MotoNews.pl
10 CB radio Polska - Niemcy. Pytania nowego. (155319/171)

CB radio Polska - Niemcy. Pytania nowego.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jest to moj pierwszy post tutaj, wiec na poczatek goraco Was Witam !
Niedlugo dolacze do grona posiadaczy CB radia w mobilu. Radyjka bede uzywal rowniez w Niemczech, bo tam czesto jezdze w zwiazku z tym, jak kazdy poczatkujacy mam pare pytan:
- Za granica na kanale 28 rozmawiamy po polsku na AM czy FM ? Jesli na AM to po jakie licho jest to FM ?
- Nie bardzo wiem o co chodzi z tymi "piatkami" i "zerami" W polsce rozmawiamy w "piatkach" a za granica w "zerach" a np. polscy kierowcy tirow, za granica miedzy soba na czym rozmawiaja ?
- Czy radio trzeba przestrajac na te piatki i jedynki, czy sa do kupienia wielozakresowe ?
- Czy niemiecka policja nie czepia sie Polakow z CB radiem ?
- Jakie radio byscie mi polecili ?
Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie !

Początki zawsze są trudne więc się nie przejmuj tylko dużo czytaj mądrych ksiązek (są takie na allegro).
1. Z Niemcami pogadasz sobie w "piątkach" i w FM po niemiecku bo taki mają standard.
2. Z Polakami pogadasz sobie w "zerach", w AM po Polsku bo takie mają radia.

Łopatologicznie:
1. kanały są oddzielone od siebie o 10 kHz i w Polsce częstotliwość każdego kanału kończy się wartością parzystą "0" a na zachodzie o pół kanału wyżej czyli "5" więc gdy Niemiec ma ustawiony kanał 19 to naprawdę jest to kanał 19,5 (wg Polskiech standardów).
2. AM i FM to rodzaj modulacji i zachód stosuje FM bo mniej śmieci (zakłuceń) w eter się wysyła. W AM rozmawiasz z kimś na drodze a słucha Cię Aborygen w Australii bo fala radiowa AM odbija się kolejno od jonosfery i ziemi krążąc i śmiecąc.
3. Są radia wielozakresowe z przełącznikiem AM/FM oraz płynną regulacją częstotliwości +/- 8kHz.
4. jakie radio kupić zdecyduj sam bo zależy ile chcesz wydać za zestaw.
5. Jadąc do granicy dowiesz się od kierowców na jakich kanałach rozmawiają za granicą. Policja raczej się nie czepia Polaków z CB jeśli nie dasz im powodów do czepiania.

Po co man czytac ksiazki skoro mam neta i porzadne forum Jeszcze jedno pytanko : Czy mozna umiescic antene CB na blotniku, tak jak zwykla antene od radia ? Jakie sa wady i zalety takiego rozwiazania ?

hahahaha
przejzyj forum , a tak na marginesie powinienes najpierw zaczerpnac troszke wiedzy co do CB i poczytac co nieco

Cytat:
2006-08-09 18:45:29, zp pisze:
Po co man czytac ksiazki skoro mam neta i porzadne forum Jeszcze jedno pytanko : Czy mozna umiescic antene CB na blotniku, tak jak zwykla antene od radia ? Jakie sa wady i zalety takiego rozwiazania ?

Grunt do dobre samopoczucie i wiara w ludzi . Możesz zamontować antenę na błotniku, ważne żeby miała dobre połączenie z masą i była odpowiednio zestrojona. Lepiej będzie działać jeśli będzie w najwyższym punkcie i na środku dachu ale w życiu trudno o ideały

Cytat:
Są radia wielozakresowe z przełącznikiem AM/FM oraz płynną regulacją częstotliwości +/- 8kHz.

Czyli ta regulacja czestotliwosci moge sobie doregulowac, zeby Szwaba dobrze slyszec na FM, czyli zastepuje w radiu przelacznik "0" - "5" Dobrze rozumuje ?
Chodzi o to ze chce kupic porzadne radio, zeby w Niemczech tez sluzylo, czyli wiadomo - musi miec FM, AM i pracowac w zerach i piatkach.
Ktore w/g Was bedzie optymalne, chodzi mi o relacje cena - jakosc.
Czy moze kupic tansze z FM i przestroic na piatki ?

Kup sobie presidenta Valerego i bedziesz mial to czego chcesz. Jest wiele ofert odsprzedazy np. na allegro za nieduze pieniazki w okolicach 250zl