| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-05-06 14:22:13 Moj ojciec zaliczyl wczoraj wizyte u mechanika - znajomego z pracy. Koles wcisnal przod samochodu, samochod zareagowal odbiciem i rozpoczal hustanie sie gora - dol - gora - dol pare razy.
Z tego co slyszalem to ten znajomy twierdzi, ze po wcisnieciu samochod powinien wrocic do gory a pozniej do normalnej pozycji i nie powinien tak lekko hustac sie gora-dol pare razy. Czy Wy tez tak macie i jesli nie to co z tym zrobic? Teleskopy wymienic? Cokolwiek? |
piotr-ek | 2003-05-06 14:24:49 Pospolity sposób na sprawdzenie amortyzatorów... jeśli samochód się zabuja (nasze bujają się bardziej) to coś jest nie tak. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-05-06 14:41:38 66 tys... cholera jak wystawie ojcu cennik przez nos to znow zacznie szukac dodatkowej roboty |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-05-06 15:00:17 Amortyzatory to nie jest element samochodu, który można zdiagnozować na 100% przez bujanie autem !!
Tylko dobra linia diagnostyczna może nam określić stan amortyzatorów. Zawsze jest jakaś norma, powyżej której można jeszcze jeździć, a poniżej koniecznie wymienić (i wtedy zastanawiać się jaką markę wybrać). Kilkadziesiąt złotych i mamy wykres sprawności, a nie należy polegać na tym co i ile się komuś buja. |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-05-06 16:34:13
W takim przypadku sprawdziłbym legalizację urządzenia, na którym Dominik badał amortyzatory. Tak się składa, że mam dość dużo do czynienia z takimi "trzepaczkami" i jednak tym z legalizacją bym zufał. |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-05-06 19:49:31 Andrzej ten temat był już analizowany i jednoznacznie wyszło że testety nie dają sensownego wyniku...... sam też się o tym przekonałem... |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-05-06 20:05:14 wiec jesli nie trzesarki, to co ? |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2003-05-06 20:09:33 Moim zdaniem liczy się odczucie kierujacego. Jesli uważasz, że samochód prowadzi się niepewnie, wpada w huśtanie to nie ma na co czekać, wymiana amortyzatorów to niewielki wydatek a tu przeciez chodzi o bezpieczeństwo.
Daj sobie spokój z badaniami, przy takim przebiegu i polskich drogach tak czy siak amoryzatory nie działaja prawidłowo, a jesli juz zwykłe nacisnięcie przodu dało takie objawy, które opisujesz to nie ma na co czekać. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-05-06 22:42:30 Nacisnac trzeba ofkoz z duzej sily, to nie tak ze ja siadam na samochod na maske a on jak galareta W kazdym razie zdanie mojego ojca jest takie, ze samochod prowadzi sie swietnie i na drodze problemu z tym nie ma - ma zdecydowanie wieksze obeznanie niz ja w kwestii czucia samochodu (mloda dupa w koncu jestem), ale stosujemy taktyke 'lepiej sie spytac wczesniej niz zalowac pozniej' |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-05-06 23:45:24 O sprezynach KME pisalem ja.
200pln sztuka na przod. 190pln sztuka na tyl. Wawie moge probowac zalatwic taniej ale dalej to juz nie bede jezdzil no chyba ze kupiec sam do wawki przyjedzie. Mi sie na nich swietnie jezdzi. |