Mieszanie p³ynów ch³odz±cych

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam,

Zauwa¿y³em ¿e mam ma³o p³ynu ch³odz±cego w zbiorniczku wyrównawczym w okolicach minimum na zimnym motorze samochód zalany jest p³ynem elfa glacelf co¶ tam a ja mam w gara¿u butelkê p³ynu który mia³em w punto kurczê nie pamietam jak sie nazywa ale oryginalny fiatowski tutella czy selenia w ka¿dym razie jest on na bazie glikolu etylenowego podejrzewam ¿e elf tez ma podobny sk³ad czy ma kto¶ doswiadczenia z mieszania w/w p³ynów lub potrafi poradziæ czy warto to robiæ bo pewnie butelka elfa paredziesi±t zeta stoi i nie chce mi siê wydawaæ a dola³bym mo¿e ze setkê max dwie.

pozdrawiam

Czesc
NIe chce cie wprowadzac w blad, ale generalnie jest tak ze jesli masz koncentrat to mozesz go zalac innym koncentratem, ale jesli jest zalany gotowym plynem np:borygo eko czy pertygo to nie powinno sie mieszac takich plynow. Tyle z mojej wiedzy, jesli niewiesz czy masz plyn czy koncentrat to radze jednak wymienic calosc i bedzie po sprawie, tego nie wymienia sie codziennie
Pozdrawiam
Marcin

nie radzê mieszaæ p³ynów w uk³adach ch³odzenia, nawet je¶li s± tego samego producenta, poprostu zrobi siê kasza. Je¶li nie masz takiego p³ynu jakim zalany jest uk³ad ch³odzenia to mo¿na spokojnie uzupe³niæ go wod± demineralizowan± (destylowan±). P³yn fiatowski nazywa sie selenia paraflu (nie tutella - p³yn hamulcowy i np. olej przek³adniowy) i s± jego dwa rodzaje tzw. ró¿owy (nowszy) i zielony (starszy). Wystêpuj± w stanie rozcieñczonym i koncentracie. Jakby jaklie¶ jescze pytania - s³u¿ê
Aha - zasadniczo ka¿dy p³yn do ch³odnic jest produkowany na bazie glikolu