Wyłączenie poduszki powietrznej pasażera.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jak można wyłączyć poduszkę powietrzną pasażera ?
Chce na przednim fotelu wozić dzidzię

Mam MK VII rocznik 2000.

Pozdrawiam
CODI

Z tego co wiem w przypadku gdzie auto jest wyposazone w poduszki powietrzne dziecko wolno przewozic na przednim siedzeniu w foteliku tyłem do kierunku jazdy.

a poduszek powietrznych ze względów bezpieczeństwa to raczej bym nie wyłączał

Cytat:
2006-08-18 09:39:58, Otizon pisze:
Z tego co wiem w przypadku gdzie auto jest wyposazone w poduszki powietrzne dziecko wolno przewozic na przednim siedzeniu w foteliku tyłem do kierunku jazdy.

tak ale poduszka powinna być wtedy wyłączona, właśnie ze względów bezpieczeństwa, poduszka portafi zabić jeśli się nie potrafi z niej korzystać. Ale co do pytanie to nie mam pojęcia gdzie wyłączyć.

Ja nie mam możliwości wyłącznenia jaśka i dzidiza będzie jeździć na tylnej kanapie tyłem do kieunu jazdy-to chyba najbezpieczniejszy wariant

Cytat:
2006-08-18 09:39:58, Otizon pisze:

jak jest poduszka z przodu, to chyba nie mozna tylem, bo jak wypali, to przeciez wypchnie nosidelko do tylu na oparcie fotela

tylko z tylu ja wozilem, woze i bede wozil...

Witam.
Zonka często jeździ z małą w aucie. Nie ma szans na posadzenie jej z tyłu, mała nie wytrzyma tam nawet 10 minut, no i nie wiadomo co tam robi...czy nie zjada właśnie sznórówki....to musi być przednie siedzenie tyłem do kierunku jazdy bo takie jest nosidełko.

U znajomych widziałem wyłącznik w schowku.
W innym aucie był specjalny kluczyk.
A jak w Essim ?

Pozdrawiam
CODI

w niektórych samochodach jest możliwośc odłącznia poduszki kluczykiem, ale nie w essim (w saabie zresztą też nie)

Niech zostanie mi to wybaczone przepraszam

Kierującemu pojazdem zabrania się : 4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera
http://www.krbrd.gov.pl/kampanie/pasybezpieczenstwa.htm

moze po prostu odlacz zlaczke od poduchy?? tylko wtedy bedzie Ci swiecic kontrolka na blacie..

Otizon ma racje, obowiazuje zakaz przewożenia dzieciaka na przednim fotelu tyłem do kierunku jazdy w pojazdach wyposażonych w poduszke powietrzną pasażera...Wiec po temacie..

Po pierwsze polecam lekture instrukcji obsługi dołączonej do fotelika . Po drugie, nawet gdyby w moim essim byla mozliwosc wylaczenia poduszki to i tak wozilbym dziecko na tylnim siedzeniu. Instalacja elektryczna nigdy nie jest na 100% pewna (chyba tylko po odpięciu poduszki od instalacji czułbym się w miarę pewnie) i nie mam zamiaru ryzykować życia mojego dzidzusia ze względu na wygode pasazerów jadacych z tylu. Fakt, że nie widać co dzidziuś porabia na tylnim siedzieniu.Trzeba po prostu zabezpieczyć się i dzidziusia przed różnymi pomysłami które powstają w małej główce i na krótkich trasach nie będzie problemu z upilnowaniem maluszka.

[ wiadomość edytowana przez: TomVoo dnia 2006-08-18 11:49:51 ]

Cytat:
2006-08-18 11:48:13, TomVoo pisze:
Po drugie, nawet gdyby w moim essim byla mozliwosc wylaczenia poduszki to i tak wozilbym dziecko na tylnim siedzeniu. Instalacja elektryczna nigdy nie jest na 100% pewna ]

spoko, takie instalki sa raczej pewne