MotoNews.pl

Kontrolka abs

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Ostatnio podczas jazdy na trasie zapalila mi sie kontrolka ABS. Poszukalem na forum i skorzystalem z porady i wyczyscilem czujniki.Niestety nadal to samo, teraz regularnie po odpaleniu silnika i przejechaniu kilku km zapala sie kontrolka. Gdzie dalej szukac?

Domyślam się że skorzystałes z porady Maystra o tylnych czujnikach....
Może warto też wyczyścić przednie???
Ja ostatnio wymieniałem tarcze to były na wierzchu więc je przetarłem, tzn czujniki są widoczne normalnie od wewnętrznej strony koła ale po zdjęciu tarczy lepiej widać i lepszy dostęp. >

Tak dokladnie zrobilem,przednich znalezc nie moglem. Dzieki za rade,w weekend powalcze,moze pomoze.

zapala sie kontrolka ABS ale dopiero jak zahamuje tak że zadziała ABS, potem już kontrolka nie gaśnie aż do wyłączenia zapłonu.

Ktoś ma jakieś sugestie oprócz czyszczenia czujników ?

Omega B '94

Tak mam.Rozpiac kompa ABS Schemat i miernik w lape i jazda a wszystko i szybko wyjdzie.To jest wersja dla chcacych sie nauczyc dla tych co niechca moga jechac na TECH

witam!
tak apropo zalozonego tematu to przeczyszczenie czujnikow nic nie dalo, kontrolka nadal sie zapalala przy ok 100km/h, po wymianie przednich lozysk (piast oczywiscie) przy okazji przestal swiecic abs. Jak czyscicie czujniki to i przy okazji wyczyscie tez zabki na piastach(dostep nie latwy,ale warto) bo u mnie kupa syfu byla.pozdro

A tak pro forma.... czy sprawdziłeś czy czujniki od klocków są ok??

Cytat:
2006-11-03 09:01:29, Grande pisze:
A tak pro forma.... czy sprawdziłeś czy czujniki od klocków są ok??

a czy jak nie ma czujników od klocków tylko są zmostkowane przewody to też się będzie ABS palił???

jak na moj gust to jakis farmazon, no chyba ze w B tak jest bo be jest fe
Ja nie mam czujnikow do klockow teraz zalozonych, pali mi sie kontrolka klockow, ale nie ma to nic do ABS. Fakt ze z ABSem tez mam przejscia, bo na wertepach potrafi mi mrygac albo jak jest baaaardzo mokro, ale raczej wstrzasy odgrywaja wieksza role. Oblukalem kabelki, wyczyscilem tyl, ale nic nie pomoglo i nic nie zauwazylem niepokojacego na kabelkach

W B z tego (co wiem) jak się kończą klocki to właśnie zaczyna palić się kontrolka ABS... a może się mylę.

Ja mam zdjęte czujniki i zmostkowany kabel i nic mi się nie zapala.

Grande: Nie nie sprawdzilem bo ich nie ma,kabelki sa zmostkowane (i nie tylko u mnie,jak widze). A jak sa rozmostkowane (przerwane) to kontrolka ABS sie nie pali tylko CHECK swieci i komp wyswietla info o zuzytyvh klockach.

No masz poradz takim ze maja jechac na TECH i zobaczyc co im powie BO TYLKO TECH DA ZNAC O USTERCE zadne migajace kontrolki bo tego ABS nie obsluguje To oni probuja czy moze rano jak wpierw skreci w lewo a nie w prawo to cos pomoze.Rece opadaja

Z wlasnego doswiadczenia moge dodac ze jak mialem lichy akumlator ktory trzymal dzien gora dwa to palila sie kontrolka abs-u a dodatkowo pali sie tez bezpiecznik od licznika

Witam,
Postanowiłem się podpiąć do tego tematu. Zmieniłem wczoraj alufelgi z oponami 225x55x16 przód, 235x60x16 tył na oryginalne Oplowskie alusy 15" z oponami 195x60. Po przejechaniu około kilometra zapaliła się kontrolka ABS. Chciałem się zapytać czy ktoś miał podobny problem? Czy przy zmianie kół trzeba przeprogramować coś w sterowniku? Z góry dzięki za pomoc

jeżeli chodzi o brak czujników lub zuzyte klocki to zapala tylko checka na tym wyswietlaczu a nie pali kontrolki od abs. ja jeździłem na oplowskich 15 a teraz pomykam na 225x50x16 i nie ma problemu z abs.

Już wszystko gra przejechałem 20km i nic nie zaświeciło, widocznie mądre auto dostosowało się do nowych kół. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

A to ciekawe Mi sie ABS świeci i przepala bezpiecznik od licznika przed wymianą akumulatora i po wymianie 70ah najdroższy jaki był i możliwie mocny i dalej przepala bezpiecznik i świeci sie ABS więc jak to wytłumaczyć?

Cytat:
2006-11-04 01:51:34, darek_1 pisze:
Z wlasnego doswiadczenia moge dodac ze jak mialem lichy akumlator ktory trzymal dzien gora dwa to palila sie kontrolka abs-u a dodatkowo pali sie tez bezpiecznik od licznika