MotoNews.pl
6 Kompresor klimatyzacji - cieknie (156308/0)

Kompresor klimatyzacji - cieknie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Zauważyłem ostatnio, że cały kompresor klimatyzacji jest mokry i ścieka z niego jakiś olej w kolorze żółto-brązowym. Klima jak na razie działa ok. a kompresor nie wydaje żadnych dziwnych dżwięków.
Co to cieknie i jak to naprawić ?
Przypuszczam, że sprężarka jest zalana olejem i to on cieknie tylko jak ją uszczelnić (są tam jakieś usczelniacze ?). Czy ktoś już to robił i rozbierał kompresor, jak i jaki dolać tam olej ?
Proszę o pomoc

Edit:
hehe zdajesie bzdury wypisałem

[ wiadomość edytowana przez: Zbynio dnia 2006-08-19 11:41:54 ]

Zbyniu, nie chcę Cię poprawiać, bo może w B jest inaczej, ale zarówno w Omedze A, jak i Senatorze B, płyn w układzie wspomagania ma kolor czerwonawy, a w kompresorze jest olej, który ma kolor, przynajmniej u mnie zielonkawy i każdy kompresor klimy ma olej w sobie, oprócz czynnika chłodzącego! (Inny olej jest w klimach ze starszym czynnikiem chłodzącym, a inny z nowym)

Cytat:
Zbyniu, nie chcę Cię poprawiać, bo może w B jest inaczej, ale zarówno w Omedze A, jak i Senatorze B, płyn w układzie wspomagania ma kolor czerwonawy

U mnie jest żółty STP.

Cytat:
a w kompresorze jest olej, który ma kolor, przynajmniej u mnie zielonkawy

Zielonkawy będzie jak dodadzą kontrastu na ultrafiloet, a sam z siebie jest żółty

Cytat:
Zauważyłem ostatnio, że cały kompresor klimatyzacji jest mokry i ścieka z niego jakiś olej w kolorze żółto-brązowym. Klima jak na razie działa ok. a kompresor nie wydaje żadnych dziwnych dżwięków.

1-Zobacz pompę od wspomagania ( jest nad kompresorem klimy)
2-Może wyciekać z pod pompy olejowej ( nagminne w starych V6)

Cytat:
1-Zobacz pompę od wspomagania ( jest nad kompresorem klimy)
2-Może wyciekać z pod pompy olejowej ( nagminne w starych V6)

Z pompy wspomagania raczej nie cieknie, trochę się poci z weży od zbiorniczka i kolor płynu jest czerwony, natomiast tu jest żólto-brązowy.
Co do pkt. 2 to piszesz o pompie oleju silnikowego ?
Gdzie ona się znajduje ?

Cytat:
Co do pkt. 2 to piszesz o pompie oleju silnikowego ?
Gdzie ona się znajduje ?

U mnie tak było. Pompa jest centralnie na wale pod paskiem rozrządu.
Uszczelka kosztuje raptem 15 zł, ale robota okropna. Bez klucza pneumatycznego zapomnij, nie odkręcisz koła zębatego na wale!!!

W TIS ie napisali że przy wymianie należy posmarować uszczelkę silikonem,
a potem napisali:
że z powodu zadużej ilości silikonu zacierała się 1-sz panewka na wale!!!!!
Więc z czuciem, tylko mgiełka i dokręcić tyle co trzeba bo inaczej ukręcisz śruby