Co się dzieje z silnikiem?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Wymieniłam ostatnio olej w silniku. Nalali mi Mobil, zresztą zawsze na nim jeździł.
Ale teraz pojawił się dziwny problem.

Przy dodawaniu gazu głównie na jedynce, gdzieś przy 3000 obrotów pojawia się dziwny metaliczny zgrzyt w silniku. Trwa to zaledwie dwie sekundy i zawsze na tym samym poziomie obrotów. Przy wyższych obrotach już tego nie ma.
Wygląda to na jakieś luzy ale występuje tylko w tym określonym momencie.
Odgłosy na pewno wychodzą z silnika zarówno na gazie jak i na benzynie.

Dodam, że poziom oleju jest ok. Nie mam żadnych wycieków. Silnik 1,4.

[ wiadomość edytowana przez: olaola1 dnia 2006-08-20 20:06:37 ]

Ola zaobserwuj czy na wolnych obrotach też to słychać. Mianowice zapal auto powoli rozkręcaj obroty i słuchaj czy też zabrzęczy.
Moim zdaniem to nie jest nic w silniku to raczej coś wpada w drgania, jakaś blacha, linka, rura wydechowa, katalizator ... jeśli na wolnych obrotach też się ten dźwięk pojawi to trzeba jedną osobę żeby utrzymywała obroty w tym zakresie żeby brzęczało, a druga szuka co brzęczy.

zacierajacy sie aparat zaplonowy, konczaca sie pompa wspomagania... moze byc wiele powodow takiego odglosu. musis najpierw okreslic z ktorej czesci silnika dochodza te odglosy..no i przedewszystkim czy to jest zgrzyt, czy stukanie

Podejżewam że obluzowała Ci się jakaś osłona,w moim przy 3500 obrotów szaleje osłona tłumika,takie super brzęczenie........

Cytat:
2006-08-21 20:05:31, Piter20 pisze:
zacierajacy sie aparat zaplonowy, konczaca sie pompa wspomagania... moze byc wiele powodow takiego odglosu. musis najpierw okreslic z ktorej czesci silnika dochodza te odglosy..no i przedewszystkim czy to jest zgrzyt, czy stukanie

Jeżeli to jest MKV i do tego 1,4 to moze nie mieć zarówno wspomagania jak i mechanicznego aparatu zapłonowego (o ile jest na wtrysku).Mozliwe że zacierają się łozyska w alternatorze np.