BIERZE OLEJ CO MAM ROBIC ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM
PROSZE MI POWIEDZIEC CO MAM ZROBIC BY SPRAWDZIC CO MOZE BYC PRZYCZYNA BRANIA ALEJU W MOIM AUCIE. AUTO MAM PRZEJECHANE 130 TYS. NA MISCE OLEJOWEJ WIDAC SLADY OLEJU ALE MYSLE ZE NIEMOGA BYC PRZYCZYNA TAKIEGO UBYTKU. PROSZE O POMOC . ZA ODPOWIEDZI DZIEKUJE I POZDRAWIAM.

Dane , cyfry ile bierze na/1000 km

JAKIES 0,2 L NA 400km

jaki przebieg

130tys

hmmmm to faktycznie trochuuu za duzo
Przyczyn może być wiele tj. uszczelka pod głowicą, perścionki, uskodzenie gładzi cylindra tłokowego
Jedz sprawdzić kompresje wtedy bedzie wszystko jasne
Pozdro Paint

Możesz też zrobić analizę spalin.

Nie wpadaj w pańkę, jeżeli to się zdażyło nagle, to najprawdopodobniej (jak sam mówisz są ślady wycieku) jest to nieszczelność, do której silniki espero mają lekka tendencję.

Zmierz kompresje, a potem zrob jeszcze probe olejowa. Analiza spalin nie powie Ci co jest przyczyna brania oleju tak samo jak my mozemy tylko sugerowac

Liter na 2 tys km... da się z tym żyć. Wymieniłem uszczelkę pod deklami i po jakimś czasie znów zaczęła się puszczać... Ale może na 10 tys km z liter dolałem. Jako, że to olej to go olewam.

Jakiego koloru dym leci z rury wydechowej? Czy po przystawieniu białej szmatki widać plamki oleju (nie mylić z plamami sadzy z wodą)?

Jeśli nie, to ja szukał bym przyczyny przy silniku, uszczelka pokrywy wałka rozrządu, złączka odmy, aparat zapłonowy (na łaczeniu z silnikiem lubi puszczać), uszczelka miski olejowej. To można zweryfikować samemu. Jak nie widać dokładnie to przetrzyj zaolejone miejsca do sucha i sprawdź po kilku godzinach , jakiejś trasie po suchym. I sprawdź czy nie poci sie korek spustowy (kiedy wymieniałes olej? może ktoś nie załozył miedzianej podkładki pod korek spustowy ? ), ewentualnie czy korek wlewu oleju nie przepuszcza oleju.

130 kkm to za mało na uszczelkę nawet jak masz najgorszy gaz załozony. Żeby silnik spalal olej to musiały by pójść pierścienie, a w to też szczerze wątpię.

Wykręć świece i zobacz jakiego koloru maja osad na elektrodzie i napisz.

[ wiadomość edytowana przez: Krzysiek-Diackon dnia 2006-08-25 13:18:35 ]

witam wlasnie wczoraj zrobilem ponad 400km i rzadnych zmian wszystko ok. swiece tez sa ok . widac wycieki na misce olejowej (w tym tyg. ja wymienie) i wydaje mi sie ze olej ucieka z uszczelnienia walu korbowego.lekkie wycieki tez sa z uszczeliki pokrywy wałka rozrządu, ale sa bardzo male . wszystkie te wycieki sa bardzo male i wydaje mi sie ze niemoga byc przyczyna takiego ubytku oleju, ale moge sie mylic.w tym tygodniu wymienie rozrzad z wszystkimi uszczelnieniami i napisze czy cos sie zmienilo . dziekuje z wszystkie odpowiedzi

grosik do grosza, a bedzie kokosza...

a apropo tematu

Re: BIERZE OLEJ CO MAM ROBIC ?

cisnie mi sie na usta - dolewać...