Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() abacus Omega25TD Kutno | 2006-08-21 19:22:05 Mam to samo.....
Chetnie wysłucham dewagacji na ten temat ![]() Dodam tylko że mam ASB i sprzęgła nie używam z przyczyn oczywistych. U mnie się to dziej zwłaszcza przy parkowaniu i manewrowaniu na parkingu. Np. Skręcam powolutku na miejsce parkingowe i nagle zaczynam hamowac i jednocześnie odkręcać kierownicę (prostować koła). I wtedu straszny opór... Generalnie nie ma reguły czy przy prostowaniu czy przy skręcaniu ![]() Zastanawiałem się czy to pompa wspomagania nie siada..... Ale teraz to jjuż zgłupiałem z tym servotronikiem..... |
![]() szefer DEADSOUL opel Omega Bi-Turbo Poznań | 2006-08-21 22:11:55 U mnie jest tak:
Nie wazne czy hamuje czy stoie, przy skrecaniu wspomaganie zaczyna "wyć" wtedy musze dodac gazu i juz wszystko jest ok. Wydaje mi sie ze jest to spowodowane zuzyciem sie pompy wspomagania, glownie przez to ze w dryfcie ciagle trzeba szybko krecic na lewo i prawo (czesto do oporu) i przez to cisinienie w ukladzie jest na maksa no i olej sie rozgrzewa do ponad 100stopni, a nastepstwa tego sa oczywiste. U was pewnie jest to spowodowane kreceniem w miejscu kierownica. Jedyne co pozostaje to albo wymienic pompe albo przy skrecaniu lekko dodawac gazu, ja szybko sie nauczylem i juz problemow zadnych mi to nie sprawia. Pozdrawiam ![]() |
![]() abacus Omega25TD Kutno | 2006-08-22 08:58:18 Ja osobiście nie wyobrażam sobie dodawania gazu przy parkowaniu pod marketem.....
Mam kaganiec w postaci Automatyczniej Skrzyni Biegów ![]() Tak myślałem że cos siada i nie jest to kwestia technologiii....... |
mik41 omega tzw.C 2.5 td Leicester UK | 2006-08-22 14:54:01 Witam
a u mnie jak jest deszczowa pogoda to zaraz po odpaleniu auta i ruszeniu zacina się na moment i zaraz puszcza i zawsze jeszcze 1 raz tak robi przy piewszym mocniejszym skręcie w lewo (zawsze w lewo nigdy nie w prawo) potem już normalnie działa.Jak jest suco na dworze to nic się nie dzieje. czy to może być jakiś zawór czy coś zardzewiało??? |
DuchDziadka Czarnków | 2006-08-22 17:05:19 Mam dokładnie tak jak piszesz ze ten objaw pojawil sie dopiero kiedy zaczela sie deszczowa pogoda...a autko mam krotko teraz wlasciwie wszystko jest w porzadku i faktycznie ma to miejsce przy skrecie w lewo...mik41 jak sie dowiesz co to...daj znac...
pozdrawiam |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-08-23 09:37:59 A może pasek się ślizga? |
![]() MAD_M Opel Omega A Stalowa Wola | 2006-08-24 07:04:40 Witam
Skoro mowa tu o układzie kierowniczym to może ja podepne swój problem co by nie śmiecić nowym tematem. Mianowicie od jakiegos czasu kierownica nie chce wracać na swoje środkowe połozenie tzn. przy skręcaniu w obojętnie którą stronę kierownica uparcie pozostaje w pozycji skrętu i mógłbym jeździć w kółko gdyby nie kontrować. Przy jeździe na wprost nic się nie dzieje, prowadzi się idealnie, można puscic kierownicę. Wymienione juz są wszystkie silentblocki, koncówki drążków, łączniki stabilizatora i łozyska z poduchami na macpersonach. Czyżbym coś jeszcze przeoczył ![]() |
![]() MAD_M Opel Omega A Stalowa Wola | 2006-08-24 07:21:44 Witam
Skoro mowa tu o układzie kierowniczym to może ja podepne swój problem co by nie śmiecić nowym tematem. Mianowicie od jakiegos czasu kierownica nie chce wracać na swoje środkowe połozenie tzn. przy skręcaniu w obojętnie którą stronę kierownica uparcie pozostaje w pozycji skrętu i mógłbym jeździć w kółko gdyby nie kontrować. Przy jeździe na wprost nic się nie dzieje, prowadzi się idealnie, można puscic kierownicę. Wymienione juz są wszystkie silentblocki, koncówki drążków, łączniki stabilizatora i łozyska z poduchami na macpersonach. Czyżbym coś jeszcze przeoczył ![]() |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2006-08-24 19:00:54 Czy masz jakieś większe opory przy skręcaniu?
Za powracanie kierownicy jest odpowiedzialne jakieś ustawienie w przednikm zawieszeniu, nie pamiętam dokładnie ale chyba jakiś kąt. Chodzi o to, że jak jest niewłaściwy, to mogą występować takie objawy jak u ciebie. Sprawdź całą geometrię zawieszenia, koszt ok 100 zł. |
DuchDziadka Czarnków | 2006-08-31 08:42:58 Ratujcie...nikt z was nic nie pisze a pod samochodem pojawiają sie plamy...wyglada na to ze barawa przypomina to plyn od wspomagania...czyzby pompa??? W serwisie wołaja za nia 1800(wariaty)...a lokalnych mechaników sie boje jak ognia...jakies sugestie...co by to mogło być...??? [ wiadomość edytowana przez: DuchDziadka dnia 2006-08-31 08:43:29 ] |
![]() Robson75 LOB NET MEMBER OMEGA B 2,5 V6 sedan Warszawa | 2006-08-31 08:47:42 Hej. Posprawdzaj czy dokrecone sa przewody wchodzace wychodzace z pompy wspomagania. Najlepiej postaraj sie zlokalizowac skad wycieka plyn. Jesli z pompy to widzialem w Auchan warszawa jakis plyn ktory leje sie do pompy, ponoc ma uszczelniac. Jak to nie pomoze to zglos sie do mariosomegosa...napewno Ci pomoze ![]() pozdr. |