Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rysiek123 Omega C warszawa | 2006-08-21 10:48:10 Witam wszystkich,
Mam opla omege 2,6 V6 z 2002 roku, przebieg 90 tys. Wybralem sie nim ostatnio na wakacje i po przejechaniu ok 200 kilometrow temperatura silnika podniosla sie do poziomu ponad 100 stopni, plyn chlodniczy sie wygotowal rozsadzilo uklad chlodzenia, na asfalt wyciekly pozostalosci plynu zabarwione jakas zolta ciecza, a po odkreceniu pojemnika na plyn chlodzacy zaczela z niego sie wydobywac gesta zolta maz. Oczywiscie laweta, zawiozlem do warsztatu w toruniu, bo akurat bylo najblizej. Tam stwierdzili, ze pekla chlodnica oleju, rozebrali silnik, stwierdzili, ze glowica jest nieuszkodzona, wymienili uszczelke, chlodnice oleju, zaspawali glowna chlodnice. Problem z tym, ze plyn chlodzacy ciagle jest zabrudzony olejem. Mechanik stwierdzil, ze caly uklad byl plukany 5 razy i mimo to oleju nie dalo sie usunac. Powiedzial ze moge tak jezdzic i zebym sie tym nie przejmowal. W kazdym razie wrocilem do domu, jakos dojechalem, temperatura tylko troche wyzsza niz byla dotychczas - wczesniej caly czas 90 stopni, teraz dochodzila do 95. Moze ktos z grupowiczow wie w jaki sposob mozna usunac ten olej z calego ukladu chlodzenia, moze sa na to jakies sposoby bez wymiany wszystkich elementow, lub moze ktos polecilby mi warsztat w warszawie (lub okolicach), ktory by sie tym zajal. Za pomoc dziekuje. rysiek |
![]() Mariosomegos LOB MEMBER Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2006-08-21 11:00:32 Ja ostatnio płukałem to pianą aktywną. |
![]() draakhul LOB SYMPATYK ![]() A CARAVAN Białystok | 2006-08-21 11:19:55 Kiedyś w innym samochodzie płukałem układ chłodzenia takim specjalnym preparatem, do kupienia na stacjach benzynowych. |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-08-21 11:36:27 Zastanawiałem się nad płukaniem olejem napędowym a potem proszkiem do zmywarek ![]() ![]() |
![]() rysiek123 Omega C warszawa | 2006-08-21 12:11:32 dzieki, sproboje przeplukac benzyna; nie dziwne w takim razie ze mechanik nie mogl tej mazi usunac pluczac uklad zwyklym srodkiem do usuwania kamienia. |
![]() autoseba Jeep Wrocław | 2006-08-21 14:33:14 Benzyną nie radzę ,ale opał jak najbardziej .
Ja to robię tak, nalewam opału rozgrzewam auto , gazując pulsascyjnie , zalewam opał i płuczę wodą około 10razy i zero sladu oleju , ale od razu musimy wymienić korek wlewu bo opał mu uszczelkę troche rozpuści i przed nalaniem opału radzę wyjąć oringi z trzpienia zlewu z chłodnicy , bo będą też do wymiany (ciekną). |
![]() tomekmr LOB SYMPATYK OPEL OMEGA Lubin | 2006-08-21 20:36:08 Ja bym do wody w układzie wlał płyn do naczyń, na pewno rozpuści olej i jest bezpieczny w porównaniu z opałem, benzyną itp. |
DuchDziadka Czarnków | 2006-08-31 11:25:55 Słuchajcie...niech mi ktoś pomoże bo nie wiem jak spuscic plyn z ukladu chlodzenia i wlac nowy dajcie mi jakies wskazowki albo cus....bo nie wiem jak sobie z tym poradzic...z gory dziekuje...
pozdrawiam ![]() |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-09-04 10:13:49
I tu się mylisz drogi kolego, zanim coś wlałem to zrobiłem kilka doświadczeń. Tylko ropa lub benzyna, a na koniec dopiero proszek do prania( jest najlepszy). Chcesz LUDWIKIEM wypłukać 2l oleju z układu chłodzenia jak nie więcej?? |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-09-04 10:16:54
KURDE!! ![]() A wlać gdzie to chyba wiesz? |