Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2006-08-21 14:26:53 Mam delikatne luzy na tylnych tulejach wahacza. Ceny części bardzo niskie jednak za wymianę mechanicy chcą około 150 PLN.
Poczytałem w książce napraw Espero (Tom I rozdział 4) i się lekko zdziwiłem. Roboty tam co niemiara. Nie można tych starych tulei ściągnąć bez wymontowywania całej belki? Jak ktoś coś takiego sam robił to proszę o wskazówki co robić aby nie polec z workiem różnych części ![]() PS. Trochę w autach grzebałem i 2 lewych nie posiadam ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-08-21 14:55:21 Ja u siebie sam zmieniałem, bez wyjmowania belki.
Problem jest tylko z wybiciem starych tulejek, ale powinieneś dać sobie radę. Ja robiłem to u siebie w sposób dość chałupniczy, bo nie mam kanału i w zasadzie wolałbym się tym nie chwalić, ale skoro prosisz. ![]() Luzujesz koło, podnosisz lewarkiem jedną stronę, ściągasz koło. Podkładasz coś pod auto - kobyłkę lub pustaka!!! Odkręcasz nakrętki, przy tulejkach. Podkładasz jakiś podnośnik pod wahacz. Wybijasz śrubę. Obniżasz na lewarku wahacz, UWAGA na giętki przewód hamulcowy (mój wytrzymał nawet po odjęciu lewarka ![]() No i teraz najgorsze - trzeba wybić tuleje. Ja zrobiłem to w ten sposób, że wywaliłem bebechy (wewnętrzna tulejka i gumki), naciąłem brzeszczotem zew. tulejkę i wtedy za pomocą dobrego cienkiego przecinaka wybiłem ją. Z złożeniem zeszło mi dosłownie 15-20min. Oczywiście wszystko najlepiej pokładać na smarze grafitowym. Tak jak pisałem jest to sposób trochu chałupniczy i zrobion na własne ryzyko (Przewód hamulcowy) |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-08-22 06:44:18 No i ceny samych narzędzi podeszły już pod koszta wymiany ![]() |
![]() Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2006-08-22 07:44:01
Proszę obrazek. Elementy numer 21,22,23. ![]() A sprawdzeie luzów polega na wetknięciu jakiegoś długiego łomu w okolice wyżej wymienionych elementów i zastosowanie solidnego nacisku na dźwignię. Jak tuleje latają to jest luz i trzeba wymienić. Dodatkowy objaw to stuknięcia z tylnego zawieszenia przy łagodnych dziurach (u mnie tak jest). Skoro niejaki "Kisztan" dał radę więc przy odrobinie czasu też się wezmę za sprawę. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-08-22 08:03:02
Objawem zużytych tulei jest też "kacze rozłażenie" sie tylnych kół ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-08-22 08:07:21 Dodam tylko od siebie, że u mnie nic nie stukało, a luzy wykryłem przypadkowo wiosną jak zakladałem dystanse.
Podniosłem autko na lewarku i ruszając kołem odczułem luz poziomy, natomiast w pionie było OK. Przy dokładnych oględzinach odkryłem, że luzy są na tulejkach. Wymiana jest dość łatwa, najgorsze jednak to wybicie tych starych tulejek. ![]() Przymiarzam się teraz do wymiany tulejek w przednich wahaczach. Wymieniał ktoś to własnoręcznie? Tam chyba nie będzie takłatwo ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-08-22 11:17:37
Tak jak pisałem, tuleje należy posmarować smarem grafitowym. Przykładasz do otworu i delikatnie pukasz. Później już trochu mocniej, ale generalnie gładko weszło (młotkiem 1,5 kg) Jeśłi miałbym robić to raz jeszcze to też nie bawił bym się w ściąganie belki. Jednak Przypomnę, żeryzyko jest, bo może pęknąć (urwać się) przewód hamulca. |
Buba030 Płock | 2006-08-22 11:46:14 No tak , zle wbijałes to przez jakąs inną tulejkę czy waliłeś bezposrednio młotkiem.........? |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-08-22 12:06:57 Wbrew pozorom, na graficie poszło zaskakująco sprawnie, tylko pod sam koniec trzeba było więcej siły na młotek.
Nie miałem żadnych specjalnych tulejek, przykładałem tylko drewienko a dokładnie sklejkę 10mm ![]() |
Zzzz Opel astra Torun | 2006-08-22 19:26:18
Ten link byl tylko przykladem jak to ma wygladac - u mnie koszt narzedzia to bylo pare zl - srobe znalazlem na zlomie w firmie w ktorej wowczas pracowalem , tulejki dorobil tokarz za 2 piwa (a jak by nie dorobil to tez pewnie podpasowalbym jakies ze zlomu) wiec nie przesadzaj z kosztem narzedzi bo pomysle ze do naprawy swojego zlomiaka uzywasz wylacznie 5 kg mlotka ![]() |