| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
el_comendanto (M) ![]() トヨタカムリ | 2006-08-22 16:53:17 hehe!
z dobrymi baranami sie zadajecie. powodzenia tym, ktorzy uwazaja ze nie trzeba planowac glowicy przy robieniu uszczelki.
glowice trzeba planowac, chocby ze wzgledu na to ze moglo wystapic ryzyko przegrzania i mikroskopijnego pofaldowania materialu. tak jest w kazdym aucie. toyoty mialy bardzo dobry material i wytrzymaly, a jednoczesnie czuly na wszelkie odstepstwa od przyjetych zasad techniki warsztatowej. nie trzeba od razu zdejmowac 2 mm, bo nie chcemy robic tuningu, ale delikatne podplanowanie a nastepnie sprawdzian na plycie traserskiej na pewno nie zaszkodzi. taki maly dzolk przy okazji: nie dajcie sobie wmowic, ze planowanie glowicy to cos okrutnie drogiego i czasochlonnego. kolega ostatnio robil glowice w bmw 750 i znalazl taki zakladzik w ktorym nie dosc, ze facet naprawde zna sie na swym fachu, to jeszcze policzyl mu 30 PLN !!! mowa tu oczywiscie o samym planowaniu - montaz/demontaz we wlasnym zakresie[dla niedowiadomych - glowica w 750 jest taka jak dwie z cariny ]
[ wiadomość edytowana przez: el_comendanto dnia 2006-08-22 16:54:07 ] |
pawel1977 Toyota Carina E Ostrów Maz | 2006-08-22 17:01:37 Dobra. Zdejme glowice i niech się dzieje wola nieba. Zobaczymy co tam siedzi i na pewno tym razem splanuje głowice. Na razie serdeczne dzięki. Później powiem co z tego wyszło, albo czym mnie znów mechanik zaskoczy Pozdrawiam |
profesorr TOYOTA DRIVER landcruiser ,coro ... okolice brzeska | 2006-08-22 17:50:14 witam,jeśli chodzi o planowanie a w szczególności w dieslu to jest mus,tylko jednej głowicy nie planowałem ale to w mojej camry 2 ct ale tam jest 6 śrób na cylinder i już 50000 po robocie i spoko ale jak robie komuś to zawsze przynajmniej zabielam bo już pare razy sie przejechałem,tak apropo to w cari 1.6 producent nie przewiduje obróbki dolnej płaszczyzny głowicy ale pięć setek czy dycha nie zaszkodziła jeszcze żadnej głowicy bo więcej można zebrać nieumiejętnie czyszcząc pozostałości starej uszczelki i jeszcze narobić dolinek,a po magnesówce masz 100% pewności,jeszcze niech sprawdzą głowice na szczelność żeby nie robić 2 razy |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-08-23 07:53:39 Fajnie!
A co będzie jak przepala olej pierścieniami??? Adiagnozuj to dokładnie zanim wydasz kasę. PLANOWAĆ ZAWSZE TRZEBA. Duży masz ubytek płynu?? I jaki jest ubytek oleju?? |
pawel1977 Toyota Carina E Ostrów Maz | 2006-08-23 12:54:33 Płynu chłodzącego to mi sporo ubywa bo jak zaleje w zbiornik wyrównawczy do połowy między min a max to po 5-4 dniach już go tam nie ma (robiąc ok 60 km dziennie). wokół zmbiorniczka sucho to raczej nie wyrzuca. Oleju ubywa niedużo. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-08-23 18:46:42 czyli jakieś 0.5l na 300km. wygląda na wyciek taka ilość nie smoliła by świec i nie dawała białego dymu.
Ale trzeba to zdjagnozować. |