OT Czy są tu hydraulicy? (problem z kranem)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Bateria wannowa ORAS przepuszcza mi wodę na słuchawkę prysznicową. Efekt nieciekawy, bo jak się otworzy kran to woda na łeb leci.
No i nie bardzo wiem jak ją rozebrać, coby się dostać do tego "grzybka" przełączającego pomiędzy kranem a słuchawką, bo podejrzewam że własnie w tym miejscu zasyfiło kamieniem i stąd problem.
Może ktoś miał do czynienia z takim ustrojstwem?

[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-08-23 13:19:43 ]

Zwykle to wyciąga się na chama chromowaną osłonkę i pod nią znajduje się zawór, uszczelka itp. itd.

Ano właśnie, próbowałem, ale dość delikatnie, bo boję się, że go urwę w pizdu. Grzybek jest na wylewce i chodzi góra(słuchawka prysznicowa)-dół(kran). Raczej na pewno problem tkwi w nim, bo po dociśnięciu ręką prestaje przepuszczać. Ale siłowych roziwązań jak pisałem trochę się obawiam, coby tego w cholerę nie wyrwać. zeby chociaż był gdzieś jakiś schemat budowy to bym pokombinował, ale nic nie znalazłem....

nie wiem akurat jak ta firma zrobila, ale u mnie rormalnie krecisz grzybkiem w lewo (gwint jest normalny), jak odkrecisz to zostaje wykrecic zaworek (chyba klucz 10)przelaczajacy i ewentualnie go wymienic, chyba ze da sie to jakos poprawic.

edit

[ wiadomość edytowana przez: netpro dnia 2006-08-23 20:57:45 ]

Dzięki za sugestie, popróbuję w takim razie jak tylko będe miał chwilkę wolną. W katalogu ten zaworek występuje w całości jako część zamienna, więc jakis sposób na jego wykręcenie musi być. A czy jest naprawialny to się okarze, ale myślę, że jest po prostu zasyfiony od wody i dlatego przepuszcza.
Jeszcze raz dzięki.

Jak zobaczyłem zdjęcia Netpro, to mi sie tez przpomniało...
Co prawda nie wymieniałem/naprawiałem tego ustrojstwa, ale kiedyś przypadkowo odkręciłem, jak na zdjęciu.
Pozdr. P.

u mnie to samo....

Fajnie wam się gada... a ja mam baterię Carlo Frantini (czy tak jakoś) i tam się poprostu wyciągało ciągnąc na brutala do góry.

Najprostrzy i skuteczny sposób to zdemontować w zalać baterię octem 10% spirytusowym (od dowolnego producenta) na kilka godzin. Pomoże.

Cytat:
2006-08-24 19:16:46, AdamZuk pisze:
Pomoże.

Może... ale uszczelki nie naprawi.

to potem zalewasz silikonem i nic nie kapie

Cytat:
2006-08-24 19:17:31, piotr_ek pisze:
Może... ale uszczelki nie naprawi.

W głowicach nie ma klasycznych uszczelek a wychodowany kamień uniemożliwia precyzyjne sterowanie - zmianę wypływu.

Cytat:
2006-08-24 20:11:29, AdamZuk pisze:
W głowicach nie ma klasycznych uszczelek

W głowicach nie ma, ale w tym digsie zwykle jest.