Podgrzewanie przedniej szyby ciągle świeci

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

jak w temacie, czyli nie gaśnie mi dioda od grzania przedniej szyby, juz od jakiegos czasu sama się zaświecała, co juz było dziwne, ale po odpaleniu można było ją wyłaczyć, teraz niestety już tej opcji nie ma i świeci 24H.

co z tym fantem zrobić?

zwarcie w instalacji. Zapewne w przekaźniku przy aku, lub w skrzynce bezp, lub przy podłączeniu samej szyby (pod listwą podszybia) lub na złączkach na nadkolu. Schemat i jedziesz z miernikiem (był na forum).

Ja sie znam na elektryce jak wilk na gwiazdach nawet nie wiem gdzie sa przekaźniki

wiem tylko tyle że jak wyciągam bezpiecznik nr 17, czyli od ogrzewania, to dioda dalej świeci, no i sam włącznik po wyciągnięciu nie wygląda na uszkodzony czy przepalony.

będe wdzięczny za pomoc

W takim razie polecam podjechać do elektryka. Mogę Ci wytłumaczyć, ale sam odpowiedziałęś, że nie dasz rady.
Przekaźniki są nad bezpiecznikami w tej samej skrzynce.

[ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2006-08-28 07:47:37 ]

nie chce tego naprawiać, tylko chciałbym wiedzieć co jest zepsute, i ewentualnie ile będzie kosztować

a, no i przede wszystkim czy nie wypije mi aku przez dłuższy postój

u mnie świeciło się przez pół roku i nic się nie działo. Naprawa może być banalna (np zalane, zwarte przewody, przebicie, brak styku na złączkach...), albo i nie (awaria przekaźnika wykonawczego - szrot 50-80pln, przełącznik - 10-25pln, przekaźnik sterujący, zimne luty w skrzynce...). Najwięcej z tego to samo dojście do przyczyny. Jeśli nie używasz grzania szyby, to po prostu wyjmij bezpiecznik, wtyczkę od włącznika lub rozepnij wtyczki plusowe S1064 od szyby na nadkolach.

Cytat:
2006-08-29 15:03:38, surec pisze:
u mnie świeciło się przez pół roku i nic się nie działo

jak sobie z tym poradziłeś??

zauważyłem jeszcze jedna rzecz, nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale opisze, przynajmniej spróbuje

Więc "na chodzie" i na postoju jak już mówiłem dioda cały czas świeci, ale na zapalonym silniku, kiedy włączam przycisk świeci jakby jaśniej, i słychać taki charakterystyczni "klik" przy włączeniu i wyłaczeniu.
sam nie rozumiem już co napisałem, ale to nic

poprostu tak jakby wszystko było normalnie, gdyby nie ta dioda.

Może przełącznik ma z tym cos wspólnego??

ten od szyby tylnej jest taki sam? można spróbować przełożyć?

ten od tylnej jest inny (inaczej ułożona wtyczka) oraz inaczej działa. U mnie było dokładnie to samo. Padnięty był przekaźnik wykonawczy i gniazdo przy aku (86 wg rys), poplątane złączki na nadkolu oraz zamoknięte połaczenia przy samej szybie (lutowane). Wymieniłem przekaźnik (60pln z gniazdem), zrobiłem porządek z kablami i jest ok. Ogólnie trochę grzebania i sprawdzania ze schematem.
A szyba Ci grzeje?Sprawdź, czy pyka przekaźnik przy aku (szary duży 90A i zerknij na jego podłączenie).

pyka coś, nie wiem czy to przekaźnik bo ciężko mi samemu sprawdzić, ale słychać pykniecie przy włączaniu i wyłączaniu

Prosże Cię, czytaj uważnie...
gdzie słychać? Pod kierownicą , czy pod maską przy aku?