Spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy dużo wrośnie spalanie jak zmienie koła z 175/70 R13 na 185/65 R14 ???
aktualnie pali mi 11l LPG na setke

niedużo

niedużo to moze byc 2l, czyli juz bedzie palił 13 !!!!!!!!

wg instrukcji roznice sa rzedu 0,1 l
w miescie instrukcyjnie pali 11

[ wiadomość edytowana przez: kainek dnia 2006-08-24 23:24:46 ]

ok dzieki za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanie czy te 11l gazu na setke to dużo, czy można zejść do 10, czy niewykonalne na tym silniku ?

o ile nie zmienisz stulu jazdy i smigasz w granicach do 110km/h praktycznie nie zauwazalnie a nawet w ogole gdyz silniczek bedzie pracowal na nizszych obrotach Ale jak mowie styl jazdy musi pozostac ten sam

Ogolnie krąży blędna opinia ze splania wzrasta wzraz ze wzrostem szerokosci kola w praktyce to sa mionimalnie wieksze opory toczenia jezeli oczywiscie zmieniamy na nasteny nr np ze 175 na 185 ale w wiekszosci przypatkow zmiana polega na np ze 175/70r13 na 195/50r15 przy automatycznej zmianie stylu jazdy na Full a bo autko sie trzyma i taki sobie czlowieczek odrazu wypuszcza chorą opinie ze mu duzo pali na tych kapciach

Pozatym ty chcesz zmienic oponki ktore nie sa zamiennikiem orginalu znaczy obwod bedzie wiekszy wiec i delikatne przeklamanie licznika bedzie ale spalanko utrzyma sie na tym samym poziomie wiem bo tez to przerabialem

Cytat:
2006-08-24 23:28:54, Kamil_K pisze:
ok dzieki za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanie czy te 11l gazu na setke to dużo, czy można zejść do 10, czy niewykonalne na tym silniku ?

pewnie ze mozna zmieniajac na jeszcze delikaniejsza jazde trzymajac silnik max niskich obrotach przy jak najnizszych obciazeniach silnika spokojnie zaoszczedzisz litr
dobierajac idealnie dobra instalacje najlepiej pelen wtrysk LPG przez gosci co sie znaja na tym bardzo dobrze mozna zejsc do spalania rzedu jazdy na PB (kumpel ktory pracuje na stacji montujacej LPG dobieral do swojej Vectry B 2.0 16V instalacje przez prawie rok ale z szedl do osiagow 7.8 trasa 9.5-10 srednio jak smiga przy czym autko kreci sie spokojnie do 215km/h w automacie
na seryjnej sekwencji spalanie mial min 11 srednio 15l/100km tagze te seryjnie dobierane przez producentow to jest wszystko na chybil trafil jedmemu dobrze drugiemu pali jak smok trzeba trzoszkie posiwiecic czasu zeby bylo naprawde ok