Noktowizja w omedze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Widząc co potrafią systemy noktowizyjne w nowej s klasie i w BMW7 pomyslalem dlaczego by nie omega.
PO zabawach kamerą sony pomyslalem ze mozna wykorzystac kamere i zrobic sobie taki bajer w omedze. Dzis konsulotwalem temat z kolegą który montuje tv przemyłową i sie okazuje ze są kamery z promiennikami podczerwieni i koszt jest okolo 300-500 zł, do tego by sie przydał mocniejszy promiennik podczerwieni i oczywiście monitor, który można by umieścić na naszym kompie lub np w osłonie słonecznej. Trzeba by kamerę schowac za szybka by sie nie pobiła od kamienia i moze jakiś spryskiwacz by sie nie brudziła. Co grono sądzi o takim pomyśle, za miast inwestowac w ksenony moze założyc noktowizje i widziec znacznie dalej i lepiej, a pod lcd mozna by podlaczyc jeszce kamera cofania jak w nissnanie.

Sorry ale ja bym wolał xenonki
Lepiej widzieć dalej na żywo niż w monitorku
Ale to tylko moje skromne zdanie.

hehe
zapewne naturalny odruch nie pozwolilby jechac szybko patrzac na lcd zamiast na droge

co innego gdyby bylo to realizowane poprzez precyzyjna projekcje przezierną na szybe (HUD) ale to pewnie inna bajka

Lepiej zalożyć noktowizor . zgasić światła i popylać!

Cytat:
Lepiej zalożyć noktowizor . zgasić światła i popylać!

I można podglądać doggersów

No jeszcze ze dwie wyrzutnie rakiet i Bonda mozesz udawać

Smiech smiechem ale widzialem jak to działa. W mesiu ekran gdzie są liczniki zamienia sie w monitor. Wiec dlaczego mimo biksenonów i innych adaptacyjnych swiateł montują to jako opcje. działa to super. W BMw jest natomiast oparte na kamerze termowizyjnej widac dalej ale nie widac przeszkód takich jak np kamień lub drzewo. Ale dzika na pooboczu zobaczysz i pewnie tez jak ktos sie "puka" w krzakach

Cytat:
i pewnie tez jak ktos sie "puka" w krzakach

albo jak się dziki pukają

zamontuj i przyjedz na zlot pojeździmy między drzewami bez świateł i przy okazji zobaczymy jak w lesie się "pukają"

[ wiadomość edytowana przez: robert1x dnia 2006-08-26 23:15:08 ]

chyba dzików nie zabraknie

Cytat:
2006-08-26 13:41:44, irekwielki pisze:
Smiech smiechem ale widzialem jak to działa. W mesiu ekran gdzie są liczniki zamienia sie w monitor. Wiec dlaczego mimo biksenonów i innych adaptacyjnych swiateł montują to jako opcje. działa to super. W BMw jest natomiast oparte na kamerze termowizyjnej widac dalej ale nie widac przeszkód takich jak np kamień lub drzewo. Ale dzika na pooboczu zobaczysz i pewnie tez jak ktos sie "puka" w krzakach

ano dlatego, że auta klasy S-ki wyznaczją nowe trendy itp.
Czymś klienta trzeba przekonać do auta klasy premium.
ps. Jedyne sensowne zastosowanie tego bajeru, to wypatrywanie zwierzyny na drodze. Ale musiało by być to sprżężone z jakimś sygnałem akustycznym, bo wpatrywanie się w ekran jadać przez las nie jest najlepszym pomysłem

Moim zdaniem to się przyda i to bardzo w np. bardzo dużą mgłę gdzie naturalna widoczność jest mocno ograniczona a podczerwień wyniucha pieszego na poboczu lub "dzika".

Pozdrawiam

Popieram
uciekałbym od termowizji bo tylko "jeszcze żywych" zobaczymy,
ale podczerwień jak najbardziej OK,
podejrzewam jednak kłopoty:
1. Z dalekim "doświetleniem" drogi podczerwienią,
większość dostępnych rozwiązań "sieje" dookólnie blisko promiennika a nie kierunkowo
2. Kamery jeszcze trochę "nie dorosły" do ludzkiego wzroku i słabiej od nas widzą
3. Jeżeli już to faktycznie tylko wyświetlanie na szybie, inne rozwiązania mogą powodować zakłucenia równowagi, nudności itp.

Ale kierunek jak najbardziej na mgłę !!! 100%popieram

Jak uda mi się namierzyć porządną kamerkę podczerw. i promiennik przetestuję i opowiem.

PS. Ktoś się spotkał z rozwiązaniami projekcji na szybę? (ale nie widział u kolegi tylko zna konstrukcję?).

pozdrawiam/mpaolos

mpaolos ja rozmawialem z gosciem ktory zaklada systemy Tv przemyslowej, mowi ze nia ma problemu kamera kupie do 500 zl, nie wiem ile kosztuja promienniki podczerwieni, widzialem juz tez we wrocku na giełdzie zasłonke sloneczna z monioterem lcd i tunerem tv, pod to mozna podlaczyc sugnaly z kamery z przodu i z tylu

No ok,
ja w tym siedze, jestem "takim gościem od TV przemysłowej"
i o ile masz budynek, stałą kamerę - git - tam idzie ludek i na niego patrzysz, 1 klatka na 1sec wystarczy do kontroli, ale w monstrum (OMA!!!) to nawet nie zauważysz "pewnych tematów" w drodze, które w aucie przy, no na przykład 100 na godzinę PRZEJECHAŁEŚ, i jesteś 150m dalej (jak zakumałeś że cosik się zdarzyło! normalnie niemożliwe ale -fuj- fizyka)

ale,ale,

pkt. 1 i 2 przetestuję i sprawdzę (jak mówiłem zrelacjonuję, mam pewne pomysły na źródła doświetlające inne niż diodowe promienniki i lustra skupiające)

pkt.3 czekam na doświadczonych w "temacie" i ich porady,

bo tak naprawdę to 1+2+3 i dopiero jest rzeczywisty komplet do wdrożenia i pełnego zadowolenia (niefabrycznego niestety), ale zakładamy że bezpiecznego.

pozdrawiam/mpaolos

Witam
zainstalowalem kamere cofania z podczerwienia u siebie w aucie (w chwili obecnej nie jest to omega ) polecam kamere nie kolor tylko czarno biala lepszy efekt -wyrazniejszy obraz niz w kolorze co do problemow to przy tanich kamerach zainstalowanych z tylu auta obraz nie zgadza sie stronami tzn lewa strona auta to na lcd prawa strona ale wiem juz jak to przerobic a przydatnosc raczej srednia przy np cofaniu na milimetry do sciany moze sie przydac a w czasie jazdy -srednio
za to jako bajer jest calkiem niczego sobie co do cen to kamerke mozna kupic juz w granicach 50-100zl a za ekran lcd od 300 do ..........
Pozdrawiam Stiker

ciekawe ile kosztuja promienniki od czołgu a tak serio to bawilem sie tez kamera sony ona ma diode podczerwoną i daje rade, ale nie mam czym podświetlic takiego terenu podczerwienią bo sie na tym nie znam. Trza by jakies nowego merca S klase obczaić i zobaczyc jaki promiennik zastosowali

Cytat:
2006-11-15 17:19:36, mpaolos pisze:
Z dalekim "doświetleniem" drogi podczerwienią, większość dostępnych rozwiązań "sieje" dookólnie blisko promiennika a nie kierunkowo

a może założyć z przodu coś takiego lampa
przeznaczenie inne ale może by działało
tak się zastanawiałem , że przy większej mocy takich reflektorów podczerwieni to można komuś zderzak tylny podsmarzyć
albo jakąś dziczyzne z innych wątków