MotoNews.pl

Wymiana prawo jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - żona ma prawo jazdy od 10 lat ( jeszcze stare papierowe ) w międzyczasie zmieniła nazwisko i nie wymieniała go bo nie było jej potrzebne ponieważ nie jeździła. Teraz oczywiście także nie wymieniła go - i została ze starym prawkiem i nieaktualnymi danymi. Wiecie co teraz ma zrobić dalej ? Jakie konsekwencje lub problemy będą ?

teraz musi je wymienic na nowe konsekwencje beda takie, ze jej zabiora przy najblizeszej kontroli i bedzie musiala sie stawic na komende z nowym prawkiem lub jakims swistkiem z wydzialu komunikacji, ze zlozyla ow wniosek o wymiane.Prawdopodobnie tez grozi jej mandat karny za "jazde bez uprawnien" poniewaz papierek jest juz niewazny...ale poki co moze smigac na wariata, jak ja zlapia to szybko niech zalatwia wszystko i tyle.

niechaj szanowna małżonka uda się do WK - czy gdzie tam wam wydają PJ z następującymi dokumentami:
- dowód osobisty (jeśli ma z nowym nazwiskiem to również odpis Aktu Ślubu)
- stare PJ
- chyba 2 zdjęcia (może okazać się już niepotrzebne bo w niektórych urzędach robią już sami w specjalnej "kabinie" i to nawet za FREE )
- nieco gotówki w kieszeni - nie pamiętam ile...

po co kusić los i starcić dodatkowo na mandacie i nerwach... a wymienić i tak musi (samej kwestii konieczności wymiany komentować nie będę bo mi już się nie chce strzępić języka...)

w naszym dziwnym kraju pomyslow na zjechanie kasy z "szarych" podatnikow jest tyle ilu poslow w sejmieale wymienic trzeba i dane musza byc takie same jak w dow. os. polska rzeczywistosc

Jaki Akt ślubu???
Moja miała to samo. A jeszcze w tym czasie przeprowadzaliśmy się, także nawet województwo było inne.
1. Najpierw w WK wypełnia się wniosek o przesłanie z byłego miejsca zamieszkania dokumentów/ teczki (są tam dane o zdaniu egzaminu, jakie kategorie jakie badania lekarskie) - oczywiście to był nasz przypadek.
2. drugi wniosek o zmianaie danych osobowych - wpisuje się stare i nowe nazwisko i adres jak potrzeba(żeby na nowym dokumencie zmienili).
3. standardowy wniosek o wymianę prawa jazdy ze zdjęciem, kserokopiami starego prawa jazdy, dowodu i tyle.

Myśmy (bo ja też miałem ze starym adresem zamieszkania) musieli czekać około 3 tygodni zanim przysłali te nasze teczki i dopiero mogłem zgłosić wymianę tak że wszystko trwało prawie 2 miesiące. Ale jeśli tylko zmiana nazwiska to normalnie tylko wypełnia się druczek o zmianie danych osobowych.

wymiana kosztuje chyba 70 zl