MotoNews.pl

Śmierdzi z rury wydechowej gazem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie powiedzcie dlaczego z rury wydechowej śmierdzi gazem, czyżby była za bogata mieszanka, jeśli tak to jak to mądrze wyeliminować. Mam gaz II generacji Elpigaz.

Dobrze byłoby podjechać do gazownika i podłączyć się pod analizator spalin.

No nie koniecznie do gazownika, można na diagnostykę. W każdym razie podejrzewam, że rzeczywiście jest za bogato. Spowodowane to może być albo za wysoko ustawionym punktem neutralnym lambdy w kompie LPG (zdaje się że gdzieś pisałeś, iż lambda ładnie oscyluje 0,2-0,8V), albo źle wyregulowany parownik i na wolnych daje za bogatą mieszankę, albo zawór wypalony i nie spala mieszanki w którymś cylindrze. No bez analizatora spalin trudno coś wydumać.

Danek a możesz mi wytłumaczyć co oznacza, punk neutralny sondy lambda? No i nadal pali dużo ( 18 litrów ). Wyregulowałem zaworki, wymieniłem filr powietrza, wymieniłem membrany w parowniku i za cholerę nie moge dojść do ładu z instalką

Robcio----jak nie masz smykałki w tym kierunku to nic nie poradzisz jak tylko wizyta u gaziarza.Jeżeli masz sonde lambde to podepnij prosty miernik cyfrowy i zobaczysz w jakim zakresie ona pracuje bo być może tu tkwi główna usterka.Przy 1V powinien miernik chodzić w zakresie 0,2--0,8V i tak kręc pokretłami przy parowniku aż ta wartość zostanie osiągnięta.

Kaziu50 ja mam wszystko pod kontrolą bo mam interfejs i program do mojej instalki także nie muszę się podłączac miernikami mam wszystko na laptopie i sonda pracuje 0,15-0,82 tak na wolnych jak i na wysokich obrotach. Także instalke mam chyba dobrze wyregulowaną a mimo to wpiernicza 18 litrów, juz nie mam pojęcia co mam zrobić z tym fantem. Może coś doradzisz mądrego.

Robcio, punkt neutralny sondy to wartość napięcia przy której mieszanka jest stechiometryczna. Dla LPG w większości przypadków jest to 0,46V. Ten punkt powoduje, że jak komp gazowy dostanie info, że napięcie jest wyższe od tego punktu to zaczyna zubażać mieszankę aż do momentu przekroczenia napięcia poniżej tej granicy. Wtedy zaczyna wzbogacać. Zanim jednak zmiany dotrą do kompa i krokowca gazowego to mieszanka zdąży sporo przekroczyć punkt i stąd te spore wachania (ale tak ma być). Jeśli punkt neutralny będzie za wysoko (np. 0,58V - jak dla beny) to oscylacje będą dalej ale mieszanka LPG będzie już za bogata i to sporo. Żeby przekonać się na 100% gdzie powinien być ten punkt jest potrzebny analizator spalin, bo wtedy widzisz faktycznie jaka jest lambda i masz punkt odniesienia do ustalenia wartości napięcia w kompie LPG. Inna sprawa, że robiąc analizę również na benie możesz sprawdzić czy mieszanka jest za bogata tylko na LPG czy również na benzynie. Jeśli również na benzynie to przyczyn trzeba najpierw szukać w układzie zasilania benzyną (np. wypalone zawory).