MotoNews.pl

Starlet 97 (4E FE) - błąd 22

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzień dobry
Wczoraj w czasie jazdy w trasie po około 50km zapaliła się kontrolka check engine, kilka razy gasła i się zapalała i ostatecznie paliła się aż do końca jazdy.
Dziś rano się nie świeci,
podłączyłem kabelkiem styki TE1 i E1
kontrolka miga w rytmie : 22
według tabelki wziętej z : Dane techniczne i regulacyjne TOYOT
oznacza to Brak sygnału z czujnika temperatury chłodziwa

Co z tym mam zrobić?

[ wiadomość edytowana przez: karol-P dnia 2006-08-31 11:03:03 ]

Sprawdź kabelek do czujnika - może spadł?
Potem sprawdź czujnik (omomierzem) - niestety więcej nie pomogę bo mój AUTO Data nie ma opisu tego modelu

na koniec wykasuj błąd przez wyciągnięcie bezpiecznika EFI 15A na > 10 sek.

kabelek wizualnie wygląda że jest ok
(ale wiadomo : na oko, to chłop w szpitalu umarł )
pomiaru nie robiłem,
umówiony jestem do fachowca na sprawdzanie i naprawę.

Mechanik stwierdził że trzeba czujnik wymienić.
Wytłumaczył mi który.
... i tu zaczyna się jazda
szukałem na internecie i nie mogę znaleźć zamiennika.
W aso zamówiłem, ale goście już dwa razy nie taki jak trzeba czujnik mi ściągnęli. Mają problem ze znalezieniem go w swoim programie na obrazkach.

Według tego co mi mechanik tłumaczył jest to obok aparatu zapłonowego lekko poniżej, szara wtyczka trójkątna, trzy kabelki

Cytat:
2006-09-13 07:36:36, karol-P pisze:
Mechanik stwierdził że trzeba czujnik wymienić. Wytłumaczył mi który. ... i tu zaczyna się jazda szukałem na internecie i nie mogę znaleźć zamiennika. W aso zamówiłem, ale goście już dwa razy nie taki jak trzeba czujnik mi ściągnęli. Mają problem ze znalezieniem go w swoim programie na obrazkach. Według tego co mi mechanik tłumaczył jest to obok aparatu zapłonowego lekko poniżej, szara wtyczka trójkątna, trzy kabelki

mimo ze nie pracuje w ASO to za pomoca mojego programu ktorego uzywają w ASO moge pomoc tylko prosze o nr. VIN.

Wg. to czujnik ale cos on...osrany jakby cos przeciekalo albo kiedys przeciekło.. jakby mi sie wydaje jest przy bloku

VIN wysłałem na priv
Dzieki bardzo za zainteresowanie.

W międzyczasie namierzyłem na allegro gościa co na części silnik taki sprzedaje, mówi że ma taki czujnik i za 100 może sprzedać.
Czekam narazie co mi ASO znajdzie i jak się znowu nie popiszą to chyba wezmę używkę od tego gościa

popatrz tu http://ekatalog.intercars.com.pl/

Dzięki mirwin za podpowiedź. Już tu sprawdzałem, w kilku innych też, nic z tego.

edit:
ASO podobno znalazło mi już ten czujnik. ~ 260zł.
Znalazłem również dwa miejsca gdzie używany mogę kupić.
a)100zł, b) 150zł
Jakoś nie mam przekonania do kupna używanego. Nie mam żadnej gwarancji że używka będzie dobrze działać.
Gdybym znalazł zamiennik to bym się nie wahał ani chwili.

[ wiadomość edytowana przez: karol-P dnia 2006-09-14 07:52:12 ]

wyslalem karolowi cos co moze mu pomoze ten z 3 kabelkami to wg. mnie WATER TEMPERATURE SENSOR a ten drugi z niebieska wtyczką to wg. mnie jak EPC pokazuje GAGE ASSY WATER TEMPERATURE SENDER, z ktorego wychodza wezyki podcisnienia .

Tak z ciekawosci zapytam jakie one zadanie wogole spelniają ?
mowa o czujnikach i tych wezykach jak mi sie zdaje podcisnieniowych

Dzięki Cromm
Odebrałem priva.
W piątek spodziewam się mieć czujnik który ASO wynalazło. Porównam numer z tym co podałeś.

W czasie jazdy wskaźnik temperatury na desce działa poprawnie. Przepustnicy nie czyściłem.

Cromm ma racje to WATER TEMPERATURE SENSOR FOR EFI i jest w epecu pod taka wlasnie nazwa.Zamawialem go kiedys do Corolli 97 i system pytal sie czy Bosch czy Denso i tylko jeden z czterech kolegow czesciarzy potrafil mi go znalezc a wszyscy szukali zawziecie.Czujnik ma w sobie dwa obwody pomiarowe jeden pomiedzy pinami drugi pomiedzy jednym z pinow do masy na obudowie.

Cytat:
2006-09-15 02:25:04, Bigelektron pisze:
Cromm ma racje to WATER TEMPERATURE SENSOR FOR EFI i jest w epecu pod taka wlasnie nazwa.

no to juz mogen chyba isc do pracy w ASO

Cromm Za dobry jesteś!

Cześć
Czujnik wymieniony. Numerek 89422-16010.
Pomógł w doborze ktoś z Warszawy, pewnie ktoś już przez to przechodził.
Błąd z komputera skasowany, lampka nie zapala się - chyba już będzie OK.

Cromm nazwa się zgadza, ASO sprowadzało mi ten numer co podałeś, tylko że on był inny niż mój. Z zieloną końcówką, dwuprzewodowy. Chłopaki byli mocno zaskoczeni że to nie ten.
Dzięki koledzy za zainteresowanie.

[ wiadomość edytowana przez: karol-P dnia 2006-09-16 08:10:16 ]

[ wiadomość edytowana przez: karol-P dnia 2006-09-18 20:59:48 ]

no to fajnie ze moglem cos pomoc.
Ten twoj numer to czujnik tyle ze ...DENSO a przy tym co ja napisalem nie ma zadnej firmy moze to jakis uniwersalny, jakis no sam nie wiem....

ten co ty masz to DENSO jest jeszcze jeden z koncowka 22030 firmy SAAMOSTA pewnie tz by pasował.
Ale w mnagazynach pewnie maja tylko dostep do DENSO bo na naszym krajowym rynku nie zetknolem sie z firma SAAMOSTA.

Ile dałeś ?

Nie zapomnij wyciagnac bezpiecznika 15A na czas 2-3 papierosów

Ten co ty napisałeś był dwuprzewodowy, zielona końcówka.
Nie mogłem długo szukać, a te co sam znalazłem to inne były.

Dałem wg mnie bardzo dużo, 223 i to po uwzględnieniu rabatu 15%.

Oczywiście bezpiecznik od EFI wyciągałem, żeby skasować zapamiętany błąd.