Pytanie o strojenie (Hustler)... laik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Od razu zaznaczę, że w temacie CB dopiero zaczynam raczkować.
Kupiłem na allegro zestaw Uniden 520XL + antena Hustler 100 (tak tak - na magnesie:/ ). Wszystko jest ok... chcę to zestroić. Miernik (rownież z allegro) w łapkę i szok... Wczoraj przekładałem antenę po całym dachu, wsuwałem, wysuwałem. I w najlepszym przypadku SWR na 1-szym kanale jest 3,5 na 19 ~2,8 i na 40 ~2. Anteny już więcej się nie da wysunąć, co zrobić, żeby zmiejszyć SWR? Boję się o to, że mogę spalić radio i na tym skończy sie moja przygoda z CB.

Witam
No niestety chyba masz bat anteny za krótki, trzeba by reklamować antenkę, lub kupić nowy dłuższy bat. Miałem to samo (a mówią że Hustler ma zazwyczaj za długi), ja kupiłem antenę- jakąś od poloneza 1,05 m, rozbroiłem i sam bat do Hustlera założyłem, teraz odbiera bardzo dobrze.
pozdrawiam
straganos

niewiem czy to co ja teraz napisze to czy sie przyda ale napisze
WIĘC:

Ja miałem taki problem ale ja miałem inna antene też na magnes ta co ma 77 cm. No i układałem w różnych miejscach na dachu i nic, zawsze było to samo SWR czyli maximum. Wkońcu pojechałem do sklepu CB co stroją anteny i sie okazało że końcówka bata ( ta co sie w cewke wklada) była zalakierowana i trzeba było zeszlifowac ten lakier. No i już za 1 razem SWR było 1,2.

Szerokości dla ciebie

Przyznam, ze tez jestem dopiero zoltodziobem w CB RADIO. Pozwole sobie przykleic sie do tego tematu gdyz mam problem z nim zwiazany.
Chodzi o anteny magnetyczne, czy aby dzialaly musza byc umieszczone na jakims "kawalku metalu", skad biaba mase?

hecio: tak, antenę kładziesz tam gdzie jest blacha(możliwie najwyżej) ale z tym zazwyczaj nie ma problemu bo jeżeli gdzieś nie masz blachy pod lakierem (tylko np. włokno jak w dostawczych czasami) to magnes po prostu nie zadziała.

Tak wiec czy ten caly magnes ma za zadanie tylko trzymanie tej anteny na mniejscu ?

Magnes nie tylko trzyma antenę ale wraz z blachą stanowi przeciwwagę. Gdy widzisz anteny bazowe na dachach domów to mają przeciwwagi poziome lub skośne. W antenach mobilnych przeciwwagą jest dach auta, jeśli antenę postawiasz na środku to antena będzie działać dobrze we wszystkich kierunkach.

Kolego tylko nie tnij bata !!!!!!!!!!!!
Wsadz go do końca w podstawę i zakręć , naperwno będzie 1,1 tak jak u mnie
Te miernik za 50 zł. są do niczego
Pożądny miernik to taki do którego podpina się tylko antenę.

kolego tak jest ustawiony wstepnie
musisz ciac preet wedle potrzeb
co 2,5 cm masz nowe skalowanie preta umnie skonczyło sie na obcieci asz 7,8 mm

pozdrawiam

Uniden510xl+Hastler