MotoNews.pl

Felgi z kadeta do astry- czy będą pasować???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytam bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi wyszukiwarką.

Zostały mi felgi z Kadetta, 13 calowe ET49 5J 13CH, na oponę 155/80 R13.
Chciałbym je przełożyć do Astry F kombi 1995 (XC16 XEL) jako zimowe.
Będą pasować? W instrukcji podane są R14 175/65, ale uwzględniając profil opony różnica w średnicy jest ~5mm a rożnica obwodu rzędu 0,9% więc pozostaję tylko kwestia czy sama felga nadaje się do zamontowania w astrze????

Ja na felgach mam takie oznaczenia ET49, 5 1/2x13 a na nich nałożone opony 175/70 R13. Powinny pasowac - tylko nie wiem czy otwór centrujący jest ten sam. Według stronu opony.com powinny pasowac.

no właśnie mnie interesuje te 5 1/2 ??? Bo na felgach 14' od vectry jest to samo. Nie wiem co ten parametr oznacza

Nie wiem czy to nie szerokośc felgii, najlepiej przymierzyc

w kadecie rozstaw śrub jest 4*100 jek w reszczi opli 4 śrubowych więc astra ma taki sam

Miniu ale sa jeszcze inne wymiary chociażby jak ET wiec mówiac ze 4 śruby i jest gitara mozesz wprowadzic kogoś wbłąd. (sam kiedys zlekceważyłem wymiar ET i autko nie chciało ruszyc z miejsca bo felga zacisneła klocki).

otóż to, to że ople mają 4x100 to wiem ET jest takie samo Tylko to nieszczęsne 5J 13 CH????

wszystkie ople przednionapedowe od 80r. na 4śruby mają:
rozstaw 4x100mm(corsa,astra kadett,vectra,calibra)
otwór centrujący 56,5mm (vw,bmw 57mm)
et 49mm czyli odsadzenie flanszy od osi(jedynie calibry na 14" miały et 39mm)
a to że nie wchodzą na zacisk jest winą wielkość hamulca
do felg 13" mogą być max. tarcze hamulcowe fi 236mm
a jeśli są tarcze wentylowane fi 256mm(montowane od 1,6->w góre,aczkolwiek w 1,6 bywają 236mm)to tylko 14" i większe

więc szerokość felgi nie am znaczenia czy to 5J(czyli 5cali szerokości), 5,5j(zdecydowana większość 14")

5j13ch ->to jest felga o średnicy 13cali i szeroka na 5cali

[ wiadomość edytowana przez: michał16v dnia 2006-09-04 23:06:55 ]

no to, że tak powiem, dupa :] w 1,6 16v chyba nie wejdzie :/
Dzięki za wyjaśnienie

wejdzie bo masz ET49 - takie jak ja, a ja mam astre z silnikiem 1.7 i na bank mam wentylowane tarcze.

nie chcciało mi siętyle pisać co michałowi16v ale jest dokładnie tak to ze ci felgo nie wchodzi to przez większe tarcz niż w kadecie a nie przez rozstaw sród

Ja to wiedziałem ze mi felga nie pasowała przez ET, jak już założyłem

jan: no właśnie chyba nie wejdzie Sprawdziłem rozmiary tarcz w katalogu i twój silnik ma dedykowane 236x20mm a ja mam 256x24mm, ergo mam 5 sztuk felg do sprzedania

Nie podejdzie
Sam to przerobiłem bo miałem kaDetta a teraz mam Astre z wentylami i Tu cały problem pogrzebany

Ja bym spróbował, bo jak sie wczoraj sam przekonałem oznaczenia na felgach sa sobie nie równe i felgi które powinny na bank pasowac nie pasowały a ja sie w k$%@ bo miałbym bardzo ładne aluski
Ps. przymierzałem 3 komplety fleg (2 aulsy i jedne stal) i wszystkie z tymi samymi oznaczeniami i cholera te co ja chciałem nie pasowały (otwór centrujący był za mały albo piasta miała za zaduży otówr). Wice chyba najbezpieczenij prrzymierzyc, a zreszta co ja sie znam ......

[ wiadomość edytowana przez: jan_10 dnia 2006-09-06 20:16:36 ]

nie no w zasadzie masz rację, żaden problem odkręcić jedno kółko i przymierzyć