| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Dzidziul Nubira combi Warsiawka | 2006-09-05 17:59:46 To w sulęcinie są esperaki .A ja myślałem że tylko kombajny bez dreblinek,kurka wodna |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-09-05 18:04:06 Jakby były jakieś anse ,to poprzedni post pisałem ja-KRÓLIK .
Tylko nie spojrzałem na zalogowaną tożsamość ,kurka wodna
[ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2006-09-05 18:05:43 ] |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2006-09-05 18:18:26 Zeby nie bylo ze nie ma odzewu z lubuskiego lub jest maly - lecz ja nie polece nikogo bo nigdy sie tym nie interesowalem. Z tego co wiem to Zdobylak to naciagacz jak cholera. Objezdzam go szerokim lukiem jak tylko moge.
A tak poza tym to jest nas coraz wiecej z lubuskiego - moze by tak jakis mini zlocik? Jakby co - to jest post w innym miejscu formu o zlotach w lubuskim. |
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2006-09-05 18:26:39
Wszystko zależy co nie chodzi. Klimatyzacja składa się z kilku elementów i większość można naprawić samemu. Jeżeli wszystko wygląda na całe to prawdopodobnie brakuje czynnika, a ten ubywa zawsze po tropchu. Albo gdzieś jest nieszczelność i wybył całkowicie. Trzeba podjechać gdzieś gdzie nabijają klimę i tam sprawdzą szczelność. Wtedy będzie wiadomo czy coś siedzi i czy warto naprawiać. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-09-05 20:15:14
na 90% dziura w skraplaczu. Każdy mechanik to powinien umieć zrobić, jeśli ma o tym pojęcie. Dasz nawet radę wymienić samemu, jednak sprawa jest dość praco- i czasochłonna. Najpierw sprawdź czy w układzie nie ma pozostałości czynnika - odkręć z akumulatora/osuszacza (taka duża aluminiowa puszka obok akumulatora) plastikowy korek odsłaniając zawór. Wciśnij jego kulkę i zobacz czy psyczy. Jeśli psyczy mocno, to możliwe, że układ jest szczelny, a problem występuje gdzie indziej (np bezpiecznik). Jeśli ciśnienia w układzie nie ma, to najprawdopodobniej nieszczelny jest skraplacz, który w espero jest tak głupio zoaprojektowany, że rdza go przeżera w ciągu 3-5 lat... Czytałem sobie fora forda, toyoty i fiata w poszukiwaniu typowych usterek klimatyzacji i okazało się, że nie znają oni problemu skraplacza. Jeden post mnie rozbawił: "moja klima coś słabiej chłodzi, ale po 13 latach użytkowania już czas by ktoś do niej zajrzał". 13 lat... To było zdaje się o toyocie. |
wladko espero2.0CD LPG sulęcin | 2006-09-05 23:07:46 nie interesowałem się nigdy klimatyzacją ponieważ w poprzednim samochodzie po prostu działała a że nie lubię jak coś jest i nie działa postanowiłem ją naprawic stąd moje pytanie do kolegów o warsztaty ,jednak po podpowiedzi kolegów spróbuję ją przejrzec najpierw samemu.
|
wladko espero2.0CD LPG sulęcin | 2006-09-05 23:09:20 nie interesowałem się nigdy klimatyzacją ponieważ w poprzednim samochodzie po prostu działała a że nie lubię jak coś jest i nie działa postanowiłem ją naprawic stąd moje pytanie do kolegów o warsztaty ,jednak po podpowiedzi kolegów spróbuję ją przejrzec najpierw samemu.
|
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2006-09-06 15:47:45
To nie rdza tylko jest tak głupio przymocowany że śruby mocujące go dziurawią. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-09-06 16:42:32
z tego co się orientuję to właśnie korozja na styku aluminium i stali. Pod wpływem wilgoci powstaje ogniwo elektryczne i jony aluminium przepływają w kierunku stali (czy jakoś tak). |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2006-09-07 00:01:48
No jak widać różne opinie o tym samym warsztacie. Fakt że szef u Zdobylaka robi wrażenie cwaniaka i naciągacza, ale generalnie to fajny gość i co najważniejsze uczciwy. Źle pospawali mi rurkę i uciekł mi czynnik, to poprawili, napełnili i przeprosili i oczywiście bez żadnej dopłaty. Co do minizlotu to jak najbardziej, jak dla mnie to najlepiej chyba jednak w ZG i w sobotę bo w tygodniu mam urwanie głowy. |