MotoNews.pl

Xenony w ZAFIRZE !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam !!!! zastanawiam sie czy da rade załozyc bez żadnych przeróbek xenony do zafiry ????? czyli wyjmuje zwykłe lampy i wkładam xenony !!!!! piszcei jak cos wiece !!! pozd

z tego co się orientuje to xenony są powiązane obligatoryjnie ze spryskiwaczami reflektorów i układem poziomowania (ponoć taka norma) więc musiałbyś te dwie rzeczy dorabiać

na poczatek chyba wypadałopby napisać dokładniej o jaki samochód chodzi... Zafiry są "już" dwie wersje... istatone może też być jakie masz teraz reflektory itp...

DANE POJAZDU:
posiadany samochód: Opel Zafira
rok produkcji: 2000
silnik/moc/kolor: 2.0DTI 16 V 101 czarny

temat "xenonow" i pseudo "xenonow" byl juz wiele razy poruszany na tym forum, takze jesli potrzeba to poszukaj cos na ten temat... i licz sie z tym ze na "Xenony" wydasz od (chyba) 400zl-up. jest to koszt zakupu przetwornic i innych dupereli ktore sa do tego potrzebne natomiast wszelkiego rodzaju pseudo "xenony" kosztuja grosze(tez to bylo juz poruszane na forum). a jezeli chodzi o montaz, jak ktos chce to i z malucha zrobi ferrari

-WARY- przepraszam Cię bardzo ale cena jaką podajesz za prawdziwe reflektory xenonowe z osprzętem to jest prawdziwa tylko w przypadku części z kradzieży (lub innych podejrzanych źródeł) - legalnie nabyte kosztują więcej... chyba że piszesz tylko o palnikach xenonowych + przetwornica (bez odpowiedniego reflektora) to rzeczywiście na aukcjach znajdziesz takie coś co się nie nadaje do zamontowania (homologacja) no i jeśli masz reflektor pod H4, H7 czy jakieś inne tam "H" to NIE MOŻESZ montować w to palnika xenonowego... oślepianie innych kierowców i po prostu łamanie prawa o ruchu drogowym chyba wystrczą za argument... dochodzi kwestia spryskiwaczy i systemu samopoziomowania (obowiązkowe)

podsumowując - jeśli ktoś chce zrobić DRUCIARSTWO - proszę bardzo - wolny kraj - ale niech się liczy z konsekwencjami

mutra - dzięki za "wypis" z profilu... jednakże ja z natury leniwy jestem przeogromnie... a na dodatek nie ma tem wszystkich danych o które pytałem... tak więc jeśli frendli nadal potrzebuje pomocy to niestety musi się wysylić i napisać coś więcej o tej zafirze...

pozdr

napisalem ze od 400 do gory dokladnie niestety nie wiem no ale czlowiek uczy sie caleee zycie

ja widziałem kiedyś na allegro komplet do astry f za 2700, więc sądzę że to bedzie gdzieś koło tego oscylować do zafiry

na allegro są w granicach 1800zł

no panowie widze ze dyskuja rozgrzała sie !!! pytałem czy jak sie ma takie zwykłe swiatła w afizre to ebz problemu mozna je wyjac i zamontowac xenony !!!!! czy koniecznie musi byc system samopozujacy swiatła i spryskiwacze ??? napszcie dlazcego ???

musi być bo tak stanowi litera prawa jak wmontujesz inaczej to samochód nie przejdzie przeglądu a błękitni rycerze zabiorą Ci dowód przy okazji kontroli (pomijając to o czym wspomniano wcześniej czyli, że bedziesz oslepiać innych)

Cytat:
(pomijając to o czym wspomniano wcześniej czyli, że bedziesz oslepiać innych)

nikogo nie będziesz oślepiał jeśli masz dobrze ustawione światła
samopoziomowanie świateł działa z dużym opóżnieniem napewno w BMW i MB
to mit że światła ksenonowe ustawiane są na bieżąco jak np. lufa czołgu poprostu nie da rady samopoziomowanie jest poto ażeby nie było potrzeby regulacji świateł po zmianie rozkładu obciążenia samochodu i działa on z niezłym opóżnieniem
co do spryskiwaczy to owszem jest ryzyko utraty dowodu bo w przeciwieństwie do systemu samopoziomowania powinno być je widać gołym okiem i każdy policjant odrazu zauważy ich brak co może się skończyć utratą dowodu rej.
pozdrawiam