Dziwne Odgłosy Z Nadwozia Omega A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Problem wyglada nietypowo:

..Omega A 2.0 Rocznik 91 - przebieg 138tyś/km. Kiedy jade i lekko dodaje gazu daje sie slyszec delikatnie dosc regularne, nazwe to moze stukaniem, mniej wiecej podobnym do tego kiedy mowimy "rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr" - noge z gazu odglosu nie ma, noga na gaz >> przyspieszanie - slychac. Mialem do wymiany łaczniki - wymienione - problem nadal.. Zdjołem swoje 17" i załozylem fabryke - problem nadal. Zdiagnozowałem ze mam do wymiany prawa koncówke drążka... Prawdopodobnie do ustawienia mam zbierzność - CZY TO MOZE BYC PRZYCZYNA?

Witam!
Moim zdaniem to bedzie cos w tylnim zawieszeniu a nie z przodu!Ja tez mialem do wymiany koncowke drazka i nic takiego mi sie nie dzialo!Jesli przy dodaniu gazu masz to stukanie a po zdjeciu nogi nie to musi byc cos z napedem badz zawiecha z tylu!Zacznij szukac moze tam na poczatek!
Pozdrawiam Tomek!

Witam.Jeżeli słychać stukot z przodu to należało by podjechać na stacje kontroli pojazdów.Ja miałem podobny problem ale okazało się że ja miałem sworzeń wachacza do wymiany końcówki drążków i łącznik.Wymieniałem po kolei stukanie nie ustąpiło więc ciężko będzie tak na odległość zdiagnozować z czym jest problem.Najprawdopodobniej może to być problem z wałem napędowym a nie z zawieszeniem przednim.Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: komar111 dnia 2006-09-04 12:11:30 ]

Witam,sprecyzuj czy jest to stukanie, czy równomierny hałas(np.buczenie).Pierwsze wskazywałoby raczej na element zawieszenia, drugie to może być element napędu.Zeby być pewnym i nie wydać kasy ustaw Omcię na podporach(tylne Koła) zablokuj dobrze przód klinami odpal silnik i na III lub IV biegu delikatnie dodawaj gazu a druga osoba ogląda i nasłuchuje co się dzieje z układem napędowym (pamiętaj o bezpieczeństwie !)
Natomiast diagnoza zawieszenia polecam raszej dobry warsztat.
Pozdrawiam Marek

..Przyczyna byla dzwigienka zaworowa ..Poprostu przy przyspieszaniu i wiekszemu obicazeniu silnika - stuki przenosily sie dalej i co dziwne spec z pozycji pasazera nie slyszał nic, siadl na miejsce kierowcy i ... hehe ja siadlem jako pasazer i tez nic nie slyszalem.. Ehhh te Omy ..Ale dzieki Panowie za porady..

..PS: Chcialem poprostu zrobic to przed sprzedażą zeby nie było