Zaparowane swiatla

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Ostatnio zaparowały mi (w środku) dwa przednie reflektory wraz z migaczami (są przeciez w jednej obudowie) - reflektory na pewno nie sa uszkodzone i zaparowaly rownoczesnie .. dziwne to wyglada ... stąd mam pytanie ... dlaczego mogly zaparowac i czy nalezy szybko cos z tym zrobic? czy zostawic az ... no walsnie, jak zostawie takie zaparowane to cos im grozi?

Pozdro
wacen

mam to samo w prawym , doraźnie zjąłem ta pokrywke-zaślepkę i nie jest zaparowany, ale to tylko prowizorka, wiec cos trzeba ztym zrobic
pozdro

Cytat:
2006-09-04 11:01:21, wacen pisze:
Witam, Ostatnio zaparowały mi (w środku) dwa przednie reflektory wraz z migaczami (są przeciez w jednej obudowie) - reflektory na pewno nie sa uszkodzone i zaparowaly rownoczesnie .. dziwne to wyglada ... stąd mam pytanie ... dlaczego mogly zaparowac i czy nalezy szybko cos z tym zrobic? czy zostawic az ... no walsnie, jak zostawie takie zaparowane to cos im grozi? Pozdro wacen

zaparowaly bo sie rozszcelnily. wymontuj je i uszczelnij silikonem w miejscu gdzie skzolo styka sie z obudowa. sprawdz tez uszczelke w tylnej klapce. jesli tak zostawisz moga wkoncu zardzewiec od tej wilgoci..

Ja jest za szczelne to też beda zaparowywać różnica temperatur

zdjąć tą klapkę z tyłu zapalić światła i poczekać aż odparuje i wtedy zamknąć klapkę, w niektórych samochodach jest specjalna mała zatyczka którą się odczepia do odparowania reflektorów ( w focusie chyba tak jest)

Cytat:
2006-09-06 14:32:40, OskaRGD pisze:
zdjąć tą klapkę z tyłu zapalić światła i poczekać aż odparuje i wtedy zamknąć klapkę, w niektórych samochodach jest specjalna mała zatyczka którą się odczepia do odparowania reflektorów ( w focusie chyba tak jest)

Wielkie THX za info
Musze cos z tym zrobic bo mi reflektory zaczynają akwarium przypominać

pozdro
wacen

Cytat:
2006-09-04 12:06:35, Adam16 pisze:
Ja jest za szczelne to też beda zaparowywać różnica temperatur

ajkbys miał szczelne to nie byłoby tam wilgocie i w efekcie pary, nieszczelność lamp daje wodę w środku... trzeba posprawdzać, bo w zimę może to już być lód... i zwarcie... a następnie nawet szkrzynka bezpieczników do wymiany