Po instalce gazu.... / pytanie do ""gazowników ""

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam uszkodzoną sonde lambde w aucie nie wiem czy to moze byc przyczyna wszystkich moich dolegliwości :

- po zamontowaniu gazu zatankowalem do fulla ( ok 38 L gazu, butla gazowa zamiast koła ) gazownik mówił ze ok 6-7-8 L jak bedzie to oznacza ze zaswieci sie rezerwa i wiadomo ze jest coś kolo tego w butli, przejechalem juz 150km i czasami zaswieci sie mi i gasi dioda rezerwy , wiadomo że jak jadę pod górke ale czasami na prostce przez chwile tez, wiec mam pytanie ile macie tak litrow w butli gdy swieci wam dioda od rezerwy jadac pod górkę ? bo nie wiem co mam o tym sądzić

- czesto mam trudnosc w zapaleniu auta, dopiero jak dodam gazu to zapali i mialem też takie przypadki że jak jechalem z górki ( czy to na luzie czy biegu ) to gasło mi auto ,czyli chyba ustawione za wolne obroty ?

- no i czasami smierdzi gazem w srodku czy to normalne ?

do servisu dopiero bede jechal za 7-10 dni dlatego chcialbym wiedziec co moze byc przyczyna tego ze tak się dzieje .

Cytat:
2006-09-05 20:57:01, didoxxl pisze:
Mam uszkodzoną sonde lambde w aucie nie wiem czy to moze byc przyczyna wszystkich moich dolegliwości : - po zamontowaniu gazu zatankowalem do fulla ( ok 38 L gazu, butla gazowa zamiast koła ) gazownik mówił ze ok 6-7-8 L jak bedzie to oznacza ze zaswieci sie rezerwa i wiadomo ze jest coś kolo tego w butli, przejechalem juz 150km i czasami zaswieci sie mi i gasi dioda rezerwy , wiadomo że jak jadę pod górke ale czasami na prostce przez chwile tez, wiec mam pytanie ile macie tak litrow w butli gdy swieci wam dioda od rezerwy jadac pod górkę ? bo nie wiem co mam o tym sądzić - czesto mam trudnosc w zapaleniu auta, dopiero jak dodam gazu to zapali i mialem też takie przypadki że jak jechalem z górki ( czy to na luzie czy biegu ) to gasło mi auto ,czyli chyba ustawione za wolne obroty ? - no i czasami smierdzi gazem w srodku czy to normalne ? do servisu dopiero bede jechal za 7-10 dni dlatego chcialbym wiedziec co moze byc przyczyna tego ze tak się dzieje .

smierdzi gazem??? tak nie moze być!!! cos jest nieszczelne, jedz do nich jak najszybciej!!!
rezerwa i jej kontrolka to pic na wodę, mi zapala się juz przy polowie baku, regulowałem ja u nich 3 razy i dalem sobie spokoj,jezdze na LICZNIK, gasnie z gorki??? coś nie tak-niech regulują

śmierdzi ale nie zawsze tak z 2-4 razy smierdzialo coś gazem wiec otworzylem wtedy okno i po chwili byl juz spokoj , to taki maly smrod co po chwili znika , tak czy siak im powiem o tym tylko ze narazie nie mam po co tam jechac bo szef pojechał do Niemiec i mam poczekac na niego , mialem jutro jechac na przeglad po tygodniu od montazu i bede musial czekac jeszcze tydzień .

Cytat:
2006-09-05 20:57:01, didoxxl pisze:
ile macie tak litrow w butli gdy swieci wam dioda od rezerwy jadac pod górkę ?

Ja mam u siebie tak, że jak zobacze pierwsze przebłyski diody rezerwy, to od tej chwili przejezdzam jeszcze ok. 100km

Cytat:
- czesto mam trudnosc w zapaleniu auta, dopiero jak dodam gazu to zapali i mialem też takie przypadki że jak jechalem z górki ( czy to na luzie czy biegu ) to gasło mi auto ,czyli chyba ustawione za wolne obroty ?

Mi zapala bez dodawania gazu, ale zawsze odpalam na benzynie.
A co do gasniecia przy jezdzie z gorki, to nie odpowiem, bo problem taki mnie nigdy nie spotkal, a niestety na tym sie nie znam.

Cytat:
- no i czasami smierdzi gazem w srodku czy to normalne?

Nie, to jest nienormalne. Nie powinno wyczuwac sie gazu. Byc moze masz jakas nieszczelnosc.

oby sie to nie sprawdzilo u mnie tak samo bo 38 L a czasami swieci ,sadze ze na tyle gazu co zatankowalem to z 400 km lekko powinienem zrobic... zobaczymy wkrótce...

mała poprawna , po zatankowaniu 38 L i przejechaniu 165 km dioda rezerwy sieci mi sie zawsze po włączeniu auta i swieci tak z 60 -90 sekund potem gasi sie i jest okej , co to może być ? czy to normalne ? bo zaraz po tankowaniu tego nie mialem dopiero ostatnio zaczela sie tak swiecic .

To że śmierdzi to powinieneś jak najszybciej sprawdzić bo śmierdzieć nie powinno !!!

Z kontrolką rezerwy jest różnie - jak jej się podoba

A co do gaśnięcia - to jak ci zamontowali wlot powietrza??
Jeśli wciąż masz go "do przodu" tzn zaciąga powietrze z atrapy - to auto może Ci gasnąć z górki, albo nawet przy wciskaniu sprzęgła. Wlot ten powinien być obrócony tak aby ciągnął powietrze z komory silnika.