MotoNews.pl

Brak świateł stopu !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam nie działają mi światła stopu nie mam pojęcia co jest przyczyną bezpiecznik OK, Przełącznik OK, żarówki OK co jeszcze trzeba sprawdzić, czy światła stopu maja jakis przekaźnik ? Prosze o pomoc bo niedługo ktoś mi w dupe wjedzie

Sprawdź czy masz napięcie na włączniku (nad pedałem stopu) i czy on faktycznie załącza.
Sprawdź też mase przy kalapie bagażnika, kpsktki połaczeniowe po lewej stronie bagażnika (trzeba zdjąć plastykowe osłony)

Własnie napięcie przy przełączniku jest. Musze chyba sprawdzić kable bo nie mam napięcie własnie w kostce gdzie dochodzi wiązka ale tylko nie mam napięcia do świateł stopu

przy okazji, ja podpiąłem dodatkowe stopy w klapie, teraz razem z tymi diodami w spojlerze mam 5 świateł stop (jak nacisnę to czerwono za mną się robi w nocy), jednak po chwili przepalił mi się bezpiecznik 20A, wstawiłem 30A i jest ok. Czy tak może być że 20A jest za słaby na stopy ??

Cytat:
2006-09-07 00:05:07, pjacek26 pisze:
przy okazji, ja podpiąłem dodatkowe stopy w klapie, teraz razem z tymi diodami w spojlerze mam 5 świateł stop (jak nacisnę to czerwono za mną się robi w nocy), jednak po chwili przepalił mi się bezpiecznik 20A, wstawiłem 30A i jest ok. Czy tak może być że 20A jest za słaby na stopy ??

jakaś ciekawostka ja ma na starym bezpieczniku i co krzyżówka trzymam pedał do oporu i nic nmie strzeliło a 3 światła stopu mam od jakiegoś czasu i spoko

Cytat:
2006-09-07 11:35:24, MACHA pisze:
co krzyżówka trzymam pedał do oporu

Zbok jakiś. I tak 3 min. czekając na zielone trzymasz?

dobra juz wszystko git malina, wiecie co było ktos wstawił diode zaraz za przełącznikiem przy pedale hamulca, dioda padła wiec chciałem wstawić inną niestety miałem jakaś słabszą i się odrazu grzała mocno wiec stwierdziłem że skoro na schemanie nie ma rzadnej diody to ją omine i wywaliłem świnstwo i jak naraie jest OK, mam podłaczone dodatkowe żarówki w klapie. Czy ktoś może wie po cholere ktoś wsadził tą diodę ?????

Cytat:
2006-09-07 12:48:17, ekimm pisze:
dobra juz wszystko git malina, wiecie co było ktos wstawił diode zaraz za przełącznikiem przy pedale hamulca, dioda padła wiec chciałem wstawić inną niestety miałem jakaś słabszą i się odrazu grzała mocno wiec stwierdziłem że skoro na schemanie nie ma rzadnej diody to ją omine i wywaliłem świnstwo i jak naraie jest OK, mam podłaczone dodatkowe żarówki w klapie. Czy ktoś może wie po cholere ktoś wsadził tą diodę ?????

Skoro wywaliłes ta diodę to zobacz czy jak włącvzysz tylne przeciwmgielne to ci się i stopy nie włączają - wtedy tak jakbys nie mial stopów....... Było pare razy na forum. Jak przerabiasz tylna blende , zęby mieć 4 stopy (ja tak mam zrobione) to trzeba wsadzić diodę , zeby przy włączeniu przeciwmgielnych nie zapalały sie stopy.

Cytat:
2006-09-07 13:47:10, Buba030 pisze:
Skoro wywaliłes ta diodę to zobacz czy jak włącvzysz tylne przeciwmgielne to ci się i stopy nie włączają - wtedy tak jakbys nie mial stopów....... Było pare razy na forum. Jak przerabiasz tylna blende , zęby mieć 4 stopy (ja tak mam zrobione) to trzeba wsadzić diodę , zeby przy włączeniu przeciwmgielnych nie zapalały sie stopy.

Że co??? Pierwsze słyszę prawdę mówiąc, a od ponad dwóch lat śmigam na 4 stopach.

Cytat:
2006-09-07 14:47:29, Walus pisze:
Że co??? Pierwsze słyszę prawdę mówiąc, a od ponad dwóch lat śmigam na 4 stopach.

No jesli połączysz kabelkami przeciwmgielne tylne do stopów tak żeby mieć 4 stopy to jak włączysz przeciwmgielne tylne to automatycznmie zapalą ci się tez stopy. chyba, że masz połaczone w innym miejscu....

Cytat:
2006-09-07 14:50:54, Buba030 pisze:
No jesli połączysz kabelkami przeciwmgielne tylne do stopów tak żeby mieć 4 stopy to jak włączysz przeciwmgielne tylne to automatycznmie zapalą ci się tez stopy. chyba, że masz połaczone w innym miejscu....

Czy przypadkiem nie masz "starej blendy" ??? Bo w większości dodatkowe stopy podłącza się w pozycyjnych środkowych (zewnętrzne w klapie), a przeciwmgielne są oddzielnie, jeszcze bliżej środka klapy.

Cytat:
2006-09-07 13:47:10, Buba030 pisze:

Ja nie mam żadnej diody a światła stopu (cztery sztuki) działają jak powinny.

Cytat:
2006-09-07 14:50:54, Buba030 pisze:

Nie w tym rzecz.
W Espero o ile pamiętam były dwie wersja blendy
1) w klapie pozycyjne i przeciwmgielne jako osobne lampy (kolsze)
2) same przeciwmgielne w klapie ( jak ktoś wie dokładnie to niech poprawi)
Dioda nie jest potrzebna w pierwszym przypadku, co do drugiego nie wiem czy taka przeróbka jest wogóle możliwa...
Buba030 wnioskuję, że w klapie masz dwie osobne lampy: pozycyjne i przeciwmgielne, więc nie moge zrozumieć jak masz to połączone, że zapalą Ci sie stopy po włączeniu przeciwmgielnych.
Dodam jeszcze, że aby zrobić poprawnie stopy w klapie trzeba doprowadzić osoby przewód (tak jest chyba najprościej to wyjaśnić)

[ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2006-09-07 15:15:51 ]

Buba ma stara wersję blendy tą z napisem ESPERO tam jest jedna żarówka na stronę (pozycyjne + mgielne)

Zapraszam do profilu, tam jest fotka.

W jego przypadku konieczne jest zastosowanie dodatkowej diody.

W blendach nwego typu światła przeciwmgłowe są osobno (2 żarówki na stronę pozycyjne+stop i mgielne).

[ wiadomość edytowana przez: kisztan dnia 2006-09-07 15:36:18 ]

Czyli tak jak myślałem.

Cytat:
2006-09-07 15:31:48, kisztan pisze:
Buba ma stara wersję blendy tą z napisem ESPERO tam jest jedna żarówka na stronę (pozycyjne + mgielne) Zapraszam do profilu, tam jest fotka.
[ciach...]

Tak teraz widzę. Przy takiej blendzie darowłabym sobie przeróbkę.

Cytat:
2006-09-07 15:31:48, kisztan pisze:
Buba ma stara wersję blendy tą z napisem ESPERO tam jest jedna żarówka na stronę (pozycyjne + mgielne) Zapraszam do profilu, tam jest fotka. W jego przypadku konieczne jest zastosowanie dodatkowej diody. W blendach nwego typu światła przeciwmgłowe są osobno (2 żarówki na stronę pozycyjne+stop i mgielne). [ wiadomość edytowana przez: kisztan dnia 2006-09-07 15:36:18 ]

Tak jak piszesz , mam blende z napisem ESPERO i w lampie jest jedna żarówka pozycyjnych i jedna przeciwmgielnych na strone. Bez diody nie da sie tego u mnie zrobić , niestety. A mam to podłączone do swiateł stopu zwykłym kabelkiem tylko , że z każdej strony dodatkowo dioda wstawiona , , żeby nie przewodziło w przeciwna strone jak włacze przeciwmgielne....

Umnie jednak jest ok nic sie nie dzieje podejżanbego bez tej diody widoczne ktoś podłaczają światła w blendzie na wszelki wypadek zamontował diode.