Gaśnie na benie-zimny silnik)C20NE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak zapalam zimny silnik i nie dodam gazu to spada z obr i gaśnie
za 2 -3 razem juz nie zgaśnie,na ciepłym jest ok
to tak jakby sie przepustnica nie otwierała,czy to możliwe zeby nawał potencjometr przepustnicy
kiedyś miałem zepsuty przepływomierz (urwany czujnik temp.pow.)
to zawsze chodził na ssaniu i nigdy nie gasł,po wymianie na sprawny nastepuje właśnie taki problem
zaznaczam ze jak lekko wcisne gaz przy zapalaniu to nie zgaśnie,a na gaz przełacza mi na 2000 tyś obr

Identyczny objaw miałem w Leksusie zwanym Lanosem - przyczyna była błacha - brak poziomu płynu chłodzacego /zbyt duzy ubytek/ - sprawdz

Cytat:
2006-09-06 18:09:53, pioczel pisze:
to tak jakby sie przepustnica nie otwierała,

Na wolnych obrotach przepustnica się nie otwiera.
Masz gaz?

Sprawdz regulator jalowych vel krokowiec

czujnik temp. cieczy... w bloku po lewej stronie jak zajrzysz pod maske... temat wielokrotnie wałkowany...

jak przy rannym odpaleniu silnika nie załączy sie ssanie-obroty ok 1100 obr/min no to to będzie
Cytat:
czujnik temp. cieczy... w bloku po lewej stronie jak zajrzysz pod maske...

.

pozdrawiam

no to pierwsze co zrobie to czujnik sprawdze ,tylko ze pali na dotyk
pożycze dześ omomierz i chyba trza pomierzyć

Zanim zaczniesz grzebać w silniku, wyjedź benzynę do końca i zalej świeżej. Znając życie jak jeździsz na gazie benzyny nie dolewasz. U mnie jak mam problem z odpaleniem rano (tak jak opisujesz) jadę na benzynie do rezerwy leję świeże 20 litrów i mam spokój na parę miesięcy.

Cytat:
2006-09-07 10:21:51, macior13 pisze:
Zanim zaczniesz grzebać w silniku, wyjedź benzynę do końca i zalej świeżej. Znając życie jak jeździsz na gazie benzyny nie dolewasz. U mnie jak mam problem z odpaleniem rano (tak jak opisujesz) jadę na benzynie do rezerwy leję świeże 20 litrów i mam spokój na parę miesięcy.

tankuje co miesiąc 10 litr

Witam
Ja mam podobny problem przy 2.0 XEV. Na zimnym silniku muli, a momentami gaśnie. Po podgrzaniu jest OK. Próbowałem już zmieniać sonde lambda, czujniki temperatury, żadnych zmian.
Jeżdże często na benzynie i też nic nie pomaga.