MotoNews.pl

306, Samo życie !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, 306tka 96r to bardzo fajny samochodzik i jak każdy inny sprawia problemiki. Mam pytanie do ogółu, co może byc sknocone że nie działa mi ogrzewanie. Po przekreceniu "kółeczka" ciepło zimno nic sie nie dzieje caly czas leci mi zimne powietrze. przez otwór od radia zdiagnozowałem że linka chodzi, nie mam natomiast pojęcia gdzie ona idzie i co za tym idzie gdzie znaleźć nagrzewnice i co tam sprawdzić. Czy mogę liczyc na pomoc kogos kto wie gdzie mam szukać. Dziękuje za wyczerpujące porady.
Piotr

No jestem przyznam nie miło zaskoczony, myslałem że po takim czasie znajdzie sie ktoś kto wie gdzie w 306tce jest nagrzewnica, ale widać sporo jest osob nie mających tak jak ja pojecia o tym samochodzie. Pozdrawiam

306 przypuszczalnie ma tak jak 405 - nagrzewnica jest za tunelem srodkowym -po zdjeciu boczkow tapicerki (na tynelu) bedzie w plastykowej obudowie przy grodzi silnika (oczywiscie od strony kabiny) ta linka powinna przestawiac klape sterujaca nawiew cieplego powietrza do kabiny--- jezeli nie ma w kabinie pod dywanikiem od strony kierowcy plynu chlodniczego ani silnik sie nie grzeje to z nagrzewnica jest wszystko ok- wiec poszukaj mocowania linki do klapy sterujacej przy nagrzewnicy czy jest linka podpieta, ewentualnie moze byc urwana sama klapa wewnatrz obudowy nagrzewnicy i os sie obraca ,a klapa stoi w miejscu---tak czy owak trzeba rozebrac od spodu caly kokpit i dostac sie do nagrzewnicy i zobaczyc co z linka sterujaca( ona jest przyczepiona do klapy za pomoca takiej jakby petelki i pancerz przypiety taka spinka metalowa (najczesciej ta spinka sie wypina i nie ma sterowania) jest to zamocowane prawie tak samo jak linka przy pokretle sterowania cieplym -zimnym powietrzem---powodzenia

Agre, widze, ze jestes z Lodzi. Nic nie stoi na przeszkodzie, zebysmy sie umowili i poszukali razem. Moj tatko ma 306 - ale narezwnica dziala, a przy aucie nigdy nic nie robilismy, stad nie wiemy. Tylko na przeglady do mechanikow uczeszcza - i koniec
Wiec niestety nie wiem, co i jak trzeba rozebrac. Wiam mniej wiecej jak rozmajstrowac konsole z nawiewami, bo wyszlo nam przy montazu radia. I moze od tego trzebaby zaczac.... A nagrzewnice powinienes zobaczyc za schowkiem. Jak masz ten plytszy schowek, to moze po prostu go wyjmij - juz bedziesz mial lepszy wglad w sytuacje. Moj mail etc, masz w profilu, jak chcesz.

No i o to chodzilo !! Sliczne dzieki, za kompetentne informacje. Mam nadzieje że sobie poradze jak tylko znajde troszke czasu i skończe malowanie w domu (i oby to bylo przed mrozami) Adasco, odezwe sie do Ciebie jak sie troszke unormuje moje życie Pozdrawiam wszystkich
Ps. teraz walcze z hamulcami, z tylu leci płyn, z przodu bija tarcze i koncza sie klocki REWELACJA skarbonka jak diabli.