| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
matadorRS Opel Omega Wrocław | 2006-09-06 23:19:31 Witam. Wlasnie wymieniam silniczek w Omesi X20XEV (rok 1998 ). Kupilem inny goly bez osprzetu od Vectry B z 1997 roku. I tu spotkala mnie niemila niespodzianka poniewaz po wlozeniu okazalo sie ze roznia sie miska olejowa i co za tym idzie smogiem.
Okazalo sie rowniez ze roznia sie pompa oleju ktore w silniku niby nowszym jest na zewnatrz a w tym z 1997 jest juz w srodku (nie wystaje po zdjeciu miski). Miska troche przeszkadza bo jest wyzsza i zapiera sie na zawieszeniu i trzeba przekladac miske i smog. Ale najwazniejesze pytanie brzmi: Kiedy nagrzebali (i co zmienili) w tych silnikach (bo niby tylko rok roznicy a juz zmiany) Czy moze mnie jeszcze spotkac cos nieprzewidzianego? Bo silnik jeszcze nie wlozony do konca. [ wiadomość edytowana przez: matadorRS dnia 2006-09-06 23:19:51 ] [ wiadomość edytowana przez: matadorRS dnia 2006-09-06 23:20:06 ] |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2006-09-07 15:42:42 Różnice moga wynikać nie z rocznika tylko z róznej specyfikacji dla Vectry i Omegi (np. wspomniana miska czy pompa)> Zauważ, że w Vectrze ten silnik jest montowany w poprzek samochodu i w mniejszej komorze silnikowej tak więc róznic, które wpływaja na gabaryty czy sposób zamocowania może byc sporo
P.S. smok |
matadorRS Opel Omega Wrocław | 2006-09-07 16:46:10 generalnie z zewnatrz wygladaja identycznie. Myslalem ze XEV to XEV i ze nie bedzie sie roznil zy w Omedze czy w Astrze czy w Vectrze. Jutro sie wszytko okaze bo silnik bedzie wlozony do Omesi. Mam nadzieje ze nic wiecej nie wyjdzie :/ |
matadorRS Opel Omega Wrocław | 2006-09-07 23:36:04 Witam. Chodzilo mi o wnetrzonosci samego silnika. Osprzet pozostaje caly z Omegi. Jutro zrobie fotki i pokaze o co mi chodzilo w tych roznicach. Bo inna miska to nie wszytko te silniki wygladaja troche inaczej od dołu. Jeszcze jedno mnie zastanawia a mianowicie bagnet. Jesli zalozylem stara miske to musi byc tez stary bagnet bo na banecie z Vectry moze przeklamywac. Dobrze kombinuje czy zle?? Bo z kad bagnet bierze poziom z miski ?? |
Mariosomegos LOB MEMBER ![]() Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2006-09-08 08:59:14 ta różnica wynika z roczników, a blok jest ciągle ten sam |