MotoNews.pl
0 Sztywny hol do fiata 126 i 125,jak zrobic,jakie przepisy ?? (158490/0)

Sztywny hol do fiata 126 i 125,jak zrobic,jakie przepisy ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie wszystkich od niedawna swojego malacza na kjsy ciagne na sztwnym cholu nie miałem jeszcze kontroli policyjnej i dobrze a czy ktos z was miał jak sie tłumaczyliscie czy jest to wogule dozwolone ??jakies rady [

[ wiadomość edytowana przez: CarvMachine dnia 2006-09-10 17:45:37 ]

sztywny hol jest chyba dozwolony... tak mi sie wydaje... o ile z tego co pamietam masz pociagnieta wiazke tak zeby jak hamujesz swiecily sie swiatla stop w malcu holowanym

[ wiadomość edytowana przez: dominikk dnia 2006-09-07 19:40:19 ]

te, masz rure prosta czy trójkąt??
masz pociągnietą wiązke czy nie???
siedzi ktoś w srodku czy nie???

hol jest masywny i jest to trójka i siedzi zawsze ktos w aucie i oczywiscie zmienia światła i cham...

to normlanie holujesz tylko na 'sztywno'

a hol i hamulce to sie czasem przez samo "cha" nie pisze ?

wg. przepisów ; jeżeli połączenie sztywne uniemożliwia kierowanie pojazdem holowanym to w danym pojeżdzie nie musi znajdować sie kierowca, podobno hol jest dopuszczony pod warunkiem ze ma atest, raz widzialem w Angli jak koleś holował na trójkoncie sejcento za samochodem Campingowym i to po Autostradzie, w seju nikt nie siedział tylko na dachu miał zamontowane kierunki i swiatła stop

jezeli hol nie wymaga skecania kolami w pojezdzie holowanym i masz podpieta wiazke do swiatel holowanego auta to... nikt nie musi w nim siedziec...
zaczep holu musi miec homologacje do tego sam trójkąt można sobie samemu zespawać

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-09-18 00:41:34 ]
[ powód edycji: pięć ortów z "ch" w tak krótkim poście - nie wyrobie :-P ]

Od jakiegos czasu interesuje sie tym tematem i troche poszukalem.

Oczywiscie ze w pojezdzie w ktorym nie wymaga sie kierowania i hamowania nie musi siedziec kierowca.
Tyczy sie to np. motyla w ktorym jedna os jest podwieszona.
Ale to czy hol nadaje sie do holowania bez kierowcy w pojezdzie holowanym ktos musi stwierdzic wiec hol taki musi dostac homologacje z dokladnym opisem do czego jest przeznaczony - sama homologacja na zaczep nie wystarczy.
Homologacje musi posiadac kazde urzadzenie majace wplyw na bezpieczenstwo w ruchu drogowym.

Wyslalem tez pytanie do rzecznika sekcji ruchu drogowego wraz z rysunkiem, zdjeciem i dokladnym opisem tego holu tak ze jak dostane odpowiec to natychmiast ja tu wrzuce.

gościu, podepnij se instalacje pod gniazdko od przyczepki, wsadź jakas maskote do boba i jazda.
ja holuje boba na trójkącie mam wpietą instalacje w niazdko wiec swiatla są a hamowanie i kierowanie robi sie samo wiec nikt tam potzrebny nie jest
zatrzymała nas kiedyś policja i sie nic nie burzyli.
sposób to wygodny jest i praktyczny

Cytat:
gościu, podepnij se instalacje pod gniazdko od przyczepki, wsadź jakas maskote do boba i jazda.

proponuje dwie gumowe lale

byle to nie był łoś bo już jest zarezerwowany dla WKTR- wojewódzkiej kolumny transportu rajdowego
btw niedługo w holowniku polonezie będzie 2,0dohac to bedziemy wymiatac

ile ten dohc kuni bedzie mial ? 50 ?

Cytat:
2006-09-07 22:43:53, 34 pisze:
Wyslalem tez pytanie do rzecznika sekcji ruchu drogowego wraz z rysunkiem, zdjeciem i dokladnym opisem tego holu tak ze jak dostane odpowiec to natychmiast ja tu wrzuce.

no tez mnie to ciekawiło zawsze bo jeszcze mi sie kontrola nie zdarzyla ale ciekawe jak to jest interpretowane.
Fajnie jakby ktos to fachowo wyjasnil w koncu a nie "wg mnie" albo "slyszalem" albo "podobno..."
przeciez nieraz chyba widzialem jak np autobus naprawczy z mpk ciagnał jakiegos zjebanego przegubowca wlasnie na sztywnym holu wiec to nie moze byc nielegalne...

pzdr

Cytat:
2006-09-08 10:58:27, MikeVTi pisze:
przeciez nieraz chyba widzialem jak np autobus naprawczy z mpk ciagnał jakiegos zjebanego przegubowca wlasnie na sztywnym holu wiec to nie moze byc nielegalne... pzdr

tak ale moze to byc tez traktowane jak ciagniecie przyczepki dwuosiowej... czego teoretycznie nie mozesz na kategori B ale ciekawe jak to naprawde jest

Pan Roman

[ wiadomość edytowana przez: Yankee dnia 2006-09-08 17:13:21 ]

[ wiadomość edytowana przez: bimber1 dnia 2007-03-13 13:31:52 ]

[ wiadomość edytowana przez: bimber1 dnia 2007-03-13 13:33:43 ]

A czy samochód który ciągnie coś na sztywnym holu (trójkącie) może być zwykły osobowy czy musi to być pojazd dostawczy?

Ja niestety przy kontroli musiałem odpiąć autko i do tego zapłaciłem mandat - POLICJA TYSKA Nie bardzo się z nimi sprzeczałem bo byli dość zacięci i uważałem, że więcej szkody mogę sobie narobić z dala od domu.

Ich uzasadnienie to zbyt krótki hol - co jak sprawdziłem jest kompletną bzdurą ponieważ jest określona jego długość maksymalna a nie minimalna. Z tego co się wtedy zorientowałem i następnie sprawdziłem mandat, można otrzymać jedynie za niewłaściwą długość holu lub jego niewłaściwe oznakowanie (piszę tylko o wykroczeniach związanych z samym holem). Dlatego teoretycznie jest trudno wlepić za to mandat jeżeli nie łamie się wyżej wymienionych. Jest pewno jednak w taryfikatorze coś takiego jak stwarzanie zagrożenia w ruchy (nie jestem już dokładnie teraz pewien) co daje dużą swobodę w interpretacji...

Podsumowywując jeżeli kierowca jedzie w aucie holowanym to jesteśmy kryci - jak się bedą czepiać, że hol nie ma homologacji to nalezy powiedzieś, że po to z tyłu jedzie kierowca żeby było bezpiecznie

Holowales puste auto czy byl ktos za kierownica?

Cytat:
2006-09-08 18:28:58, 130TC pisze:
A czy samochód który ciągnie coś na sztywnym holu (trójkącie) może być zwykły osobowy czy musi to być pojazd dostawczy?

W przepisach jest tylko że pojazd Holowany nie może przekraczać masy pojazdu Holującego, ja mam kumpla który pracuje w drogówce i raz mu przedstawiłem całą sprawe sztywnego hola jasno i wyrażnie a on na to "ale jak bez kierowcy" potem powiedział że musi byc atest na urządzenie holujące czy jakoś tak