Stuki w drzwiach:(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktokolwiek wie co moze byc przyczyna stukania w drzwiach przednich? dzieje sie to podczas hamowania i przyspieszania? bylbym bardzo wdzieczny za pomoc bo akurat tak sie zlozylo ze mieszkam w anglii i nikt tu nie wie co to jest?

[ wiadomość edytowana przez: mareksad dnia 2006-09-08 09:36:14 ]

Nigdy nie rozwiazalem tego tematu mialem tak samo, ale dokonca nie udalo mi sie zdiagnozowa przyczyny

Albo zawiasy (luzy)
Albo coś jest niedokręcone w środku i się dłucze.
U mnie np był poluzaowany siłownik centralnego i stukał
Istnieje jeszcze opcja, że jakaś Srubka lata luźno w drzwiach

u mnie byly to luzne sworznie zawiasów. Złap drzwi i poruszaj nimi gora dol, tak sprawdzisz czy jest luz. Jezeli jest, to masz odpowiedz, to czesta ustarka w naszych autkach i bardzo denerujaca, Odrazu dodam ze takowe sworznie mozna dostac w sklepie OPEL, sworznie do Vectry A, Astry, Corsy.

Stukać może również ogranicznik otwarcia drzwi, a właściwie jego sworzeń
Sworzeń ogranicznika też ma jakąś swoją wytrzymałość, po utracie której zaczyna mieć luzy i potrafi stukać !
Można go "zregenerować" poprzez wyjęcie i rozszerzenie śrubokrętem nacięcia - efekt jest, chociaż stukanie wraca po jakimś czasie

Cytat:
2006-09-08 14:05:10, HenBas pisze:
Można go "zregenerować" poprzez wyjęcie i rozszerzenie śrubokrętem nacięcia - efekt jest, chociaż stukanie wraca po jakimś czasie

Skuteczniej jest wpakować śrubę+podkładkę+nakrętkę.

to znowu ja! dzieki wszystkim co mi podpowiedzieli!!! pelen sukces, kupilem 4 sworznie od zawiasow za niecale 3 funty i wymienilem sam w 10 min. i.. calkowita cisza nic nie puka... przy okazji rozgialem tez te sworznie malutkie od ogranicznika drzwi. DZIEKI!!!

U mnie na ograniczniki pomaga przesmarowanie smarem. Marek fajny kolorek espero i czy szyberek oryginalny ?

Panowie kurka wodna cosik mi znowu zaczelo napieprzac hamuje puk przyspieszam puk. ogluchne od tego bo przez to radio musi glosniej grac. sworznie rozgiolem przesmarowalem i dalej napieprza, drzwi luzow nie maja. jakies sugestie ?

no masz ci los.. mi tez dzisiaj zaczelo znowu cos stukac. jechalem ponad 300km dzis i na sam koniec zaczelo postukiwac... bede to badal

Cytat:
2006-09-08 09:32:22, mareksad pisze:
czy ktokolwiek wie co moze byc przyczyna stukania w drzwiach przednich? dzieje sie to podczas hamowania i przyspieszania?

tylko taka odpowiedź mi przychodzi do głowy.
T T T M ...
mnie też nie udało sie tego wyeliminować
pozostało się tylko przyzwyczaić, albo sprzedać złoma ...

Kup gęsty, lepki smar i wpakuj go w sworznie ograniczników drzwi. Występuje tam luz powodujący stuki. Przyjrzyj się a sam zobaczysz.

przeczytaj temat a zobaczysz ze juz tak zrobiulem nie pomoglo.

Należało by rozwiercić zawiasy pod sworznie większej średnicy.
W zawiasach otwory się wyrobiły i są teraz jajowate (oglądałem na zdjętych drzwiach)
Kiedyś się dowiadywałem o taką możliwość,cena coś ok 120zł od drzwi.

u mnie jak ostatnio zaczelo strrzelac w drzwiach to juz nawet radio niepomagalo wywalilem stary dolny sworzen i wsadzilem srube-i teraz drzwi mają bardzo duzy luz ale za to niestrzelają

Docelowo planuje na dniach rozwiercic te otwory na trzpien łączace sie z autem to srednicy takiej jaka sie wyrobila w drzwiach ale raz ze niejest latwo dobrac wirtlo a dwa ze chyba sie nieda podejsc z wiartarą-nawet na zdjetych drzwiach....

Cyba bede recznie krecil tym wiertlem ale to mi moze caly dzien zejsc

Cytat:
2006-10-16 17:02:25, tommi3737 pisze:
u mnie jak ostatnio zaczelo strrzelac w drzwiach to juz nawet radio niepomagalo wywalilem stary dolny sworzen i wsadzilem srube-i teraz drzwi mają bardzo duzy luz ale za to niestrzelają Docelowo planuje na dniach rozwiercic te otwory na trzpien łączace sie z autem to srednicy takiej jaka sie wyrobila w drzwiach ale raz ze niejest latwo dobrac wirtlo a dwa ze chyba sie nieda podejsc z wiartarą-nawet na zdjetych drzwiach.... Cyba bede recznie krecil tym wiertlem ale to mi moze caly dzien zejsc

Nie wiertłem tylko rozwiertakiem nastawnym. Ale też ciężko podejść.

Cytat:
2006-10-16 23:37:13, vitex pisze:
Nie wiertłem tylko rozwiertakiem nastawnym. Ale też ciężko podejść.

A co to jest rozwiertak nastawny??

Cytat:
2006-10-17 13:54:42, tommi3737 pisze:
A co to jest rozwiertak nastawny??

Ciezko mi to slownie wytłumaczyć. To takie urzadzenie do bardzo dokładnej obróbki otworów. Stosuje sie je kiedy wymagane jest pasowanie otworu wzgledem wałka. Jak masz jakis znajomych slusarzy to ci pokarza/porzycza.

tak to wyglada

Rozwiertak

trzeba tylko dobrać pod odpowiedni zakres wymiarowy

[ wiadomość edytowana przez: vitex dnia 2006-10-17 22:44:25 ]

wczoraj wziąłem się wreszcie za drzwi-i notoryczne stukanie

Wyjąłem je z zawiasów i odsunąłem lekko od auta tak abym mógł zmierzyć średnicę otworów -no i tak jak myslalem srednica otworu dolnego-zawias w drzwiach ma 8,2mm a w czesci połączonej do auta 8mm-wiec teraz tylko wystarczy kupic wiertło 8,2mm co dzisiaj uczyniłem-4zł i rozwiercić wszystko do jednego rozmiaru

Pozdrawiam