MotoNews.pl

206 1.1, kody diagnostyczne? help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześć wszystkim...

mam pytanko, czy jest możliwość tzw. autodiagnozy w PG 206?
znajomej padł obrotomierz, i zastanawiam się jak to zrobić, bo w ASO pewnie majątek...

ma ktoś jakiś pomysł?
u mnie w Camry wystarczy wsadzić zworę w odpowiednie styki złącza, i check engine wymruga wszystkie kody...

czy w PG też jest to jakoś możliwe ( jak )

z góry dzięki za wszystkie sugestie / odpowiedzi / pomoc...

pzdr

Witam. W 206 w obrotku nagminnie pęka plastikowa oś zębatki od takiego ustrojstwa nazywanego silniczkiem. Podobno można to naprawić wstawiając kawałek druta odpowiedniej średnicy jako oś.
Proste ale trzeba się jakoś dobrać do tego.
Co do diagnostyki to dawniej Pugi miały gniazda diagnostyczne dwupinowe i można było kodem migowym odczytać. 206 ma złącze OBD 16-to pinowe i po zawodach.
I jeszcze taka najprostsza metoda. Po włączeniu zapłonu świeci lampka ''K'' [Autodiagnostyka] i ma zgasnąć po uruchomieniu silnika. Jak gaśnie od razu to znak że w pamięci nie ma nic ciekawego, jeśli po chwili to znaczy że są błędy mało znaczące. Jak nie gaśnie to mamy problem.

dzięki za info, potwierdza to moją opinię o francuskiej technice ( bez urazy )...

auto z salonu, od nowości jeden właściciel , ma 48kkm i miało już robioną uszczelkę pod głowicą, wczoraj wydech, obrotomierz nie chodzi, filtr powietrza wyskakuje z mocowań, przy ok 90 coś rzęzi...

ehh, a moje maleństwo już 15lat i 240kkm i wszystko działa... ( no, żeby nie było, to zawiecha się sypie, a robiłem rok temu )

pzdr

Cytat:
2006-09-09 14:27:40, marcinm pisze:
ehh, a moje maleństwo już 15lat i 240kkm i wszystko działa... ( no, żeby nie było, to zawiecha się sypie, a robiłem rok temu ) pzdr

taaaa tylko zapomniałes dodac jaki przebieg roczny robisz
a Pugi są dooobre

aa, to już moja słodka tajemnica ile jeżdżę ...

dla niewtajemniczonych jest to liczba dwucyfrowa, zaczynająca się na 5, a pomnożona przez 1000

w przyszłym roku będziemy oblewać 3 na początku licznika

pzdr