MotoNews.pl
7 Transmitery MP3 - co myślicie? (158570/26)

Transmitery MP3 - co myślicie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No właśnie. Pojawiły sie nowe urządzenia - transmitery. Zestraja sie toto z radiem samochodowym, w zależności od typu - podłącza odtwarzacz MP3 lub tylko pamięć zewnętrzną i słucha nagrań.
Teoretycznie ma to prawo działać, ale po pierwsze primo - jak przetwarzanie na fale radiowe wpływa na jakość dźwięku i po drugie primo - na ile toto zakłóca radio innym użytkownikom?

Może macie jakiś doświadczenia w temacie?

Jako przykład:
AUKCJA

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-09-08 14:44:43 ]

Działający sznurek
Transmiter

Cytat:
2006-09-08 14:39:18, Navi pisze:
jak przetwarzanie na fale radiowe wpływa na jakość dźwięku

Wszystko co jest powyżej 15kHz jest z automatu obcinane - to wiem napewno.

Cytat:
2006-09-08 14:42:10, krzychu_ch pisze:
Działający sznurek Transmiter

Sorki że ciut w OT ...ale możesz mi krzychu_ch wytłumaczyć jakie miałeś intencje pisząc to co napisałeś??....bo za cholerę nie mogę skumać

A wracając do tematu Navi...Nie wiem czy jest sens stosowania...radyjka z mp3 są mocno (i coraz) tańsze...poza tym jakość dźwięku pewnie będzie zdrowo nie taka...przy cenie urządzonka ..do 50zł można by podjąć próbę testowania ale nie przy prawie 150zł (a tak pewnie z przesyłką to wyńdzie)

Cytat:
2006-09-08 15:08:59, bogdan1 pisze:
Sorki że ciut w OT ...ale możesz mi krzychu_ch wytłumaczyć jakie miałeś intencje pisząc to co napisałeś??....bo za cholerę nie mogę skumać

Zanim Navi edytował swojego posta link nie działał.
Wkleiłem sznurek raz jeszcze a później Navi go poprawił

Generalnie shit... Dodatkowo pomyśl o pieprzeniu się z tym, podłączaniu, odłączaniu itd... 100 kabli zaraz... Mam i uważam to za słabe rozwiązanie... Taniej i lepiej radio z mp3 kupić

Cytat:
2006-09-08 15:14:57, krzychu_ch pisze:
Zanim Navi edytował swojego posta link nie działał. Wkleiłem sznurek raz jeszcze a później Navi go poprawił

Tak było. Moja wina. Ale zorintowałem się i zedytowałem posta jak Krzychu już wysłał swojego.

Wracając do tematu. To nie dla mnie. Dla siostru. Kupiła auto (na F) (Ka) i tam jest kasetoodtwarzac wbudowany w deske. Bez większych przeróbek nie da sienic normalnego założyć.
Co do kabli - ten model com go podlinkował nie potrzebuje kabli jest na wtyczkę zapalniczki i wpina się w niego tylko pamięć flash...

Co z jakością dźwięku?

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-09-08 15:25:47 ]

Ja mam taki za 40 zł... Jak nim poruszysz, to wycisza muze itd... Słabszy sygnał... Więc rozwiązanie z dupy.

Jeżeli ten jest lepszy, to bierz... Schowaj pod radiem i korzystaj.

Ja mysle że moze coś takiego. Jakość dźwięku podobna, a przynajmniej tanio.

-----------------
czasem tu zaglądam

Od tego typu urządzenia nie nalezy zbyt wiele oczakiwać.
Niemniej jednak takie rozwiązanie ma kilka potencjalnych zalet:
1) uniwersalność, praktycznie w każdym samochodzie można je zastosować
2) poza samochodem także, choć w tej chwili trudno mi wskazać konkterne zastosowanie
3) łatwość zmiany repertuaru, chyba jeszcze łatwiej niż nagranie płyty
4) jakby dołączył do tego mały "dopalacz" to mamy osiedlowe radio
5) jeśli dane urządzenie ma płynne stojenie (dostrojenie częstotliwośći na któej nadaje) zawsze można wk...ć sąsiada albo dresa w sąsiednim samochodzie ( o ile dres potrafi obsłużyć radio )

Tego typu urzązenia należy raczej trktować jako "łatę" niż docelowe rozwiązanie.

Cytat:
2006-09-08 15:24:33, Navi pisze:
...Co z jakością dźwięku?

Ja mam transmiter podłaczany do zapalniczki i wystaje z niego JACK do podłączenia sprzętu. Jakość jest jak dla mnie BARDZO DOBRA, tzn. taka jak "silnej" stacji radiowej, np. ZET. A propo ZET to w moim transmiterze jest m.in. czestotliwość 107,5 czyli włąśnie ZETki w warszawie, jak fajnie sie ludziki w autach obok wkurzali jak stojąc na czerwonym albo w korku nagle słyszeli moją muze

Mój transmiterek kosztował soś ok 20-30 pln, nie pamętam bo kupowałem ponad rok temu.
Jak chcesz wydać ciut więcej to polecam TEN WYNALAZEK, odpada wszelka zabawa z kabelkami, wpinaniem i tego typu pierdołami

Mój kumpel ma taki transmiter-podłącza do niego tylko pendriva z mp3-kami i to wszystko razem do gniazda zapalniczki.I powiem wam że gra zajebiscie!!A że inni go mogą odebrac w promieniu ponoć ok.30m?Mnie by to osobiscie nic a nic nie martwiło.. Liczy sie fajna i tania muza,a ci którzy już mają fabryczne radio bez cd to już bezapelacyjnie.
1.zadnych kabli
2.super dzwiek
3.tanio
Same plusy.
A miałem kiedys tą kasete-adaptor o ktorej koledzy wczesniej piszą i mogę zgodzic sie z kolegą Zoltarem--faja straszna!!!

Łonly transmiter z wejściem USB... pełna wolność... której nie mam

niema co ale w każdym aucie można zmienić radio z fabrycznego nawet na fajans z mp3 za 300pln

Cytat:
2006-09-09 02:01:34, Kula69 pisze:
niema co ale w każdym aucie można zmienić radio z fabrycznego nawet na fajans z mp3 za 300pln

Jasne... ale po kiego uja zmieniać fabryczne radio które bardzo fajnie gra, wyświetlacz jest zinegrowany z kompem samochodu i co najważniejsze jest badzo mała szansa, że takie radyjo zapier....
Poza tym takie za 300 na pewno nie będzie lepiej grało...

Cytat:
2006-09-09 22:37:29, Dicer pisze:
Jasne... ale po kiego uja zmieniać fabryczne radio które bardzo fajnie gra

No bo to klub złomero jest. Nie ważne, że fajnie, dobrze i ok... zapewne masz głośniki niewłaściwe i jakbyś antenę zmienił, i subwoofer do bagażnika włożył to dopiero by grało... tylko po co, skoro Ty masz prostą potrzebę... i jakby co, to piotr'ek prostych porad udzielił.

Kolega ma i chwali sobie

Cytat:
2006-09-09 22:37:29, Dicer pisze:
Jasne... ale po kiego uja zmieniać fabryczne radio które bardzo fajnie gra, wyświetlacz jest zinegrowany z kompem samochodu i co najważniejsze jest badzo mała szansa, że takie radyjo zapier.... Poza tym takie za 300 na pewno nie będzie lepiej grało...

Bo np fabryczne nie czyta mp3
a radio, jak sie znajdą jakies helumpy to i safari pociągną
co do fabrycznych radii to giną najczęsciej panele z samych przycisków bo chyba tylko tak wygląda zabezpieczenie przed złodziejem

Cytat:
2006-09-11 07:22:07, Kula69 pisze:
Bo np fabryczne nie czyta mp3

E tam, czyta ino przez transmiter