Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() PPEERR HF MEMBER Hyundai Accent Olsztyn | 2006-09-08 17:18:49 Witam.
Mam pytanie głównie do posiadaczy Lantry, jak się nią jeździ i czy jest bardzo usterkowa, jak się zachowuje silnik 1,6 i takie tam. Myślałem o zakupie dlatego chcę się dowiedzieć czy warto. Z góry dziękuję. |
![]() damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-09-08 19:10:05 Powiem tak, mam lantre z 93r 1.6 16V i mam do niej mieszane uczucia, gdzie bym dalej nie pojechał co rusz coś się sypie, szwagier ma astre z 92r w dieslu a kuzyn calibre i jezdzą nimi po całej europie bez najmniejszych problemów a ja wystarczy ze wyjade lantrą dalej niż 50km za szczecin, to albo elektryka kaput, albo hamulce albo coś w zawieszeniu. Pozatym silniki 1.6 mają słaby rozrzad - licz się z koniecznością wymniany paska i wszystkich dupereli co daje w sumie koszt ok 1000zł i tak co ok 30 - 40 000km. Jeśli chodzi o plusy to: auto rewelacyjnie wyposażone, silnik 1.6 jest bardzo mocny i oszczędny, katalogowo do setki ma chyba ok 9.8sek ostatnio nie ma problemu z czesciami - choć są droższe od aut europejskich.
Ja powiem w ten sposób, auto naprawde fajne bogato wyposazone duze i komfortowe jak na tą cenę to raczej nic lepszego nie znajdziesz. |
![]() daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2006-09-08 19:27:07 moje zdanie takie:
zalety: -duża dynamika do dopuszczalnych w polsce prędkości ![]() -bezkorozyjne ,ocynkowane nadwozie -części dostępne i cenowe nie odstające od reszty wozidełek w polsce - to HYUNDAI więc wyróżnasz się w tej burej masie VW ![]() wady: -miekkie zawieszenie -skomplikowany osprzęt silnika (krokowy itp.) -(wg.mnie choć gazownik powie coś innego) silnik nie lubi prostych instalacji lpg i naprawdę dobrze jeżdzi dopiero na wtrysku (IV generacja) -niski prestiż,(mnie ostatnio próbują wyprzedzać nawet pandy !) |
![]() damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-09-09 01:01:50 nie zgodzę się do końca co do bez korozyjnosci nadwozia, u mnie są całe nadkola przerdzewiałe na wylot już i nie jest to wyjątek bo bardzo dużo lantr J1 ma właśnie z tym problem. Tam od strony koła ie ma żadnego zabezpieczenia i kamyczki wyrzucane w czasie jazdy niszczą cieńką w tym miejscu ochronę antykorozyjną i dlatego wychodzi tam rdza. Na szczęście rdza wychodzi głównie to tylko na nadkolach tylnich.
Na LPG 2 gen zrobiłem już 20 tyś.km i jeśli chodzi o problemy z gazem, to nie licząc tego że ostatnio komp lpg się sypnął to jedynym mankamentem jest jak narazie zwiększony pobór oleju przez silnik i to wszystko a to mnie nie dziwi w aucie z przebiegiem ponad 230 000 km. Choć prawdą jest że silnik do gazu stworzony nie jest i sprawia troche problemów głównie przy regulacjach. Istotne jest też to że jeżeli lubisz bawić się w tuning to dosć trudno dostać zmodyfikowane części do tego modelu, ale z seryjnymi częsciami - 0 kłopotu, występują zarówno w oryginałkach jak i w zamiennikach.. [ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-09-09 01:17:17 ] |
![]() gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2006-09-11 16:05:28 Witam
hyundai lantra J1. Nie potwierdzam info o nierdzewności autka. U mnie dodatkowo lecą ranty drzwi i ielichy amortyzatorów z przodu ![]() ![]() |
![]() mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-09-15 10:39:32 MOja Lanterka jest w rodzinie od 94 roku i przez 11 lat naprawde nic sie nie dzialo ![]() |