MotoNews.pl

Rejestracja nowego pojazdu na podstawie umowy kupna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zamiar odkupic Fiata Punto od kogos kto wygral go w jakims konkursie. Samochod jest oczywiscie nowy do odbioru z salonu, ale ten pan nie chce nim jezdzic tylko chcialby sprzedac go przed rejestracja. Zakladam, ze od razu w salonie podpiszemy umowe kupna-sprzedazy pojazdu. Jakie dokumenty powinienem
miec aby zarejestrowac nowy pojazd? Karta pojazdu + swiad. homologacji to jasne, ale czy dealer powinien wystawic na mnie fakture (na jakiej podstawie) czy udaje sie do urzedu z umowa kupna?

dla ciebie najwygodniej będzie jeśli ten zbywca-zwycięzca najpierw pozałatwia wszelkie formalności - faktura za samochód prawdopodobnie wystawiona została na organizatora konkursu, on przeniósł właśność na wygranego, jak wygrany ureguluje sprawy podatku od wygranych - najlepiej żebyś miał do wglądu potwierdzoną deklarację podatkową - wtedy ty podpisujesz zwykła umowe kupna-sprzedaży

pozdr
BART

Masz racje z ta faktura - pewnie jest i tak na organizatora, a nie na wygrywajacego. Istotna bedzie zatem forma w jakiej wygrywajacy nabyl prawo do nagrody (moze to po prostu darowizna?). Dlaczego twierdzisz, ze mnie moze dotyczyc podatek od wygranych? Przeciez teoretycznie ja nic nie wygrywam tylko nabywam na mocy umowy kupna (place podatek 2% od czynnosci cywilno-prawnych)?

Pzdr,
J.

sam podatek bezpośrednio dotyczyć cię nie bedzię... ale dla świętego spokoju lepiej zażądaj tej deklaracji - urzędy skarbowe bywają nieprzewidywalne...

Cytat:
2006-09-10 00:15:49, Johnny261 pisze:
Mam zamiar odkupic Fiata Punto od kogos kto wygral go w jakims konkursie. Samochod jest oczywiscie nowy do odbioru z salonu, ale ten pan nie chce nim jezdzic tylko chcialby sprzedac go przed rejestracja. Zakladam, ze od razu w salonie podpiszemy umowe kupna-sprzedazy pojazdu. Jakie dokumenty powinienem miec aby zarejestrowac nowy pojazd? Karta pojazdu + swiad. homologacji to jasne, ale czy dealer powinien wystawic na mnie fakture (na jakiej podstawie) czy udaje sie do urzedu z umowa kupna?

Co znaczy nie chce nim jeździć, to niech nie jeździ, ale aby prawo własności skutecznie przeszło z niego na ciebie to najpierw on musi sie stać właścicielem czyli musi odebrać pojazd (wykonanie umowy) odebrać fakturę, wtedy jest już właścicielem niezależnie od formalności rejestracyjnych, dowodem własności jest faktura na jego nazwisko a nie jakiegoś organizatora (organizator musi przenieść własność na wygrywającego i wystawić nową fakturę lub spisać umowę darowizny lub inna umowę przenoszącą własność ale ten od którego ty chcesz kupić musi tam być wpisany jako właściciel !!! ) Inaczej to może cię zrobić w konia to znaczy weźmie pieniądze ale powie później że mu żona kazała zmienić zdanie i on chce jeździć tym samochodem bo nadal jest jego właścicielem a twoje pieniądze już wydał na kawalerkę dla córki i ci nie odda Ludzie to hieny i sku..... więć nie daj się zbyć że on nie chce nim jeżdzić a najlepiej to olej tą "okazję" i kup w salonie nowy (bo chyba cena ta sama) wtedy zobaczysz że wygrywający zaraz zmieni zdanie. Mi taka "okazja" pachnie oszustwem a mam nosa do tego

[ wiadomość edytowana przez: Marzenkachilsz dnia 2006-09-24 09:21:24 ]