MotoNews.pl
0 Listwy boczne - jak wyprostować? (158736/45)

Listwy boczne - jak wyprostować?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki problem - mam listwy boczne do MK6 3d, seryjne z twardej gumy ze srebrnym paseczkiem w środku. Wszystko ładnie, ale są one w niektórych miejscach lekko powyginane i za cholerę nie mogę tego wyprostować. Jak przyklejam do drzwi to w miejsach gdzie są odgięte odchodzą (przyklejam mocną taśmą dwustronną). Jak możecie się domyślić wygląda to niezbyt estetycznie :/

Ma ktoś z Was pomysł jak to cholerstwo wyprostować?

Listwy zakładam bo... parkuję pod domem na parkingu i szkoda mi lakieru :/

Tak to wygląda (sorry za jakość, ale coś tam widać):

Listew się nie przykleja taśmą dwustronną, a jeśli nawet (np. przemysłową 3M VHB), to już na pewno nie listew, które są krzywe Polecam podjechać do zakładu wstawiającego szyby samochodowe, ten klej, którym wklejają szyby daje gwarancję dobrego trzymania. Natomiast co do skrzywienia listwy, jeśli listwy nie da się wyprostować na ciepło, to nie da się jej wyprostować już nigdy w żaden inny sposób...

włąsnie jaknajbardziej tasma dwustronna... tylko oryginalnie te listwy sa na takiej tasmie z pianką ok 1mm grubej, mozna taką kupic.

Taśma jest jak najbardziej w porządku (cieniutka pianka), to co proste trzyma porządnie, gorzej z tymi odgiętymi miejscami...

Ja próbowałbym zaingerować temperaturą...nagrzać i próbować prostować...chociaż z tym chromowanym dodatkiem może być róznie...jak nie wyjdzie to zostaje zakupić zamienniki i zamocować nowe

Cytat:
2006-09-10 13:24:14, fryszard pisze:
włąsnie jaknajbardziej tasma dwustronna... tylko oryginalnie te listwy sa na takiej tasmie z pianką ok 1mm grubej, mozna taką kupic.

Taśma i pianka to spora różnica Pianka trzyma mocniej, co nie zmienia faktu, że krzywej listwy i tak nie złapie. Pozostaje klej do wklejania szyb. Ten będzie trzymał OK, a że jest taki gumowaty, to listwa będzie mogła pracować, a jak będzie konieczność, to da się to odciąć żyłką mocną...