Witam
Na Pocz±tek dane:
Autko starletka 1.3 2EE 12V 91' z gazem II gen.
Objawy:
P³yn ch³odniczy znika z uk³adu w zastraszaj±cym têpie (ca³y zbiorniczek starcza na 1 tydzieñ jazdy ok. 100 - 250 km).
Co sprawdzi³em:
- ¯adnych wycieków, podcieków itp. - sprawdza³em na zimnym i ciep³ym silniku, z góry i do³u. Wszystkie wê¿e i po³±czenia szczelne, ¿adnych ¶ladów osadu z wyschniêtego p³ynu ch³odniczego.
- Olej w silniku i p³yn w ch³odnicy czyste wiêc to raczej nie uszczelka pod g³owic±.
- Temperatura silnika w normie, ¿adnych skoków temperatury ¿eby siê przegrzewa³.
- Ci¶nienie w uk³adzie prawid³owe i cyrkulacja p³ynu do i ze zbiorniczka wyrównawczego ok. czyli korek w ch³odnicy dzia³a.
- P³ynu nie wyrzuca przez zbiorniczek wyrównawczy
- Nagrzewnica szczelna.
- Zadymienie spalin w normie, nie kopci na bia³o jak jest ciep³y i rura wydechowa sucha, nawet przy je¼dzie tylko po mie¶cie na krótkich odcinkach 5 - 10 km.
- silnik pracuje bez zarzutu na gazie, a na benie lekko szarpie
- ¶wiece na 1,3 i 4 cylindrze s± ok. ale na 2 cylindrze ¶wieca ma zardzewia³y korpus jak by "le¿a³a w wodzie"
Przypuszczenia:
Podejrzewam, ¿e g³owica ma jak±¶ nieszczeno¶æ ale nie w komorze spalania tylko na odcinku od kolektora dolotowego do zaworów ss±cych.
Co mo¿na z tym faktem zrobiæ. Nie chcê robiæ remontu g³owicy, bo za du¿e koszta.
Czy mo¿na to potraktowaæ jakim¶ uszczelniaczem do ch³odnic w p³ynie lub proszku i jakiej firmy bêdzie dobry. CO POLECACIE ¿eby mi nie zrobi³ butaprenu z p³ynu ch³odniczego.
p.s.
Teraz mi siê nasunê³o na my¶l, ¿ê jak kupi³em autko (2 lata temu) to wymieni³en p³yn ch³odniczy, bo nie widomo co by³o i jak d³ugo, to zala³em p³ynem COMMA - zielony.
Jak mechanior spuszcza³ p³yn to zauwa¿y³, ¿e w p³ynie s± ma³e bia³e drobinki (co¶ jak kaszka manna) i ¿e to mu wygl±da na jaki¶ uszczelniacz.
Czy przez jazdê z czystym p³ynem mog³o co¶ siê wyp³ukaæ i wystarczy daæ uszczelniacz i bêdzie ok.
Pozdrawiam i czekam na Wasze sugestie i porady co z tym fantem zrobiæ.
Marcin
[ wiadomo¶æ edytowana przez: marcinstarletka dnia 2006-09-11 22:29:45 ]

ostatnio jak ogladalem u mnie plyn w chlodnicy przy otwartym korku to znow pojawily sie jakies glupie male babelki
pozdrowionka
. Dlatego chcia³bym wybraæ jak najlepszy ¶rodek i zastanawiam siê nad LIQUI MOLY lub STP.
.