Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
X20XEV Forumowicz Omega 2.5 DTi automat Bobrowniki | 2006-09-18 08:37:18 Witajcie!
Ale numer! Chciałem się o coś zapytać głównego przedstawiciela firmy Opel/GM w Polsce ale po wiejściu na Opel Polska nie ma zakładki "Kontakt" albo "Napisz do nas". Tej firmy nie ma w Polsce? Sa tylko dealerzy? -- Pozdrawiam Ryszard |
![]() PeterCrazy Pełnoprawny Klubowicz jak zawsze biały i s ... Legionowo | 2006-09-18 09:51:11 to co udalo mi sie wyciagnac z whois domeny to:
ABONENT firma GENERAL MOTORS POLAND SP. Z O.O. ulica UL. DOMANIEWSKA 41 miasto 02-672 WARSZAWA lokalizacja PL identyfikator nsk21289 telefon +48.226061700 brak podanego maila |
![]() Luz RegionAdmin Kadett C x3/Omega B/ ... Poznań | 2006-09-18 09:56:42 To może niech jakiś Warszawiak kopnie się na ulica
UL. DOMANIEWSKA 41 i sprawdzi czy GM to nie jakaś firma "krzak" ![]() ![]() ![]() |
![]() PeterCrazy Pełnoprawny Klubowicz jak zawsze biały i s ... Legionowo | 2006-09-18 09:59:51 domaniewska 41 to z tego co pamietam jest to jakis kompleks biurowy Tower costam ![]() ![]() ![]() ![]() trza zmienic znaczek klubowy na no name ![]() [ wiadomość edytowana przez: PeterCrazy dnia 2006-09-18 10:01:52 ] |
![]() Arapaho Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra I C18XEL Warszawa | 2006-09-18 13:33:47 Na Domaniewskiej na 100% znajduje się siedziba General Motors. Byłem tam nawet dwa razy. Raz jak poprosilem, to nawet mi instrukcję obsługi do Opla przysłali... ![]() |
![]() pmpiotr Pełnoprawny Klubowicz OPEL OMEGA B KOMBI/ ... warszawa | 2006-09-18 14:31:01 oco chodzi moze moge w czyms pomoc [ wiadomość edytowana przez: pmpiotr dnia 2006-09-18 14:31:55 ] |
X20XEV Forumowicz Omega 2.5 DTi automat Bobrowniki | 2006-09-18 15:41:54
Chciałem się dowiedzieć, gdzie można dostać książeczkę serwisową do mojej Omy. Chyba zrezygnuję z jej poszukiwania. Chciałem robić wszystko jak fabryka kazała ale nie wiem czy będę coś wiedział więcej niż wiem teraz. Olej + wszystkie filtry i tak wymieniam co 10kkm a reszta wedle potrzeby: rozrząd jest na (podobno wiecznym) łańcuchu, płyn hamulcowy wymienię gdy będzie zawilgocony, accu jak padnie, klocki i tarcze jak dostanę komunikat, wydech jak sie przedziurawi, filtr paliwa - nie wiem? -- Pozdrawiam Ryszard |
![]() pmpiotr Pełnoprawny Klubowicz OPEL OMEGA B KOMBI/ ... warszawa | 2006-09-18 15:55:36
obecnie nie dostaniesz ksiazeczki serwisowej do Omegi w ktorej bedziesz mnia napisane co gdzie i kiedy, sa uniwersalne. ale jak potrzebujesz dane kiedy co wymienic to moge ci te informacje z tisa wygrzebac |
X20XEV Forumowicz Omega 2.5 DTi automat Bobrowniki | 2006-09-19 08:27:19
Jeżeli mógłby prosić o taki "wyciąg" to byłbym bardzo wdzięczny. Może innym też się przyda. -- Pozdrawiam Ryszard |
![]() pmpiotr Pełnoprawny Klubowicz OPEL OMEGA B KOMBI/ ... warszawa | 2006-09-19 09:21:39 Plan czynności obsługowych M (tylko Omega-B Y 25 DT)
Pozycje robocze Stan Kontrola serwisowa po roku1) 1 lub km (x 1.000)1) 15 30 45 przejdź do 1 Kontrola wzrokowa urządzeń kontrolnych, oświetlenia, sygnalizacji i poduszek powietrznych X X X 2 Pilot zdalnego sterowania: wymiana baterii, Uwaga: Sprawdzić drugi kluczyk! co 2 lata 3 Sprawdzanie wycieraczek szyby, układu spryskiwaczy szyby, zmywaczy reflektorów, korygowanie X X X 4 Kontrola poziomu cieczy chłodzącej, płynu do chłodnic (zielono-niebieskiego lub jasnopomarańczowego)2), korygowanie (uwzględnić poz. 28!) X Sprawdzenie poziomu płynu hamulcowego2) korygowanie (uwzględnić poz. 27!) X Sprawdzić osadzenie zacisków czopów biegunowych akumulatora i oczko akumulatora X 6 Wymiana mikrofiltra (filtra przeciwpyłkowego): co 2 lata / 30.000 km 7 Wymiana wkładu filtra powietrza: co 4 lata / 60.000 km 9 Sprawdzanie napinacza wielorowkowego paska klinowego X 13 Kontrola wzrokowa szczelności wspomaganego układu kierowniczego, sprawdzanie poziomu oleju2) , korygowanie X 14 Wymiana oleju silnikowego i filtra oleju, silnik Y 25 DT X X X Rodzaj: ACEA-A3/B3 Lepkość SAE: 0W-30, 5W-30, 10W-30 lub większa niż 30 16 Wymienić filtr paliwa, (rodzaj EN 590): co 2 lata / 30.000 km 18 Sprawdzenie, regulacja hamulca postojowego (koła nieobciążone); kontrola wzrokowa zawieszenia kół i resorowania przedniego i tylnego, sztywnych przewodów hamulcowych, elastycznych przewodów hamulcowych, przewodów paliwowych, układu regulacji poziomu i układu wydechowego X 19 Sprawdzanie zewnętrznego zabezpieczenia przed korozją nadwozia/podwozia, zaznaczenie uszkodzenia w zeszycie serwisowym X 20 Kontrola wzrokowa hamulców kół przednich i tylnych X 23 Kontrola wzrokowa szczelności silnika, skrzyni biegów (AT, MT), sprężarki układu klimatyzacji, przekładni osi tylnej2) X 25 + Sprawdzenie układu automatycznej regulacji poziomu X 26 Kontrola wzrokowa mieszków falistych układu kierowniczego, poprzecznych drążków kierowniczych, napędu osi X Kontrola końcówki drążka poprzecznego i przegubu nośnego X 27 + Wymiana płynu hamulcowego: co 2 lata 28 + Wymiana cieczy chłodzącej (zielono-niebieskiej lub jasnopomarańczowej): co 4 lata / • co 3 lata 29 Poluzowanie mocowania kół, dokręcenie odpowiednim momentem dokręcania (110 Nm)3); sprawdzenie stanu opon; sprawdzenie ciśnienia w oponach (włącznie z kołem zapasowym), korygowanie X Kontrola wzrokowa apteczki pierwszej pomocy4) co 2 lata 30 Sprawdzanie, korygowanie ustawienia reflektorów (włącznie z reflektorami dodatkowymi): corocznie 31 Smarowanie zawiasów drzwi, ogranicznika otwarcia drzwi, cylindra zamka, zamknięcia pokrywy silnika, zawiasów klapy tylnej X 32 Jazda próbna, kontrola końcowa (blokada kolumny kierownicy i stacyjki, przyrządy i wskaźniki, lampki kontrolne, sprawdzenie całego układu hamulcowego, układu kierowniczego, układu klimatyzacji, silnika, nadwozia i podwozia) X X X 33 + Test emisji spalin: pierwszy raz po 3 latach, następnie co 2 lata W przypadku usługowego przewozu osób, taksówek, pojazdów do przewozu chorych / pojazdów wynajmowanych itp.: corocznie Kontrola wzrokowa = bez demontażu podzespołów i elementów poszycia |
X20XEV Forumowicz Omega 2.5 DTi automat Bobrowniki | 2006-09-19 09:43:50 Dziękuję bardzo. Przyda się.
Ale nie zgadzam się z punktami 6. 7.:
Po 10.000km (5m-cy) filtr jest tak zawalony, że trudno rozpoznać jego pierwotny kolor ![]()
To chyba jakiś błąd! Podobnie jak filtr p-pyłkowy, po 10.000km jest on ciemnoszary a miejscami czarny. Nie wyobrażam sobie jazdę na jednym filtrze przez 4 lata! Wymieniam filtry co 10kkm. To chyba dobrze? Czy może przesadzam? -- Pozdrawiam Ryszard |
![]() pmpiotr Pełnoprawny Klubowicz OPEL OMEGA B KOMBI/ ... warszawa | 2006-09-19 11:01:01 JA U SIEBIE ROWNIERZ WYMIENIAM CO 10 TYSIECY ALE W OMEGACH BYLY ROWNIERZ WKLADANE WEGLOWE KTORYCH TRWALOSC JEST DUZO WIEKSZA. FILTR POWIETRZA MOJ PO 10 TYS, NADAJE SIE DO PRZEDMUCHANIA I DALSZEJ JAZDY .
ALE I TAK WYMIENIAM [ wiadomość edytowana przez: pmpiotr dnia 2006-09-19 11:03:40 ] |