Diesel-wtrysk-taki przewód.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak sobie patrze na ten silnik i patrze i tak pociągnołem troche mocniej za taki jeden przewód od wtrysku gumowy w osłonie ze 'sznurka', może jedna kropla ropy wyleciała, i ten przeówd idzie z jednego wtrysku do drugiego. To tak ma być że można go włożyć i wyciągnąć ręką? tam nie ma ciśnienia żadnego? Jaka jest jego rola?

niby taki prosty w budowie ten samochód a tak nie wiele wiem:/ z czasem może się dowiem czegoś ciekawego

Czytanie archiwum forum pomaga na wiedzę To są tzw. przewody przelewowe. Wraca nimi nadmiar paliwa, które nie trafia do cylindra (z różnych powodów, choćby po zdjęciu nogi z gazu). Paliwo to jest pod ciśnieniem nieporównywalnie mniejszym, niż to wtryskiwane do cylindrów, co nie oznacza, że ciśnienia tam nie ma. Jest i to niemałe, dziurawym przelewem paliwo sika pokazowo wręcz...

Oczywiście czytam archiwum zanim coś na pisze, ale akurat na ten temat wątku nie znalazlem, może słabo szukalem

na początku jak zobaczyłem silnik w samochodzie to nic nie wiedzialem teraz już co gdzie jest się jako tako orientuje, jeszcze tylko zebym umiał naprawić.. może kiedyś.. jeszcze kilka lat na forum

mhm, no u mnie narazie tam sucho = ok

dzieki.

Cytat:
2006-09-18 20:18:08, Kajteknr1 pisze:
Oczywiście czytam archiwum zanim coś na pisze, ale akurat na ten temat wątku nie znalazlem, może słabo szukalem na początku jak zobaczyłem silnik w samochodzie to nic nie wiedzialem teraz już co gdzie jest się jako tako orientuje, jeszcze tylko zebym umiał naprawić.. może kiedyś.. jeszcze kilka lat na forum mhm, no u mnie narazie tam sucho = ok dzieki.

te przewody lubią parcieć, zamienniki są w każdym sklepie za grosze.
Co do naprawiania to nie polecam mieć takiej nauczki jak ja. Warsztat mnie wyrolował i to mnie zmotywowało do napraw samemu.

nieno taki totalny laik też nie jestem, rozpoznam czy dany element został naprawiony i czy działa jak nalerzy.. mechanika mam zaufanego, raczej mnie w wała nie zrobi.. pare razy jak coś miałem to nawet prosił żebym mu pomógł - zjedzie z ceny, nie dość że widziałem jak to się robi, to jeszcze wiem CO ROBI.

ale jasne , uważać trzeba.

Powiedzcie mi co robic. Lalo mi z przelewu wiec wymienilem przewod na noweczke. Co sie okazalo?? Dalej leje :/
Wsadzic na silikonie czy co ?

węższe załóż albo nie leje ci z tych przewodów

Cytat:
2006-09-18 23:12:15, _Vincenzo_ pisze:
Powiedzcie mi co robic. Lalo mi z przelewu wiec wymienilem przewod na noweczke. Co sie okazalo?? Dalej leje :/ Wsadzic na silikonie czy co ?

a moze kup o niec mniejszym przekroju tak zeby wchodzil ciasno ?? lub na jakas gumowa tluejke zalozyc (np z innego wezyka)

Kup w oplocie. One siedzą ciaśniej, niż te bez oplotu. Aha, lubi też pryskać z zaślepki na ostatnim wtrysku Kiedyś wymieniłem wszystkie przelewy, a się okazało, że sika z zaślepki...