[131] łożyska do skrzyni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Czy może mi ktoś podać numery łożysk do skrzyni piątki do 131, poj. 1400. Strasznie huczy i podejrzewam, że muszę wymienic, a chcę kupić i założyć od razu, ale nie kupować dopiero po wyjęciu skrzyni.

Dzięki wielkie z góry za pomoc

[ wiadomość edytowana przez: dejta dnia 2006-09-19 21:06:30 ]

Mam jedna prosbe do kolegi- niech da fotki swojej maszyny, jesli może

numerów nie znam, ale chetnie zobacze jakas fote twojego samochodu.
czy ta "wisnia" to oryginalny kolor czy bylo juz malowane?

Jacys chorzy chyba jestesmy (przynajmniej ja) Ktokolwiek sie tu nie pojawi jest nagabywany o foty swojego samochodu

Słuchaj, dwa łożyska będą od poloneza od skrzyni chyba i jedno od czegoś w rodzaju dacii, a resztę to nie wiem czy ktoś ci poda, niestety.

Witam!
Jest tu może ktoś kto rozbierał skrzynie z Fiata 131/132/Argenta o symbolach 131BB ??
Da sie dokupić do takiej skrzyni synchronizator drugiego biegu??(lub od czego może pasować).
Pozdrawiam!

Wik

Hmm, o synchronizator zapytaj tego typa z allegro, co się ogłasza z częściami do 131/132/Argenta. Jeżeli padł synchronizator, to reszta skrzynki pewno w nielepszym stanie - może warto w inną zainwestować ?

No chętnie bym kupił nową taką, ale czy gdzies jest do dostania i za jakie pieniądze>??
(ktos niedawno sie chwalił na FSO AK że kupił taką nową, ale gdzie kupił i po ile to nie wiem).
Może napisze do typa z allegro.
Pozdrawiam!

Wik

Nową to by każdy chętnie kupił

a zagladał ktos z Was do jakiejs skrzyni do tc? ja rozbierałem skrzynie argi po przebiegu grubo ponad 300kkm w celach "kontrolnych" i poza tuleją przesuwną 1 i 2 biegu (sciete troche zęby od strony 1) wszystko było w idealnym stanie, brak sladow zuzycia. Wymieniłem jedynie zwykłe łożysko kulkowe na końcu walka głównego i uszczelniacze. BTW jeśli masz w skrzyni łożyska tzw dzielone, co jest raczej mało prawdopodobne bo takie były w "dużych" skrzyniach, z miejscem na pierscień zabezpieczający to kosztują one ok 150-200zl za sztuke i nie ma zamienników, tylko sgk - wymiary te same co chyba cbk083 ale ...,, podobna sytuacja z łożyskiem wałeczkowym, jedynie orginał aig czy jakos tam za ok 80-100zł.
ja na Twoim miejscu bym rozebrał skrzynie i obejrzał łożyska, a pożniej po znalezieniu zużytego wymienił je.

Wik chodzi Ci o tą tuleje przesuną? najlepiej z drugiej używanej skrzyni to wyciagnąć, w kazdej sa 2 takie same tuleje - 3 i 4 ma taką samą. co do nowych napewno dużo osób by chciało zakupić takowe ale czy ktokolwiek wie z czego dopasować? z poloneza napewno nie.

Jeszcze tej skrzyni nie rozebrałem, ale zamierzam to zrobić.
(rozbierałem poldkowe skrzynie w których padała dwójka, wiec myslałem że to bedzie podobnie i trzeba synchronizator wymienic) )
Pocieszyłes mnie tą informacją że każda skrzynia ma dwie takie tuleje. Czyli z dwóch skrzyń teoretycznie da sie zrobic jedną idealną )))

Dzieki serdeczne za info, jak bede jeszcze cos o skrzyniach potrzebował to napewno napisze.
Pozdrawiam!

Wik

ps. w jakich autach są te "duuże" skrzynie ??

pewnik w argentach, prawdopodobnie tez w nowszych 132 ale to do upewnienia sie.

btw ma ktos "wolną" przekładnie linki predkosciomierza do np argi?

Cytat:
2006-11-05 20:43:10, Wik pisze:
Jeszcze tej skrzyni nie rozebrałem, ale zamierzam to zrobić. (rozbierałem poldkowe skrzynie w których padała dwójka, wiec myslałem że to bedzie podobnie i trzeba synchronizator wymienic) ) Pocieszyłes mnie tą informacją że każda skrzynia ma dwie takie tuleje. Czyli z dwóch skrzyń teoretycznie da sie zrobic jedną idealną ))) Dzieki serdeczne za info, jak bede jeszcze cos o skrzyniach potrzebował to napewno napisze. Pozdrawiam! Wik ps. w jakich autach są te "duuże" skrzynie ??

Wit nie pękaj. Skrzynia zgrzytnie jak zapinam 2 przy 5.5 - 6.5 tys obr. Nizej nie zgrzyta odpusc grzebanie w niej hehehe..

Dobra juz nie pękam ;P
hehe
Jeśli ją założe to niebede silnika tak kręcił
Pozdro!