| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mareckiL LOB WETERAN MV6 kombi xero Łódź | 2006-09-21 16:29:15 Bo to dolny odpowiada za włączanie wiatru.Miałem ten sam problem, początkowo zwarłem dwa piny we wtyczce(możesz spróbować)i wentylator śmigał non-stop.Po zakupieniu i wymianie czujnika wszystko działa bez zarzutu.Mogły też strzelić przekaźniki są przy kompie paliwowym obok akumulatora.
pozdrawiam marek |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-26 10:12:04 wg mnie górny włącza wiatr po wyłączeniu silnika , plus elektryczna pompa a dolny normalnie gdy silnik pracuje... |
brasil Omega B Lublin/Niemce | 2006-10-27 00:09:21 Hmmm... Panowie jak to jest??
Mam Omę X20XEV 95', a mam tylko jeden czujnik w chłodnicy - ten górny (3 -piny), na dole tylko zaślepka czy coś w tym rodzaju! atomic99 ma ten sam silnik, ale '94 - ma dwa czujniki robert629 ma też ten sam silnik, ale '96 - ma dwa czujniki Cholera czemu ja mam tylko jeden?? Napiszę jeszcze, że nie jestem sam (obie omy B X20XEV '95 bez klimy) i ten problem próbujemy rozgryźć od pewnego czasu, ponieważ silniki się z deka grzeją... Czy jest szansa podłączenia 2-giego czujnika, bo kable niby są, ale połączone w taki siwy prostopadłościan na nadkolu!?!? I ile biegów powinien mieć ten wiatrak, który jest u mnie?? Mam tylko jeden!! Czy jest szansa na np. dwa biegi?? [ wiadomość edytowana przez: brasil dnia 2006-10-27 00:11:23 ] |
apieczyk LOB SYMPATYK Opel Omega B kombi Lublin | 2006-10-27 02:00:33 No właśnie ta druga Omega o której pisze brasil jest moja Ostatnio zaprzyjaźniłem sie bardziej z tym czujnikiem w chłodnicy bo jako winowajca został on, chłodnica (czyszczenie lub wymiana) i ewentualnie termostat (siedzi oryginał) - uszczelka pod głowicą ma dokładnie rok, płynu chłodzącego nie ubywa, korek zbiorniczka trzyma podciśnienie, chłodnica nagrzewa się cała). Dziwi mnie to jak on jest nazwany w EPC - Radiator fan and thermostat switch (identyfikator WG - wersja bez klimy). Co on ma do termostatu??? 3 jego piny dają możliwość włączenia wentylatora chłodnicy (tylko na jeden bieg) i/lub dmuchawy pod pudłem ze sterownikiem - a własnie - jak jest techniczna rola tej dmuchamy?
Ogólnie chyba w tych naszych modelach '95 jest coś nie teges z chłodzeniem, mi wentylator jeszcze w październiku włączał się notorycznie na mieście w korkach (2-3 razy na trasie ok. 8 km) po dojściu ponad 100 stopni wg czujnika podającego sygnał na pulpit. Na trasie przy ciągłem jeździe temperatura utrzymuje się na ok. 95-97,5 stopnia bez włączania wentylatora, ale tylko gdzie dłuższa chwila zatrzymania i od razu skok temperatury + jazgot wentylatora. On chyba już lewo żyje bo czasami kiepsko piszczy - żona mnie pogoniła że mam coś z tym zrobic bo wstyd... . A ostatnio przestał się włączać w ogóle - zaczął przepalać się bezpiecznik 40A, wyczytałem, że to wina właśnie tego, że cieżko juz chodzi. Może ktoś zna zestaw zalecanych czynności renimacyjnych dla tego elementu? |