MotoNews.pl

Za dużo pali(LPG)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wydaje mi sie ze moje Esperanco(2.0) za duzo pali...w cyklu mieszanym wychodzi ok 15L?100km...poprzedni wlasciciel(moj znajomy) twierdzil,ze miesci sie w 11 litrach...tankuje paliwo na shellu i nie przekraczam 3000 obr.wymienilem swiece i filtr powietrza nie pomoglo.

[ wiadomość edytowana przez: desperos dnia 2006-09-22 20:27:59 ]

[ wiadomość edytowana przez: desperos dnia 2006-09-22 20:36:46 ][/LIST]

[ wiadomość edytowana przez: desperos dnia 2006-09-22 22:25:08 ]

[ wiadomość edytowana przez: desperos dnia 2006-09-25 22:02:41 ]

czeeeee mój (1,5) gazu pali 10,5 a tankuję na BP wachy nie wiem ile bo nie jeżdże na niej

www.andrzejc5.republika.pl

Odkurzę temat i podpytam: ile Wam pali 2.0 LPG ? Mi przy spokojnej jeździe (miasto/obwodnica) wychodzi cosik około 13 litrów.

To jest norma dla tego silnika?

Cytat:
2009-05-12 23:04:55, taboon pisze:
Odkurzę temat i podpytam: ile Wam pali 2.0 LPG ? Mi przy spokojnej jeździe (miasto/obwodnica) wychodzi cosik około 13 litrów. To jest norma dla tego silnika?

chociaż nie mam dwulitrówki tylko pótora ale jednak 13 litrów to ciutek przydużo ( mój pali tak do 9l LPG a benzynki palił ok. 8 czyli dwójeczka nie powina żłopać więcej jak 10-11 l LPG )- zwykła regulacja składu za kilkanaście zł powinna wszystko doprowadzić do porządku o ile auto jest sprawne i dopieszczone np. taka wydawałoby się błachostka jak właściwe ciśnienie w kółkach ma kolosalne znaczenie - dla zapominalskich przód 2,2 a tył 2,4 bara o ile sie nie mylę i warto to przynajmniej raz w mies. sprawdzić.

Ciśnienei OK, sprawdzałem ostatnio. Mam ciute szersze kapcie niż oryginał 195/50/15.

Autko mam od miesiąca i powoli się z nim zapoznaje i dokładam kasiorkiw niego bo co chwilę coś wychodzi :/

Możliwe że spalanie ma coś z tym wspólnego, choc jak normalnie mi pracował silnik ( niż tutaj opisany http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=207232&c=0&f=17) to też 13 pochłonął :/

Ja mam 1.5 i pali mi 11l/100km LPG. Nie wiem ile przy spokojnej jeździe, bo lubie zapierdalać Chociaż nie mam katalizatora i może przez to więcej pali.

Cytat:
Odkurzę temat i podpytam: ile Wam pali 2.0 LPG ? Mi przy spokojnej jeździe (miasto/obwodnica) wychodzi cosik około 13 litrów. To jest norma dla tego silnika?

ja mam 1.8 wiec prawie ten sam silnik. gdy próbowałem jeździć oszczędnie ( wcześnie zmieniać biegi, na niskich obrotach itp.) to spalał 13l. teraz jezdze normalnie ( do 3 - 3,5 tys obrotów) i bierze koło 10l.

Pozdr.

Ja mam silnik 1.5 i w jeździe mieszanej wychodzi około 10l.

Mam takie same oponki jak ty i 13 to normalne spalanie w mieście przy spokojnej jeździe(silnik 1,. Jak trochę mocniej wciskam pedał gazu(obroty między 2000-3500) to troszkę powyżej 12 litrów. Po każdej regulacji gazu będzie Ci inaczej palił. Każdy gazownik inaczej ustawia.

Cytat:

po miescie z klimą to 15/100 bite, z wypadami poza miasto 14, trasa, to już zależy od prędkości przelotowej od 11 w góre, raz mi spalił 9/100 na 185/60/14 zimowych przy 90km/h
a kapcie letnie 195/60/15

moj 1,5 pali 12 l/100km po miescie, na trasie mi spalil (na majowce) 8,9 l/100km. nie znam przyczyny tak duzego spalania, lpg zakladalem w marcu 2008. regularnie regulowany, filtr powietrza wymieniany co 5 tys.

Cytat:
2009-05-13 17:36:18, adamesce pisze:
moj 1,5 pali 12 l/100km po miescie, na trasie mi spalil (na majowce) 8,9 l/100km. nie znam przyczyny tak duzego spalania, lpg zakladalem w marcu 2008. regularnie regulowany, filtr powietrza wymieniany co 5 tys.

to nie tak źle
w sumie po mieście to nigdy nie jest tak samo - wiadomo ale średnio 10l LPG nie powinien w żadnym przypadku przekraczać

styl jazdy też ma duże znaczenie
trzeab się szybko rozpędzać- powiem nawet dynamicznie ale z głową nie tak że co 150 m heble... tylko patrzeć i przewidywać sytaucję na drodze

mi teraz wiecej pali benzynki bo ciepło
ale i tak nie umiem jechac tak szybko zeby spalic 7 l na 100km

Cytat:
2009-05-13 18:59:39, pawel12356 pisze:
mi teraz wiecej pali benzynki bo ciepło ...

To już wiemy ....że u Ciebie ostatnio wszystko odwrotnie niż u innych

a 7 l /100 ??...rany!
...przecie jak pamiętam, jeszcze niedawno palił Ci max 3,5l/100 / w mieście przy średniej 138km/h /

zima wolniej jade to i troche mniej mi pali
pozatym 7 to max spalanie jakie mam
srednio to raczej 5-6 litrów

Mój były 1,8 rzadko schodził poniżej 12-13 l/100 w mieście (trasa 11) ...lekkiej nogi nie miałem ale przy próbie ekonomicznej jazdy ...wychodziło np. 0,5 litra mniej albo bez różnicy

Dodam , że jeździłem na b.konkretnej instalce Tartarini (wprawdzie tylko 2 gen. ale sprawdzała sie super i była absolutnie bezproblemowa przez cały okres eksploatacji )

1.5 16V instalacja BRC pierwszej generacji/ 10 litrów gazu w lecie po mieście, ok.7 litrów na trasie przy spokojnej 90tce, zima około 12 litrów po mieście i 9 litrów na trasie 90km/h. ogromne znaczenie ma styl jazdy, a przede wszystkim przy starcie, rozpędzaniu i przyspieszaniu trzeba umiejętnie i dość delikatnie dodawać gazu, ma to ogromne znaczenie bo co z tego gdy zmieniasz bieg przy około 3000 obrotów jak masz ciągle pedał gazu prawie w podłodze podczas rozpędzania auta.

Paweł imienniku Ty mój -nie pyrkaj balonów.Przy takim spalaniu na 1000% jeździsz jak ostatnia ciamajda(by ci...pa nie powiedzieć)Auto nie służy wyłącznie do oszczędzania kasy/paliwa.To MA palić i temu się depie.Wiszę czasem na ogonie gostkom ekonomicznym -zwykle dziadkom-mała emerytka-to rozumie.Kryzys emocjonalny wieku starszego,i podejście "Nie martw się .Wszystko co wartościowe przychodzi łatwo"-jestem w stanie uszanować.Wku..wiają mnie tylko ekonomiczni ci...eusze bez zacięcia i bajkopisarze.Mój maluch palił 6l a zimą -:wiadro więcej.
Mój Złomiak 1.8 pali 11 LPG po mieście i 7,5 trasa(za tirem).Mieści się to w normie i nie zalewam kitów .Owszem da się taniej-(....!!!)Ale nie każdy jest (P..l..M) flegmatykiem.
Poza tym bądźcie zdrowi.Mijajcie gejów(pedałów)na drodze ,cymbałów ,ekosknerów ,pijaków,nerwusów,szaleńców,policjantów,radary i wszelkiej maści dewiantów na drodze.Pozdrawiam+GaweLek

Cytat:
2009-05-14 00:52:47, syndoktora pisze:
1.5 16V instalacja BRC pierwszej generacji/ 10 litrów gazu w lecie po mieście, ok.7 litrów na trasie przy spokojnej 90tce, zima około 12 litrów po mieście i 9 litrów na trasie 90km/h. ogromne znaczenie ma styl jazdy, a przede wszystkim przy starcie, rozpędzaniu i przyspieszaniu trzeba umiejętnie i dość delikatnie dodawać gazu, ma to ogromne znaczenie bo co z tego gdy zmieniasz bieg przy około 3000 obrotów jak masz ciągle pedał gazu prawie w podłodze podczas rozpędzania auta.

To u mnie 8,9 na trasie przy sredniej 140-150 ale to auto dluga trase przebylo poraz pierwszy dopiero teraz w maju (a mam go od stycznia 200. Ale 12l/100 km w miescie niezaleznie od pory roku to powod zeby sie martwic? dodam ze do tego nie pali nic innego tz oleju lub plynu.
Moze koledze Pawlowi 5-6 l/100 km paliwa i po litrze oleju i plynu do tego

Cytat:
2009-05-14 01:48:49, gafcio pisze:
Paweł imienniku Ty mój -nie pyrkaj balonów.Przy takim spalaniu na 1000% jeździsz jak ostatnia ciamajda(by ci...pa nie powiedzieć)Auto nie służy wyłącznie do oszczędzania kasy/paliwa.To MA palić i temu się depie.Wiszę czasem na ogonie gostkom ekonomicznym -zwykle dziadkom-mała emerytka-to rozumie.Kryzys emocjonalny wieku starszego,i podejście "Nie martw się .Wszystko co wartościowe przychodzi łatwo"-jestem w stanie uszanować.Wku..wiają mnie tylko ekonomiczni ci...eusze bez zacięcia i bajkopisarze.Mój maluch palił 6l a zimą -:wiadro więcej. Mój Złomiak 1.8 pali 11 LPG po mieście i 7,5 trasa(za tirem).Mieści się to w normie i nie zalewam kitów .Owszem da się taniej-(....!!!)Ale nie każdy jest (P..l..M) flegmatykiem. Poza tym bądźcie zdrowi.Mijajcie gejów(pedałów)na drodze ,cymbałów ,ekosknerów ,pijaków,nerwusów,szaleńców,policjantów,radary i wszelkiej maści dewiantów na drodze.Pozdrawiam+GaweLek

"Auto nie służy wyłącznie do oszczędzania kasy/paliwa.To MA palić i temu się depie"
Dlatego masz LPG?
co do reszty
na 1000% konczyłes zawodówke
swiadcza o tym Twoje niskie aspiracje jako kierowcy(posiadanie malucha)