| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-09-23 21:36:24 Powietrze zasysane jest przy podszybiu,które raczej też się trochę nagrzewa.Os słońca i od silnika |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-09-23 22:13:17
Jaki chłodek? To złudzenie. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-09-23 22:17:54 jak zrobisz taki przelot wiatru przez wentylacje jak za oknem to tez bedziesz mial chlodek
przejedz sie 20km/h, wystaw reke i bedzie to co w nawiewie. z prostej przyczyny, nawiew nie zwieksza sie wraz z predkoscia. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-09-23 22:33:09 ue tam, bierzesz, naciskasz AC, podziwiasz pomaranczowe swiecidelko i zapinasz bluze pod szyje ![]() |
lleszek Espero sochaczew | 2006-09-23 22:41:06 chętnie bym sobie odpalił AC ale niestety moja wersja takowego nie posiada. Mógłbym sobie zainstalować sam guziczek, ale poza efektem psychologicznym mógłbym się tylko dodatkowo sfrustrować. Ale posiadaczom AC zazdroszczę... |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-09-23 22:53:11
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-09-23 23:01:19
Ja też. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-09-24 13:14:32 rzeczyiście w espero spaprany jest system wentylacji i powietrze z kratek jest wyraźnie cieplejsze niż na zewnątrz. W innych autach takiego efektu nie ma.
Co można poradzić: 1. Odizolować kanał doprowadzający powietrze do układu - idzie on od dmuchawy przez komorę silnika i się bardzo nagrzewa. Ja oblepiłem go dwiema warstwami maty bitumicznej do uszczelniania dachów kupionej w castoramie. Czy pomogło - pewnie trochę tak, ale bez rewelacji, ale dało jeszcze efekt w postaci wyciszenia odgłosów pracy silnika. 2. sprawdź uszczelkę pomiędzy silnikiem a podszybiem wiodoczną po podniesieniu maski. Nie może ona przepuszczać powietrza z komory silnika. Ponadto podszybie ma kilka otworów odprowadzających wodę do komory silnika. Tkwią w nich gumowe rurki z czymś w rodzaju gumowego zaworu. Sprawdź, czy przez te rurki nie zasysa się powietrze z silnika. 3. sprawdź, czy przekręcając szybkim ruchem gałkę regulacji temperatury w położenie zimne słyszysz stuk klapki zamykającej ciepłe powietrze. Jeśli nie - być może klapka nie domyka się i przepuszcza gorące powietrze z nagrzewnicy. Pomaga wówczas regulacja linki. 4. Być może powietrze nagrzewa się od nagrzewnicy mimo prawidlowego położenia klapek w środku modułu wentylacji (wada konstrukcyjna) - wówczas może warto by było zamontować na wężu nagrzewnicy zawór taki jak w polonezie, odcinający w lato dopływ płynu. 5. Rozwiązanie ostateczne które polecam - zamontuj klimę Mnie się udało i koszt wyniósł ~1200 zł co przy kwocie, jaką niektórzy wydają na alufelgi jest ceną okazyjną
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-09-24 15:22:26
temperaturę na zewnątrz, bo jak jest +30 to i tak będzie gorąco. |
lleszek Espero sochaczew | 2006-09-26 20:44:26
4. Dużo jest zachodu z takim zaworem? 5. Montowałeś nówkę czy uzywaną? Na razie nadchodzi zima więc kłopot jakby się kończył, ale jeżeli zamierzam jeszcze trochę tym pojeździć ( z zamierzam) to może warto jakieś modyfikacje wprowadzić. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-09-26 20:46:43
Jedyne w 100% skuteczne to klima. Z resztą protez daj se spokój. |
lleszek Espero sochaczew | 2006-09-26 20:55:39 Klima to marzenie, może kiedyś się spełni. Musiałbym zdobyć gdzieś przednią połówkę i wymontować cały zestaw. Inaczej mnie raczej nie będzie stać. Poza tym pytanie: do 1,5 pasuje każda klima espero? |
BRODODAR Espero 2.0 CD LPG Olsztyn | 2006-09-26 22:33:55
Jedna uwaga!!! Żeby założyć zawór musisz mieć ins. gazową (dokładniej -założone tzw. trójniki na przewodach wodnych). Jeśli nie masz trójników to zakłócisz prawidłowy obieg płynu chłodzącego silnika. A montaż zaworu? Filozofia żadna. Przecinasz przewód, montujesz zawór za 30zl, przeciągasz linkę do sterowania zaworem do kabiny, albo zostawiasz pod maską .... i to wszystko. Zamontowanie zaworu trochę pomaga. Jednak w Espero system wentylacji jest spieprzony całkowicie......Zresztą bardzo dokładnie opisał to Robert_S. |