MotoNews.pl

Jak przerobic instalacje z gaznikowej na mono wtrysk ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej, mam Opla Kadetta 1,8 i w benzynie i chce zalozyc instalacje gazowa. Instalacje na gaznik sa o wiele tansze i slyszalem ze mozna zalozyc instalacje gaznikowa po dokupieniu jakiejs czesci na wtrysk jednopunktowy (taki posiadam). Jaka lub jakie to czesci i le to kosztuje i wogole. Jesli ktos sie zna to prosze o jakies ospowiedzi.pozdrawiam2_pac@interia.pl

Bzdura. Są tańsze właśnie o te części, które musisz dokupić.

co bzdura? no instalacje gaznikowe sa tansze niz te na wtrysk jednopunktowy!!ja mam kadeta na wtrysku i chce zalozyc tania instalacje gaznikowa i dokupic cos zeby ja przerobic na wtrysk!

Cytat:
2006-09-24 19:02:32, merfilia pisze:
no instalacje gaznikowe sa tansze niz te na wtrysk jednopunktowy

Zgadza się.

Cytat:
2006-09-24 19:02:32, merfilia pisze:
chce zalozyc tania instalacje gaznikowa i dokupic cos zeby ja przerobic na wtrysk!

No i jak dokupisz te części to już nie będzie tańsza!

Czy ja niejasno piszę?

Poza tym co to znaczy kupię sobie tańszą? Założyć Ci to musi odpowiedni zakład. To nie jest rower, który kupujesz w hipermarkecie.

[ wiadomość edytowana przez: dRA_Killer dnia 2006-09-24 19:14:00 ]

A ja ci powiem ze jak sobie założysz instalację gaźnikową i do tego dokupisz jeszcze jak to nazwałeś "tą część" doliczysz montaż albo ewentualnie część żeby założyć samemu wspomnianą część to wyjdzie ci drożej albo nawet dużo drożej niż założenie odpowiedniej instalacji w warsztacie.

Nie no panowie,
Musisz dokupić dwa przekaźniki
1) odcięcie sondy lambda
2) odcięcie wtrysków.

Jednak pamiętaj, że to da ci auto z wtryskiem z instalacją I generacji.
1 może spowodować łapanie błędów przez kompa dlatego, że nie dokupiłeś emulatora lambdy
2) nic nie spowoduje

No chyba że chcesz z tej I generaacji zrobić II generacje to musisz dokupic np zestaw BingoM (jakies 300 zł na allegro, czyli centralka ( w niej masz odcięcie wtryskiwacza i emulator lambdy) i krokowy)

Tak więc będzie: Koszt instalacji do gaźnikowca + jakieś 300zł.

No i jak dokupisz "to coś" to koszt wyjdzie mniej więcej taki sam jakbyś od razu założył instalację pod wtrysk.
To raz, a dwa to przepisy, które wyraźnie precyzują jaką instalację można założyć do danego auta. Jeśli Masz sondę lambda i katalizator to zgodnie z prawem musisz założyć instalację II generacji. Inaczej możesz liczyć się z tym, że jak trafisz na obowiązkowego diagnostę na przeglądzie to stracisz dowód rejestracyjny do chwili aż uzupełnisz instalację o niezbędne (wymagane prawem) elementy.
Nie wspomnę już o innych możliwych skutkach ubocznych kiedy z własnego wyboru rezygnujesz z możliwości montażu II generacji.

no wiem wiem spoko, chyba jednak kupie nową instalacje w warsztacie ;p pytalem i gosc mowil ze za 1200 zaloze... a wy o jakich cenach slyszeliscie do mono wtrysku?

Nie no za 1200 II generacji... To nad czym Ty się zastanawiasz? Tylko żeby Ci jakiegoś Blitza albo Stag2L nie wepchnął