MotoNews.pl

Trasa Warszawa-Wiedeń - jechał ktoś autem ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie, jaka najkrótsza trasa i w miare dobra droga bez dziur i wielkich robót drogowych jest do wiednia??może ktoś jezdzi i wie??acha i jak to jest w Czechach i Słowacji???tam płaci sie ogólnie winiete za korzystanie z dróg czy tylko za autostrady???

Cytat:
2006-09-26 07:44:09, Kijarasz pisze:
Jak w temacie, jaka najkrótsza trasa i w miare dobra droga bez dziur i wielkich robót drogowych jest do wiednia??może ktoś jezdzi i wie??acha i jak to jest w Czechach i Słowacji???tam płaci sie ogólnie winiete za korzystanie z dróg czy tylko za autostrady???

Z tego co wiem to tylko za autostrady, ale winietę lepiej kupić bo nigdy nie wiadomo czy nie będziesz musiał pojechać autostradą.

W Czechach cały rok na światłach i pinuj znaków drogowych, mandaty są tak wysokie że nie warto przekraczać.

Co do drogi to Wawa Cieszyn najlepiej gierkówką mimo zjazdów na jeden pas i świateł to i tak najszybsza droga. W dalszej kwestii się nie wypowiadam bo nie wiem

W Austrii mandaty sa jeszcze wyższe niż w Czechach, ale można je płacić karta kredytową. Winiety obowiązkowo.

Pamięta ktoś tą stronke z foto radarami zaznaczonymi w polsce ????albo wie dokladnie gdzie i które pstrykaja na "gierkówce"???
Załatwiłem sobie GPS-a ale mimo to może jakieś nowe sie pojawiły

Fotoradary

w czechach drogi to koszmar... wszedzie jakies roboty,zwezenia etc...a znaki to chyba specjalnie takie male,zeby ich nie bylo widac

Trasa Warszawa - Bielsko-Biała - Cieszyn to chyba standard i bedzie ciezko wskazac alternatywna, lepsza albo szybsza. W Bielsku-Białej na Cieszyn zjezdzamy i jedziemy w miare dobra droga jakis kawalek, potem (niestety) wzdluz ciagle budowanej ekspresowki kilkanascie kilometrow jedna nitka tylko, ale za to potem do samych Boguszowic smigasz nowiutka droga. Granica w Cieszynie-Boguszowicach bezproblemowa, zaraz za granica polecam poszukac malego kiosku z winietami i dokonac zakupu. Winiete kup tylko na Austrie i Slowacje, bo ten kawalek ktory przejedziesz przez Czechy jest bez autostrady. Z tego co pamietam to kupujac najkrotsze winiety (na tydzien albo 10 dni) zaplacisz okolo 50-70zl. No i jazda dalej. W Czechach kierujesz sie glownie na Zyline, Cadce lub na Bratyslawe. W zasadzie to caly czas glowna droga, przejedziesz przez Jablunkov, za nim przekroczysz granice Czesko-Slowacka. Potem przejezdzasz przez Cadce, Zyline i z Zyliny caly czas kierujesz sie na Bratyslawe. Gdzies zacznie sie autostrada (nie wiem dokladnie gdzie, bo to sie ciagle zmienia - skubancy tak zapieprzaja z autostrada). Wjedziesz na autostrade...i mozesz isc spac Dojedziesz nia do samej Bratyslawy. W Bratyslawie kieruj sie na przejscie graniczne Berg, bo jest to najkrotsza droga. Ewentualnie mozesz jechac za znakami na Wieden i przekroczysz granice w Kittsee. W kazdym razie polecam jechac na Berg (trzeba w odpowiednim momencie zjechac z glownej). Potem za granica jedziesz w zasadzie juz caly czas za znakami na Wieden i wkoncu wjedziesz na autostrade ktora poprowadzi Cie do samiutkiego Wiednia) Wjedziesz od strony lotniska i dzielnicy Schwechat.
Zycze milej podrozy)
Pozdrow Wieden ode mnie

[ wiadomość edytowana przez: wtargosz dnia 2006-09-26 16:52:15 ]

Acha no i warto dorzucic cos o zasadach zatem: swiatla najlepiej miec caly czas wlaczone, nie zaszkodzi. Austria i Slowacja to musowo odblaskowa kamizelka i jakby sie Ci zdarzylo (odpukac) wysiasc gdzies na autostradzie (przy awarii - odpukac) to musowo ja ubierasz...nie wystarczy ze se lezy w aucie A o dozwolonych predkosciach to na granicy jest tablica ktora Cie uswiadomi A po Wiedniu polecam jezdzic najlepiej srodkowym pasem tam gdzie sa 3 pasy, zeby w razie czego mozna bylo przebic sie na wybrany pas do zjazdu I generalnie dynamicznie sie poruszac, bo Austriacy nie lubia maslakow ktorzy sie 5 minut spod swiatel zbieraja) Acha... a przy dojezdzaniu do swiatel jesli zielone zaczyna migac to znaczy ze sie zbliza zmiana swiatel To chyba tyle
Pozdro