MotoNews.pl

Przycisk "śnieżynki"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - tak się zastanawiam nad tym moim przyciskiem śnieżynki - on ma się palić czy nie bo mój jest ciągle podświetlony a jak go wciskam to w sumie nic się nigdzie nie zapala. O co to chodzi ?

Jak ma się zapalić, jak jeszcze śniegu nie ma. Poczekaj do zimy to się sam będzie zapalał i ostrzegał że śnieg i ślisko może być.

żeby włączyć trzeba przycisk przytrzymać przez chwilkę i wcale nie jest to zależne od tego czy jest śnieg czy go nie ma.
To nie kontrola trakcji ,żeby sama reagowała na ślizgawice.
Jeśli masz skrzynie biegów automat to musi być dźwignia na D lub R i po osiągnięciu prętkości ok 80 wyłącza się samo.
podświetlenie przycisku działa cały czas po przekręceniu kluczyka w stacyjce.

problemy ze śnieżynką były opisywane dość obszernie już na forum--poszukaj (wiem bo ja sam przeglądałem).

Dzięki serdeczne - ja wciskałem na P albo N Jutro sprawdzę na biegu jak to wygląda. Dzięki za poradę.

W mojej limuzynce śnieżynkę można uaktywnić tylko na D, bez względu czy suchy asfalt czy zalodzony snieg pod kołami. Omega A. Jeżeli założyć ,że mam to w pełni sprawne to jest to totalny prymityw, bo nie rozpoznaje samo uślizgu koła (tak jak TC), jeśli wogóle rozpoznaje po włączeniu przyciskiem. Zaryzykuję tezę ,że jest to rodzaj dodatkowego sprzęgiełka w asb zmniejszający mnment przy jego gwałtownym zwiększaniu....
Podsumowując , mam furkę 4 lata i używałem śnieżynki może ze dwa razy. Nie używam tego od czasu jak ldwo uciekłem ze skrzyżowania z tym bajerem- suchy asfalt pod kołami, ja ostro w gaz , a auto UUUUUUUUU pooooowoooooliiiii ruszyłooooo, bez najmniejszego poślizgu kół

Zapaliła się na D - a więc działa - dzięki za pomoc.

Witam tak czytam o tym przycisku ale z tym podswietleniem to nie jestem pewny.Wciskalem to pare razy ale zadna kontrolka sie nie zaswiecala wiec dalem sobie z tym spokoj,ale jutro sprawdze jeszcze raz <<>>>

Sniezynka too jest nic innego ja wlaczenie programem 3 bieg.Dlatego samochod sie muli.Ma on ruszyc bez uslizgu a to jest dostepne na wyzszym biegu.

Pali się zawsze - lekkim podświetleniem
jak wciśniesz zapala się mocniejsze podświetlenie
wyłączony - program normalny
włączony - program 'zima'

Można uzywać aby zmieniać biegi w programie 'zimny silnik' gdy komputer stara sie utrzymywać wysokie obroty tuż po uruchomieniu zimnego silnika w czasie jazdy aby rozgrzać sondy lambda (albo katalizator, nie pamiętam). Jeśli włączysz i wyłączysz na sekunde program zimowy - komp. włącza wyższy bieg i nie trzeba piłować zimnym silnikiem. Oczywiście całą operację wykonuje się w czsie jazdy.
Troche to zawiłe, jak ktoś nie rozumie to niech przeczyta kilka razy

[ wiadomość edytowana przez: stapoz dnia 2006-10-09 22:13:36 ]

[ wiadomość edytowana przez: stapoz dnia 2006-10-09 22:15:07 ]

[ wiadomość edytowana przez: stapoz dnia 2006-10-09 22:16:16 ]

Cytat:
tuż po uruchomieniu zimnego silnika w czasie jazdy aby rozgrzać sondy lambda (albo katalizator, nie pamiętam). Jeśli włączysz i wyłączysz na sekunde program zimowy - komp. włącza wyższy bieg i nie trzeba piłować zimnym silnikiem.

wszystkie inne inne wskazania do śnieżynki opisali tu wyczerpująco , ale Twój pomysł na wysokie obroty jest niezły tylko czy nieszkodliwy ????

[ wiadomość edytowana przez: jerzy1961 dnia 2006-10-16 14:41:04 ]

Robie tak od czterech lat. Na pewno bardziej szkodliwe sa wysokie obroty na zimnym silniku.