Potrzebne wymiany

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam fachowcow akurat mam troche czasu i chciałbym sie troche zająć esperkiem, bo ostatnimi czasy go troche zaniedbalem...
Zalezy mi dowiedziec sie o rzeczach ktore nalezaloby wymienic przy 150tys km, bo tyle ma przejechane.
Wiem, ze to w duzej mierze zalezy od zuzycia elementow, bo dla kazdego egzemplarza wyglada to inaczej, jednak zapobiegawczo chcialbym zrobic to co nie bylo robione do tej pory.
Zle objawy jakie posiada moje auto to: drgania przy ruszaniu, włączanie się kontrolki check engine przy wyzszych temperaturach i dluzszej jezdzie, czasem przerywa przy jezdzie na gazie (na benzynie chyba nie chociaz rzadko jezdze wiec nie wiem), do tego dosc slabe osiagi na benzynie - gorsze niz na gazie.

W zwiazku z powyzszym chcialbym dostac od was porady co byloby wskazane zrobic.
Dodam ze w aucie od nowosci byly tylko wymianiane: rozrząd, hamulce, filtry, plyny, oleje, w miejsce katalizatora strumienica.
Reasumujac chciałbym wymienić części ktore w najblizszym czasie moglyby mnie zawiezc.

Dzieki za pomoc

Cytat:
2006-09-30 00:54:38, Pepe_Es pisze:
Reasumujac chciałbym wymienić części ktore w najblizszym czasie moglyby mnie zawiezc.

Zmartwię Cię! W starym aucie to wszystko może zawieźć... a wszystkiego nie wymienisz, więc... weekend jest, kup flaszkę, albo kratkę browca i odpocznij.

Cytat:
2006-09-30 07:54:57, piotr_ek pisze:
Zmartwię Cię! W starym aucie to wszystko może zawieźć... a wszystkiego nie wymienisz, więc... weekend jest, kup flaszkę, albo kratkę browca i odpocznij.

piotr_ek Ty to jestes dobry

Nie chce wymieniac wszystkiego, ale takie rzeczy ktore moga wplynac na spalanie, osiagi... i takie ktore zazwyczaj padaja po takim przegiegu i uniemozliwialem poruszanie sie pojazem.
Autko sluzy mi w duzej mierze do pracy dlatego nie chcialbym zeby czyms mnie zaskoczylo
Dodam ze jest to jednostka 1.8 gaz

Cytat:
2006-09-30 12:38:02, Pepe_Es pisze:
Nie chce wymieniac wszystkiego, ale takie rzeczy ktore moga wplynac na spalanie, osiagi... i takie ktore zazwyczaj padaja po takim przegiegu i uniemozliwialem poruszanie sie pojazem.

Cosik widzę, że nie rozumiesz. Nie ma takich rzeczy, które padają ot tak sobie przy przebiegu równym np.165 tys km.
Tankuj, jeździj, rób przeglądy, wymieniaj standardowe elementy i tyle.

Jeśli faktycznie jest tak jak piszesz, że od "jakiegoś czasu" (choć to dość lakoniczne stwierdzenie) autko zostało lekko zaniedbane na początek zajął bym się:
- "Łoliwą" i filtrem
- Filtrem powietrza
- Filtrem gazu
- Świeczkami i kablami
- Kopułką i palcem rozdzielacza zapłonu (jeśli coś "podcieka" to również uszczelką pod aparatem zapłonowym)
- Filtrem paliwa (tak pro - forma)
- Diagnostyką zawieszenia (ciężko powiedzieć co akutrat mogło się wyeksploatować)
- Hamulcami przed okresem zimowym (jeśli tarcze i klocki są ok.) wyczyść jarzma, ślizgi, prowadnice klocków (polecam przesmarowanie ich smarem z miedźią aby się nie zapiekały).
- Wymiana płynu hamulcowego
- Sprawdzenie stanu przewodów hamulcowych i paliwowych (korozja lub sparciałe przewody elastyczne).
- Stan płynu w układzie chłodzenia (jeśli nie był dawno wymieniany, warto to zrobić)
- Kontrola zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia (zwykle coś się wykrusza)
- Posprawdzaj stan przewodów "gumianych" pod maską (czy nie ma pęknięć, zagnieceń, etc.)

Z pewnością poza tym jest jeszcze kilka rzeczy, które można lub należało by zrobić, by doprowadzić autko do stanu b. dobrego (bezpiecznego)

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2006-09-30 13:07:48, SpeedR pisze:
Z pewnością poza tym jest jeszcze kilka rzeczy, które można lub należało by zrobić

Łomatko... sprzedaj złomero, a nie słuchaj SpeedR-a. Będzie szybciej i taniej.
Aha... Kolega pisał, że takie rzeczy jak olej czy hamulce wymienia.

Cytat:
2006-09-30 13:29:18, piotr_ek pisze:
Łomatko... sprzedaj złomero, a nie słuchaj SpeedR-a. Będzie szybciej i taniej...

SpeedR mówi NIE zasadom zdrowej ekonomii

Pozdrawiam

Cytat:
2006-09-30 13:32:49, SpeedR pisze:
SpeedR mówi NIE zasadom zdrowej ekonomii

piotr'ek mówi: działa? NIE RUSZAĆ!

Cytat:
2006-09-30 13:47:43, piotr_ek pisze:

I kupić sobie lawetę.Będzie jak znalazł.Nie dość,że nie trzeba płacić za holowanie,to jeszcze się zarobi

Cytat:
2006-10-02 12:19:56, JaRabbit pisze:
I kupić sobie lawetę.Będzie jak znalazł.Nie dość,że nie trzeba płacić za holowanie,to jeszcze się zarobi

No to na początek należałoby wymienić całą instalację elektryczną + wszystkie żarówki - no bo przecież kabelek się może przetrzeć, a żarówka spalić.

Cytat:
2006-09-30 13:47:43, piotr_ek pisze:

Swięta zasada-dotyczy każdego gó...