MotoNews.pl

Ile wynosi rezerwa paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
szukałem, szukałem i nigdzie nie znalazłem.
nawet fachowcy z opla na ul. Mangali w Warszawie nie wiedzą ile wynosi rezerwa paliwa w astrze II z silnikiem 1,7.
może ktoś wie bo instrukcja została u Helmuta

Nominalnie w każdym aucie czas od zaświecenia sie kontrolki rezerwy wynosi 70 km.
Dziwnie brzmi czas i km, ale to są przybliżone dane.
Teoria wzięta z książki "Poradnik kierowcy zawodowego"
Ja stosuję inną zasadę. Leje do pełna i dolewam zanim spadnie poniżej połowe.

Cytat:
2006-10-01 23:41:04, Slawekp pisze:
Nominalnie w każdym aucie czas od zaświecenia sie kontrolki rezerwy wynosi 70 km. Dziwnie brzmi czas i km, ale to są przybliżone dane. Teoria wzięta z książki "Poradnik kierowcy zawodowego" Ja stosuję inną zasadę. Leje do pełna i dolewam zanim spadnie poniżej połowe.

To jesteś ostrożniejszy niż ja. Wlewam dopiero, jak wskazówka jest nieco poniżej 1/4. Swoją drogą - w Asconie nie ma kontrolki rezerwy, jest tylko czerwone pole na wskaźniku. No i ciekawe, ile tej rezerwy jest...

Jacek zgadza sie, w Asconie nie ma kontrolki rezerwy, ale mój wskaźnik działa tak śmiesznie, dłuuuuuuugo mam pełem zbiornik, później spada do połowy i widać jak leci w dół. Jestem ostrożny bo raz sie 'przewiozłem' na tym i musiałem z kanistrem na stacje dyrdać.

W ogóle te wskaźniki są jakieś nieprecyzyjne - dziwi właśnie fakt, że wskazówka długo jest na pozycji "full", ale u mnie schodzi potem w miarę jak trzeba, ale przy pozycji nieco poniżej 1/4 mam wrażenie, że to już "rezerwa".

Jak widać, wskaźnik wskaźnikowi nie równy.

Pozdr.

Ja w kadecie miałem tak że od 1 do 3/4 schodziło bardzo powoli. Potem od 3/4 do 1/4 bardzo szybko, a ostatnia ćwiartka znowu bardzo powoli.

A co do pytania, to zawsze niezależnie od warunków 50 km da się przejechać na rezerwie. (ale są specjaliści który przejeżdzają ponad 100 km na rezerwie )

fajnie ale moze ma ktoś jakieś konkretniejsze dane np. z instrukcji obsługi astry II 1,7 dtl?????????

Się nie stresuj, sprawdzę wieczorem.
Astra G (II) 1,7 ma taki bajerek, że wpierw zapala się rezerwa i swieci światłem ciągłym ~50km, nastepnie zaczyna pulsować i wtedy musisz się juz intensywnie martwić masz ~30km. te odległości są zmienne w zależności od gwałtowności prawej nogi kierującego. Pozdrawiam.

niewiem jak w dislu ale w benzynie jest ok.4 litröw rezerwy i jak mi swieci to juz musze byc na stacjii bo jak zacznie pulsowac to juz mam zylko z 10 km-a to na autostradzie moze byc b.drogie

ps:wszystko zylezy jak masz ustawiona igle na tacho-ja moja juz sciagalem i napewno niejest juz jak orginal

dzięki KeLLeR68 a skąd to wziąłeś ??

Cytat:
2006-10-02 14:06:34, CHAOSseba pisze:
ps:wszystko zylezy jak masz ustawiona igle na tacho-ja moja juz sciagalem i napewno niejest juz jak orginal

Ja do igły w tacho dodam jeszcze pływak czujnika w zbiorniku.
Dużo zależy od tego kto i jak go wkładał.
Praktycznie w każdym aucie tego samego modelu może wskazywać inaczej, wystarczy że pręt na ktorym umocowany jest pływak lekko sie wygnie i wskazanie też "skrzywione".

Cytat:
Ja w kadecie miałem tak że od 1 do 3/4 schodziło bardzo powoli. Potem od 3/4 do 1/4 bardzo szybko, a ostatnia ćwiartka znowu bardzo powoli.

a to akurat jest prosto wyjaśnić, wskaźnik w kadziu jest półkolisty a odcinki koła odpowiadające od 1 do 3/4 i od 1/4 do 0 są krótsze niż odcinek od 3/4 do 1/4. Dlatego droga jaką przebywa wskazówka po zużyciu, dajmy na to, 5 litrów benzyny jest krótsza w krańcach skali niż w jej środku

Cytat:
2006-10-03 20:52:05, mutra pisze:
a to akurat jest prosto wyjaśnić, wskaźnik w kadziu jest półkolisty a odcinki koła odpowiadające od 1 do 3/4 i od 1/4 do 0 są krótsze niż odcinek od 3/4 do 1/4. Dlatego droga jaką przebywa wskazówka po zużyciu, dajmy na to, 5 litrów benzyny jest krótsza w krańcach skali niż w jej środku

Zaraz, zaraz - owszem, zgadza się, że droga, jaką przebywa wskazówka jest krótsza na krańcach skali. Ale na zdrowy rozsądek właśnie na tych krańcach wskazówka powinna chyba lecieć szybciej, niż w okolicach środka podziałki, gdzie jest dłuższa "droga". A w rzeczywistości jest na odwrót właśnie .

w mojej Astrze F kombi (zbiornik 50 l) po zapaleniu się rezerwy i przejechaniu na niej ok 30km weszło do zbiornika "tylko" 38l.
Zdziwiło mnie to troche bo niby rezerwa jest na ok 100 km-więc zrobiłem test-benki pod korek do odbicia i jazda-gdy zapaliła sie rezerwa zrobiłem na trasie ok130 km( w strone domu ) i na stacje-
weszło no-kto zgadnie dokoładnie 44,5 litra.
Stacja prawie zawsze ta sama (BP) spalanie zawsze w okolicach normy +/- 0,5l

Cytat:
2006-10-03 19:31:44, Slawekp pisze:
Ja do igły w tacho dodam jeszcze pływak czujnika w zbiorniku. Dużo zależy od tego kto i jak go wkładał. Praktycznie w każdym aucie tego samego modelu może wskazywać inaczej, wystarczy że pręt na ktorym umocowany jest pływak lekko sie wygnie i wskazanie też "skrzywione".

Prawda, nie spotkałem jeszcze Kadetta C, w którym podziałka wskazywała by podobnie rezerwe, raz nawet zasugerowałem się jednym kadziem i pojechałem drugim....jak się 2km od domu okazało ten wskaźnik nie ma rezerwy ....trampki, kanisterek i tuptanie