MotoNews.pl

Glikol + woda = plyn do chlodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos z was ma taki zrobiony rozczyn z wody z daodatkiem glikolu stosowany zamiast plynu do chlodnik ktory jest w sumie dosc drogi 30-40zł /5 l , glikol akurat moge miec za darmo no i wode tez
czy ktos z was jezdzi na takim czyms ?

Bo wspaniali prosefjonalisci montujacy gaz
http://www.eko-car.com/
wylali mi caly plyn i nie napelnili i tak przejechalem ok 500 km bez zadnego plynu , czym to grozi ?

[ wiadomość edytowana przez: didoxxl dnia 2006-10-02 19:59:16 ]

mi też spuścili cały płyn jak zakładali instalkę... podłaczali wodę dziady kalwaryjskie
ja stosuję preparacik motorcrafta + woda

ja tez jezdze na glikolu

a powiedz mi czy jezeli rano sobie wleje ok 2-3 l wody to czy potem moge dolac samego glikolu do tego ? czy to sie dobrze poprostu wymiesza? bo rano musze jechac gdzies a glikol bede mial dopeiro popoludniu .

Ta... jest mały problem, glikol (etylenowy - bo pewnie o nim rozmawiamy) krzepnie w temp. ok -15 stC, a jak jeszcze zmieszmy go z wodą to będzie jeszcze wyżej. Przy naszych zimach lepiej zalej coś innego.

Aha, mimo przyjemnego zapachu nie pić tego, bo po glikolu szybko ciemno się robi

a powied zmi jak wylac wode z chlodnicy ? , gdzie jest jakis odpływ tego ?

Na dole chłodnicy masz korek. od strony kierowcy.

jednak musialem jednak wlac zwykly plyn do chlodnicy za 30 zł z kauflandu :| bo bracholowi sie nie chcialo jezdzic po zakaldach w robocie w poszukiwaniu glokolu....

czy te rury gumowe w ktoych jest plyn do chlodnicy zawsze sa takie nagrzane ?

Cytat:
2006-10-04 00:44:28, didoxxl pisze:
czy te rury gumowe w ktoych jest plyn do chlodnicy zawsze sa takie nagrzane ?

Skoro płynie przez nie prawie wrząca woda to raczej tak.
Temp wody może dochodzić do 95st lub więcej.
To normalne

bo tam linka od gazu mi idzie i takie odciski zostaly na tej rurce gumowej , ale dzis troche linke skrecilem w bok i mysle z ejuz nie beda sie stykac.

Jesli jeszcze zastanawiasz sie nad zrobieniem "mixtury" to pamietaj, ze plyny do chlodnic maja jeszcze dodatki antykorozyjne. IMO lepiej nie oszczedzac i zalac dobry plyn lub rozrobic koncentrat.

Z tymi miksturami czasem róznie może wyjść ale teraz czesto sa naprawde bardzo okazyjne promocje na płyny chłodnicze wiec tzreba tylko dobrze sie rozglądać

kupilem jednak w kauflandzie za 30 zł plyn , a wczoraj w auchanie za 18 zł widzialem.